Psikolog ve Aile Danışmanı Berk Karaoğlu, “Pazar günü, yoğun tempo çalışma hayatını, stresi, trafiği, yorgunluğu hatırlatıyor. Bunun için pazar günü az uyumalı ve gün içinde çeşitli planlar yapmalı” dedi.

gokce-adarPazar günkü tatilin ardından pazartesi sabahı işe giderken yaşanılan mutsuzluk olarak tanımlanan Pazartesi Sendromu, uzmanlar tarafından pazar gününden başlayan bir sendrom olarak tanımlanıyor. Psikolog ve Aile Danışmanı Berk Karaoğlu, “Pazar günü, yoğun tempo çalışma hayatını, stresi, trafiği, yorgunluğu hatırlatıyor. Kişinin bu mutsuzluktan kurtulması için, pazar günü az uyumalı ve gün içinde çeşitli planlar yapmalıdır” dedi.
Pazartesi Sendromunu, iş hayatında olan kişilerin kabusu olarak tanımlayan Psikolog ve Aile Danışmanı Berk Karaoğlu şöyle dedi:
“Çalışan çalışmayan tüm insanlar üstünde büyük bir etkiye sahip olan huzur bozucu ve insanlar arası iletişimi ciddi şekilde negatif yönde etkileyen bir durumdur Pazartesi Sendromu. Hafta sonunun bitecek olması birçok kişiye huzursuzluk veriyor ve dolayısıyla gerginlik yaşamasına neden oluyor. Bu durum okul çağındaki çocuklar için okula gideceklerden dolayı yaşanırken yetişkinlerde ise işe gidecekleri için yaşanabilir.”
Beyaz yakalılar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre pazartesi günlerinin sabah 11:16’ ya kadar çalışanların çoğu gülümsemediğini söyleyen Karaoğlu, Japonya’daki intihar intihar vakalarının en yüksek olduğu günün Pazartesi olduğunu dile getirdi.


UYKUSUZ KALMAYIN


Pazartesi sendromunun herkeste aynı etki göstermeyeceğini belirten Karaoğlu şunları ekledi:
“Bu sendromu yaşayan kişilerde; uyku hali, yorgunluk hissi, iş ile alakalı olumsuz düşünceler, hiçbir şey yapmak istememe, işe gitmek istememe durumu, karar vermekte güçlük,uyum göstermede zorluk gibi durumlar yaşanıyor Genellikle cuma ve cumartesi geç yatılarak ertesi gün ise geç kalkılıyor. Bu durum bireylerin bünyesinde değişikliğe sebep oluyor. Bu sebeple vücudun alıştığı saati çok geçmeyecek bir saatte yatmak ve kalmak daha sağlıklı olacaktır. Bu noktada hafta sonu uykusuz kalmamak fazlasıyla önemlidir. Bununla beraber hafta sonları, normalde alışılan saatten geç kalkmamak pazartesi günü gerginliğinin azalmasında yardımcı oluyor. Eğer hafta sonu geç kalkılması ya da geç yatılması gerekiyorsa, kişiler belirli aralıklarda uyuyabilir. Bu sayede hem yeterli uykuyu alıp hem de dinlenebilirler.”

GÜLÜMSEYİN


Pazartesi sendromunun en az iki hafta süreyle çökkünlük, bir şey yapmak istememe, uyku hali, iştahta değişiklikler gibi belirtiler söz konusu ise ruh sağlığı uzmanından destek alınması gerektiğini vurgulayan Karaoğlu, kişilerin Pazartesi günleri daha mutlu olabilmesi için şu tavsiyeleri verdi:
“Pazartesi gününü sendrom haline getirmektense, kendinize pozitif yönde motive etmeyi deneyin.. Öncelikle, hafta sonuna dair güzel ve kendilerine iyi gelecek, hem zihinlerini hem de bedenlerini dinlendirecek planlar yapın. Düzenli olarak yapılan spor ve egzersizler kişinin yorgun ve huzursuz olmasına engel olur” dedi.