İzmir Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Emine Helil İnay Kınay, “Poşetlerin ücretli olması çevre kirliliğini önlemek için faydalı bir uygulama” dedi.

gokce-adarÇevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yapılan düzenlemeye göre 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren marketlerde verilen poşetler ücretli olacak. Plastik alışveriş poşetleri tüketiciye en az 25 kuruşa satılacak. İzmir Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Emine Helil İnay Kınay, uygulamanın çevre için faydalı olacağını söylerek, “Yapılan çalışmalara göre; Türkiye’de farklı sektörlerde toplam 8 milyon 612 bin ton plastik tüketilmekte, 1 milyon 800 bin ton plastik ambalaj piyasa sürülmekte ve bunun sadece 384 bin tonu toplanmaktadır. Bu noktada oluşan atıkların büyük kısmı kontrolsüz koşullarda doğaya bırakmaktadır. Her geçen gün artan plastik alışveriş poşetlerinin hızlı bir şekilde çöpe dönüşmesi, hafif ağırlıkları nedeniyle etrafa yayılarak çevre kirliliğini önemli ölçüde artırması ve mevcut geri dönüşüm oranlarının çok düşük olmasından dolayı bu uygulamanın faydalı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.


AÇIĞA KAVUŞTURULMALI


Kınay, poşet bedellerinin nereye gideceğinin netleşmesi gerektiğini ifade ederek “Ancak teklif kapsamında önerilen ücretli poşet uygulaması ile oluşacak mali sürecin nasıl yürütüleceği, poşet bedellerinin hangi amaçla kullanılacağı konuları hala netleşmedi. Bu noktada bu rakamların atık yönetimi sürecinde değil de başka amaçlar ile kullanılması olasılığı sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Sürecin ekonomik değerlendirmelerindeki belirsizlikler açığa kavuşturulması gereken noktalardır” şeklinde devam etti. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu ise esnafa poşet kullanımı yerine kese kağıdı önerisinde bulundu. Mutlu, Temiz çevre ve sağlıklı yaşam için naylon poşet kullanımını minimum düzeye indirilmesini düzenleyen çalışmaları olumlu karşıladıklarını söyledi. Ancak bu uygulamanın esnafın işini olumsuz etkilenmesini, satışlarda azalma olmasını ve tüketicinin tepki göstermesini istemediklerini dile getirerek, “Eskiden manavlarımız, balıkçılarımız, pazarcılarımız, bakkallarımız kese kağıtları ile ürünlerini paketliyordu. Hatta gazete kağıtlarından kendi kese kağıtlarını kendileri yapıyorlardı. Sorun yaşandığı zaman bu uygulamaları tekrar hayata kavuşmalarını öneriyoruz” dedi.