Haber/ Özge GÜNERKEN

İzmir’in Seferihisar ilçesinde bulunan belediyeye ait geçici bakımevine 21 Mayıs günü, arka ayakları felçli bir köpek terk edildi. Birkaç gün sonra bakımevini ziyaret eden gönüllülerin gördüğü ve kayıtsız kalmadığı köpek için adeta şifa seferberliği başlatıldı. Seferihisar Doğa ve Hayvan Dostları Derneği (SEHAYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Fevziye Özkan, “Barınakta bir köşeye atılan felçli güzel kızımızın yolu SEHAYDER ile birleşti. Ve büyük değişim başladı. Zorlu bir süreç olacak. Ancak Patik kızın azmi, altın yürekli gönüllü insanların çabaları ile harika bir sonuç olacağına inanıyoruz” dedi.

Kafa darbesinden şüpheleniyor

Patik’in tam hikayesini bilemediklerini belirten Özkan şunları anlattı: “Patik'i 21 Mayıs günü barınağa aldırdıklarını tahmin ediyoruz. Biz onu 23 Mayıs Cumartesi günü yaptığımız ziyarette görüp aldık. İlk önce çok zayıf olduğu için beslenmesine ve parazitlerine odaklandık. 3-4 gün kadar serum aldı ve bu sırada kontrolleri devam etti. İlk kontrollerinde arka ayaklarda his olduğu fakat kas veya sinir sistemi bozukluğu yüzünden yürüyemediği ortaya çıktı.

Çekilen röntgende herhangi bir omurilik kırılması olmasa da, kafaya alınan bir darbe ya da geçirilen distemper hastalığı yüzünden bir felç hali olabileceği ortaya çıktı. Ayaklarda az da olsa his olması bizi heyecanlandırdı. Detaylı kan testi yapıldı ve daha da yapılacak. Şu anda çok emek veriliyor. Maalesef bu bizim barınağa arka arkaya bırakılan ikinci felçli köpek. Bu tip vakalar bizi çok üzüyor. Gönüllüler olarak elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.”

Su terapisine de başlandı

Patik için bir yandan veteriner hekim kontrolünde tedavi sürerken diğer yandan da su terapisine başlandı. Başkan Fevziye Özkan, “Patik şu an geçici yuvasında. Ona bakan gönüllü hayvansever aynı zamanda aile hekimi olduğu için, suda bacak kaslarını güçlendirmek için çalışıyoruz. Ayrıca yattığı yerde kaslarını çalıştırmak için masaj yapıyoruz” dedi.

Patik’in henüz 1 yaşında olduğunu, insanlarla da çok iyi anlaştığını kaydeden Özkan, diğer kedi ve köpeklere karşı ise ürkek yaklaştığından bahsetti. Özkan, “Tuvalet eğitimi var, arka bacakları tutmamasına rağmen tuvaleti geldiğinde haber veriyor. Çok akıllı bir çocuk. İştahı yerinde fakat çok zayıf düşmüş ve kasları erimeye başlamış. Bu arada çipli bir hayvan olduğu için, çipinin nereye kayıtlı olduğunu öğreneceğiz. İyileştikten sonra güvenebileceğimiz biri çıkarsa sahiplendirebiliriz ama aksi halde Patik bizimle güvende olacak” diye konuştu.