Haber / Didar DEMİRCİ

İzmir Emniyet Müdürlüğü’nün hazırladığı ‘Son Beş Yılda Uyuşturucu Olayları Ve Şüpheli Sayısı’ verisine göre 2021 yılında uyuşturucu başlığı altında yaşanan olay sayısı yüzde 67’lik bir artış gösterirken; aynı başlık altında işlenen suçlardan dolayı yakalananların oranı yüzde 53 ve tutuklananların oranı ise yüzde 46 olarak tespit edilmiş. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü uyuşturucu ile mücadelesini tüm hızıyla sürdürürken, söz konusu raporu ele geçirilen uyuşturucu madde oranı da doğruluyor. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, 2020 yılında 56 kilo 177 gram metamfetamin maddesi yakalarken, 2021'de yüzde 111'lik bir artışla 118 kilo 510 gram metamfetamin ele geçirdi. Öte yandan pandemi döneminde çocuk yaşta uyuşturucu madde kullanımının artığı da iddia ediliyor. Söz konusu iddialar ve İzmir İl Emniyet Müdürlüğünün verileri doğrultusunda uzmanlar gazetemize konuştu.

'İKİ ETKEN MEVCUT'

İzmir Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi Mahmut Şeren, “Özellikle çocuk istismarına yönelik görevlendirmeler önceki yıllara göre çok artmış durumda. Bunların bir kısmı da uyuşturucu suçundan mağdur olan ya da kullandığı için suça sürüklenen çocuk sıfatıyla ifadesi alınan çocuklar. Bu İzmir genelinde olan bir durum” dedi. Bu artışın ve çocukların bu suça sürüklenmesinin temel sebeplerinin araştırılması gerektiğini dile getiren Şeren, şöyle konuştu: “Bence bu durumun iki önemli sebebi var. Birincisi, pandemi sürecinde çocukların okul ortamından uzaklaşmış olması. Okul ortamından uzaklaşan çocuklar başka şeylere yönelebiliyor. Bazı çocuklar oyunlara yönelebilirken, bazı çocuklar da başka arkadaş ortamlarına, yetişkinlerin de olduğu ortamlara sürüklenebiliyor. İkincisi de ev içinde şiddetin pandemi döneminde artması. Bu şiddet olgusu da çocuğu suça sürüklüyor.”

'İHBAR EDİN' ÇAĞRISI

Son olarak Şeren, söz konusu bir vakayla karşılaşılması durumunda ihbarın çok hayati olduğuna dikkat çekerek, “İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak hafta içi günlerinde ve mesai saatlerinde 0232 400 0014 numaralı telefondan ve İzmir Adliyesi 3. Kat E Blok 311 Numaralı odada yüz yüze danışmanlık veriyoruz. Danışmanlık hizmetinden çocuklar, ebeveynler, öğretmenler, uzmanlar ve çocukların yakınları, kısacası herkes yararlanabilir” dedi.

'Aile içi şiddet suça itebiliyor'

Çocukları ya da bireyleri madde kullanımına iten temel sebeplerden birinin aile içi şiddet olduğunun altını çizen Sosyolog Kübranur Uğurlu Kasap, şu ifadeleri kullandı: “Eğitim seviyesinin düşük olması, işsizliği artması, yoksulluk bireyi madde kullanımına ve bağımlılığa sürükleyebiliyor. Kişi madde kullanımını zor koşullarla mücadele yöntemi olarak görüyor. Madde kullanım nedeni biraz daha özelleştirdiğimizde ortaya aile yapısı çıkıyor. Aile içi çatışmaların çok olduğu, bağların zayıf olduğu ve desteğin bulunmadığı ailelerde madde kullanımı için risk ortaya çıkıyor.”

Özellikle gençlerin uyuşturucuyu bulundurma, kullanma ve ticaretini yapma suçlarında aktif rol oynadığını dile getiren Kasap, ebeveynlere, “Tutarsız davranışlardan kaçının. Aşırı sertlik ya da aşırı tolerans göstermeyin” uyarılarında bulundu.

'En iyi narkotik polisi annedir'

Türkiye genelinde uyuşturucu ile mücadele kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü, ailelerle işbirliğine dayalı bir proje geliştirdi. Söz konusu projenin adı, 'En İyi Narkotik Polisi Annedir' olarak belirlendi. Proje, adı nedeniyle eleştirilerin odağı olurken, “Anne kadar, babanın da çocuklar üzerinde sorumluluğu olduğuna dikkat çekildi. Emniyet yetkilileri ise eleştirilere, “Çocuktaki ilk değişimi anneler fark eder” diyerek cevap verdi. Öte yandan Emniyet Müdürlüğü'nden alınan bazı bilgilere göre, şimdiye kadar ‘En İyi Narkotik Polisi Annedir’ projesi kapsamında İzmir’de 66 bin 556 anne ve anne adayına ulaşıldı. Proje kapsamında, annelerle ortak hareket ederek; uyuşturucu kullanımının önüne geçmek ve özellikle genç nesillerin geleceğini kurtarmak hedefleniyor.