Haber/ Gökçe ADAR

Afet Bilinci Eğitmeni, İnşaat Mühendisi Mutlu Burak Paksoy, İzmir'de 13 adet diri fay ayırt edildiğini ifade ederek, Alsancak, Bornova, Bayraklı, Bostanlı, Konak, İnciraltı, Urla, Güzelyalı, Seferihisar, Karşıyaka, Mavişehir, Alaybey, Çiğli, Menemen gibi kıyı ve alüvyonlu zayıf zeminlerin depremleri daha şiddetli hissettiğini söyledi. İzmir'in depreme hazır bir kent olmadığının altını çizen Paksoy, riskli binalardaki kentsel dönüşümün sağlıksız kentselleşmeye yol açtığını ifade etti. Paksoy, “Riskli bir binanın yıkılıp aynı noktaya yeni bir bina yapılması, kentsel dönüşüm değil binasal dönüşüm olup sağlıksız kentselleşmeye yol açmaktadır. Mevcut yapı stoğumuz, altyapı tesisatları galeri sistemi içinde olacak şekilde, akıllı, teknolojik ve çevre dostu kent konseptinde, toplu ulaşım ağına dahil edilmiş, imar adası ve mahalle bazında, dikey değil yatay mimari ile, toplu konut ve siteler şeklinde, sahilde ve zayıf zeminlerde değil kaya, yamaç, dağ ve sağlam zeminler üzerinde, gerçek anlamda planlı (afet ve acil toplanma alanları, spor ve yeşil nefes alma alanları, bisiklet yolları, yayalaştırılmış alanlar), kentsel dönüşüm ile hızlıca yenilenmelidir” dedi.

Depremin çözümünün dayanıklı yapılar inşa etmek olduğunu vurgulayan Paksoy, vatandaşların ev almadan önce inşaat mühendislerine danışması gerektiğini söyledi. Paksoy, “Mühendislik hizmeti görmemiş yapıların depremde hasar görme olasılıkları yüksektir. Vatandaşlarımızın ev kiralarken ve satın alırken inşaat mühendislerine danışması tavsiye edilir. İnşaat mühendisleriyle depremden sonra değil önce tanışılmalı. İnşaat mühendisleri, vatandaşa sağlam binalar hakkında yol gösterecektir” diye konuştu.

Kentin tamamına yayılmalı

Paksoy, Ulusal Deprem Stratejisi Eylem Planı'na göre; 2017 yılına kadar binaların mevcut durumların tespit edilerek tüm kentin yapı envanterinin hazırlanması gerektiğini hatırlatarak, şöyle devam etti: “2012 Ulusal Deprem Stratejisi Eylem Planı'na göre binaların mevcut durumlarının tespit edilerek tüm kentlerin yapı envanterinin hazırlanması gerekiyordu. Ancak, bu çalışmalar yapılmadı. İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve Büyükşehir Belediyesi ortak lokal çalışma ile Balçova ve Seferihisar'da yapı envanteri hazırlamışlardı. Bu çalışma, İzmir kentimizin tamamı için yapılmalıdır. Aynı zamanda bu çalışma ile iş arayan inşaat mühendisleri için iş imkanı sağlanmış olacaktır.”

İlkyardım eğitimi alınmalı

Deprem sırasında vatandaşların soğukkanlı olması gerektiğini ifade ederek, hasarlı ve çatlamış binalar mevcutsa terk edilmesi konusunda uyarılarda bulunan Paksoy, “Depremler karşısında şaşırıp paniklenmemeli. Depremle yaşamayı öğrenmeli, deprem sırasında soğukkanlılık korunmalıdır. Sarsıntının hemen ardından hasarlı ve çatlamış binalar varsa terk etmelidir. Arama, kurtarma ve tespit çalışmalarının aksamaması, iletişimin sağlıklı bir şekilde sağlanması için vatandaşlarımızın telefonları meşgul etmemesi, sadece kısa mesaj (sms) ve internet üzerinden mesajlaşma ile iletişim kurmaları gerekmektedir”şeklinde devam etti. İlk yardım eğitiminin önemine de değinen Paksoy, “Vatandaşlar, temel afet bilinci ve ilkyardım eğitimi almalıdırlar. Apartmanlarda, mahallelerde, ilçelerde deprem ve tahliye tatbikatları düzenlenmelidir. Evlerde ve işyerlerinde eşyalar ve dolaplar sabitlenmelidir” diye konuştu.