Yelki’de yapılmak istenen Go-Kart pisti tartışma yarattı. Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, belediyeden izin alınmadığını söyledi. İzmir Karting Kulübü ise iddiaları reddetti.

gokce-adarİzmir Karting Kulübü'nün Güzelbahçe Yelki mevkisinde yapmak istediği Go-Kart eğitim ve yarış pisti çevre halkının tepkisine neden oldu. Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, yapılmak istenen yarış pistinin doğaya ve çevreye zarar vereceğini, aşırı gürültüye sebep olacağını belirterek, “Halkın istemediğini biz de istemeyiz, bu pistin yapılmasına izin vermeyeceğiz” açıklamasını yaptı.

Bir süre önce bazı internet sitelerinde “İzmir Karting Kulübü, Güzelbahçe Belediyesi destekleri ile Özgörkey, CMS, Bravo Tekstil, Folkart ve Roberto Ragusin sponsorluğunda ülkemize Avrupa standartlarında yeni bir tesis kazandırmanın hazırlıkları içinde…” şeklinde haberler çıkmıştı.

İNCE: YAPTIRMAYACAĞIZ


Güzelbahçe Yelki’de 52 bin metrekarelik alanda inşaatı başlanan Go-Kart pistine, Yelki Gençliği ve Çevreyi Koruma Kültür Derneği ile Güzelbahçe Kültür ve Çevre Güzelleştirme Derneği karşı çıktıklarını açıkladı. Bölgede oturan yurttaşlar pistin yaratacağı çevre ve gürültü kirliliğine dikkat çekti. Önceki gece yapılan Güzelbahçe Belediyesi meclis toplantısında konuşan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce de, vatandaşın kaygılarına katıldığını belirterek şunları söyledi: “Sizin istemediğiniz, sizin karşı çıktığınız bir projeye ben evet demem. Bu pistin yapımı için bizden herhangi bir izin alınmadı, bizim belediye olarak herhangi bir destek vermemiz söz konusu değildir. Burası tarım alanıdır. Burada imar yoktur. Ancak ilgili kişiler Kültür Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile Gıda Tarım İl Müdürlüğü’ne müracaat etmişler. Bu kurumlardan alınmış herhangi bir izin de yoktur. Buna rağmen pistin inşaatına başlanmış. Biz yasal hakkımızı kullanarak gerekeni yapacağız. Siz hiç merak etmeyin.”
CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Kazım Çam ve Güzelbahçe Kent Konseyi Başkanı Ozan Parlar da Yelki’nin doğasının bozulmasına izin vermeyeceklerini ifade etti.

KARTİNG KULÜBÜ ISRARCI


Güzelbahçe Yelki'de pist inşaatını sürdüren İzmir Karting Kulübü Başkanı Mehmet Yaman gazetemize açıklamalarda bulundu. Yaman, alanın yarış değil eğitim pisti olacağını belirterek, “Sözü edilen yerlerden olumlu raporlarımız elimizde mevcut. Toplantı yapıldığı zaman beni çağırsalardı ben anlatacaktım. Yanlış duyumlar ile açıklama yapıyorlar. Bizim yapmak istediğimiz yarış pisti değil motorsporları okuludur. Çevre Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne başvurduk. Ayrıca Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu'na da başvurduk. Hepsinden olumlu yanıt aldık. Ortada İnce'nin yansıttığı gibi bir durum yok. Biz belediyeden bir şey istemiyoruz. Burası bir şahıs alanı. Bahsedildiği gibi tarım alanı değildir. Tamamen spor sahası orası. Sayın İnce, alanda imar olmadığını söylüyor fakat alan imar sahasıdır” diye konuştu.
Elinde gerekli belgelerin bulunduğunun altını çizen Yaman, sözlerine şöyle devam etti: “Bu alan içerisinde drift yarışlarının olacağı konuşuluyor. Böyle bir şey de yok. Biz bu alanı eğitim amaçlı kullanacağız. Yarış yapmak istesek bile federasyonun izin vermesi gerekir. Federasyon sayfasına açıp bakmalarını rica ediyorum. Bir kez izin verilmiş mi? Verilse dahi sadece yılda bir kez olacak.”

BELEDİYEYE BAŞVURU YOK


İzmir Karting Kulübü'nün, Çevre Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Spor İl Müdürlüğü ile İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne gerekli başvuruları yaptığı belirtildi. Güzelbahçe Yelki'de 1379-1380-1381-1383-1384-1385-1386 nolu parsellere yapılmak istenen pist için Tarım İzmir İl Müdürlüğü belediyeye yazdığı resmi yazıda, 1381-1384-1384 ve 1386 nolu parsellerin kullanılmasını uygun görürken, 1379-1380 ve 1383 nolu parsellerin ise zeytinlik alanı olduğunu ve buraya yüzde 10'nun üzerinde yapılaşma olamayacağını ifade etti. Güzelbahçe Belediyesi ise pisti inşaat eden firmanın belediyeye yapmış olduğu resmi bir müracat olmadığını söyledi. Güzelbahçe Belediyesi önümüzdeki günlerde yapımı süren pisti mühürleyeceğini ve pistin yapılmasına izin vermeyeceğini vurguladı.

Destek olmasa da devam edeceğiz


Mehmet Yaman, Güzelbahçe Belediye Başkanı'nın projeye destek olmasa da çalışmalarına devam edeceklerini belirterek, “Bize belediye destek vermese de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bir sürü sponsor firmamız var. Sanıldığı gibi kötü bir proje olsa 3 milyon lirayı sponsor firma neden versin” ifadelerini kullandı. Yaman, alanın doğaya ve çevreye zarar vereceği, aşırı gürültü yapacağı iddialarına ise “Bir tane bile ağaç kesmedik. Ağaç olmayan yere pist yapmak istedik. Biz bu projenin içerisinde doğanın daha çok korunabilmesi için çalışacağız” sözleriyle yanıt verdi.