Haber/ Didar DEMİRCİ


İzmir’in Aliağa ilçesinde gemi söküm tersanelerinde çalışan işçiler, 11 Şubat Cuma gününden bugüne patronlardan talep ettikleri zammı alabilmek için direniyor. Direnişin ardında ise bölgedeki bir tersanenin, yapılan yüzde 100 zammı geri çekmesi yatıyor. Söz konusu artışı duyan diğer tersanelerdeki işçiler, firma yetkililerinden aynı oranda zam yapmalarını istedi. İşverenler, çalışanlarına 2 kat zam yapan tersane sahibini toplantıya çağırarak, yaptığı zammı geri alması yönünde baskı uyguladı. Limter-İş Sendikası Genel Sekreteri Hakkı Demiral, olayların başlamasının nedeninin o zammın geri çekilmesi olduğunu aktardı. Demiral, “Gemi söküm tesislerinden biri, işçilerine yüzde 100 zam verdi. Bunun üzerine diğer firmalar, ‘Biz her yıl işçilere o kadar zam yapamayız. Verdiğin zammı geri çek’ diyerek zam veren patrona baskı kuruyor. Bu baskı kazanılan zammın işçilerin elinden alınmasına neden oluyor ve işçiler de greve başlıyor. Bu durum bugün bütün işçilerin ayaklanmasına, birleşmesine ve mücadele etmesine aracı oldu” ifadelerini kullandı.

EYLEM BÜYÜYOR
Patronlarla yaptıkları görüşmede olumlu bir sonuç çıkmayınca, eylemlerini daha da büyüten işçilere destek de arttı. Bölgedeki tüm gemi söküm işçileri iş bıraktı. En son greve, Ege Çelik ve Metaş şantiyelerinde çalışan işçiler de katılınca, grev yapılmayan şantiye kalmadı. İşçilerin direnişini kırmak için geçtiğimiz Pazartesi günü, Anadolu Gemi Söküm ve Işıksan Gemi Söküm işçilerinden birine dava açmıştı. Söz konusu dava usulsüzlüğünü korurken mahkeme patronun eylem engelleme talebini reddetmişti. Öte yandan patronlarla yapılan görüşmede yine anlaşma sağlanamadı. Sendikasız olan işçilere hak mücadelesinde destek olmak için alanda bulunan Demiral, işçileri baskılarla yıldırmaya çalıştıklarını belirtti. Demiral, “Tüm baskılara rağmen işçiler kararlı. Talepleri kabul edilene kadar grevden vazgeçmeyecekler” dedi.

'VAZGEÇME ŞANSLARI YOK'
İşçilerin yılbaşından bugüne patronlarıyla zam pazarlığında olduğunu ve yüzde 100 zam talep ettiklerini belirten Demiral, işçilerin tüm baskı ve tehditlere rağmen talepleri kabul edilinceye kadar çalışmamakta kararlı olduğunu vurguladı. İşçilerin ekmekleriyle tehdit edildiğini dile getiren Demiral, “Buradaki işçilerin yaptığı iş, kolay bir iş değil. Patronların 2 bin işçiden vazgeçme şansı yok. Ama patronlar bu örgütlü yapıyı kırmaya çalışıyorlar. Yoksa patronların karları çok yüksek ve işçilerin taleplerini rahatlıkla yerine getirebilirler” ifadelerini kullandı. İşçilere Limter-İş Sendikası olarak desteğe geldiklerini aktaran Demiral, “En son patronlarla bir toplantı yapıldı. O toplantıdan da bir sonuç çıkmadı. Söylenene göre işçilere taleplerinin kabul edilmeyeceği belirtilmiş. Bunun üzerine buradan tüm işçilere bir çağrıda bulunduk. Birlik ve mücadele ile işçilerin başaracaklarına inanıyorum. Biz işçilerin yanındayız” diye konuştu. 

'Ağır ve tehlikeli'

Gemi söküm işçilerinin talepleri şu şekilde: Gemide çalışan kesimcinin 500 lira, saha işçisinin 450 lira, ara işçisinin 350 lira ve operatörün 450 lira yevmiye almasını istiyorlar. Gemi söküm işçiliği, ağır ve tehlikeli sanayi iş kolu kapsamına alınsın. Maaşlarımız bankalar üzerinden ödensin. Hava muhalefeti nedeniyle yevmiyelerimiz kesilmesin. 6 ayda bir zam uygulansın. Grev nedeniyle hiçbir işçi arkadaşımız işten atılmasın. İşçi temsilciliği protokol altına alınsın. Kişisel koruyucu ekipmanların işçilere temin edilsin. Cumartesi günleri yarım gün mesai yapılsın. İş bitiminde işçiler işten çıkarılmasın. Yıllık izin hakkı olan işçi istediği zaman izin kullanabilsin. İşe girişlerde rapor alınırken, rapor çıkarma ücretleri işveren tarafından karşılansın.”