İzmir'in Bayraklı İlçesi'nde binlerce vatandaşa hizmet veren Bayraklı Özkanlar Pazarı, yıl sonuna kadar taşınacak. Bir vatandaşın kaldırılması için açtığı davada sonucu, Danıştay 8. Dairesi, pazarın kaldırılmasına hükmetti. Danıştay, kararını iktidarın pazaryerleri ile ilgili çıkardığı 5957 sayılı genelgeye dayandırdı. Bayraklı Belediye Meclisi de bu karar üzerine, yeni pazaryeri için arayışa başladı. Belediye, iki alternatif üzerinde duruyor. Biri, Bornova Viyadük altı, diğeri ise ilçedeki Çamkıran Pazarı. Belediye Başkanı Hasan Karabağ, çıkan yönetmelik ve sonrasında Danıştay'ın verdiği karar üzerine, pazarı taşımak zorunda olduklarını açıkladı.

Karayolları izin verecek mi

Pazarı, bu yıl sonuna kadar taşınacak. Pazarcı esnafını tedirgin eden gelişmeye dair açıklama yapan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ; “Mecburuz, Danıştay kararı var" dedi. Yer konusunda sorun yaşadıklarını ancak alternatifleri değerlendirdiklerini vurgulayan Karabağ, esnafı da vatandaşı da mağdur etmeyecek formüller geliştirmeye çalıştıklarını söyledi. Özkanlar Pazaryerini, Manavkuyu'da bulunan Çamkıran Pazarı'na taşımayı planladılarını açıklayan Başkan Karabağ, bu pazarı da 5 güne çıkarmayı düşündüklerini ifade etti. Bir diğer alternatif ise Bornova Viyadük altı. Bu alan için Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü ile gerekli görüşmeler yapılacak. Karayolları'nın onaylaması halinde, Özkanlar Pazarı, Bornova Viyadüğü altına taşınacak. Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ; “Burası Bornova sınırlarında ancak yapacak bir şey yok. Konuyu, Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile de görüşeceğiz. Mansuroğlu Mahallesi sakinlerinin pazara ulaşımı için de servis koymayı planlıyoruz” dedi.

Ciddi sorun yaşanıyor

Bayraklı Özkanlar Pazarı esnafının tedirginliği olduğunu ve taşınma işlemine sıcak bakmadığını sorduğumuz Başkan Karabağ, şu yanıtı verdi: “Kusura bakmasınlar, mahkeme kararı var.” Mahalle arasında kurulan pazarların çeşitli sorunlara yarattığına işaret eden Karabağ, pazarların taşınması için AKP Hükümeti tarafından çıkarılan genelgeyi hatırlattı. Karabağ; “Mahalle arasında ciddi sorunlar yaşanıyor. Ambulans sokaklara giremiyor. Bazı alanları pazaryeri yapmak için istedik ama ilgili kurumlar izin vermedi, bu nedenle de yapamadık. Arsa olmadığı için sorunu aşamıyoruz. Arsa bulsaydık şimdi 50 kere yapardık. Bu sorunu aşmanın bir diğer formülü ise iktidarın, pazaryerleri ile ilgili çıkardığı genelgede değişiklik yapması. Sokak yeri pazarları ile ilgili daha esnek davransınlar” dedi.

Odadan tepki geldi

İzmir Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Hamdin Erişen ise, duruma tepki gösterdi. Taşınma olayı ile ilgili kendilerine herhangi bir bilgi verilmediğini ve fikirlerinin sorulmadığını söyleyen Hamdin Erişen; “Odadan esnafın kayıtlarını alıyorlar ve esnafı yeni yerine taşıyacaklar. Oda olarak bize herhangi bir bilgi gelmedi. Görüşümüz sorulmadı. Ama bize sormaları ve bilgi vermeleri gerekirdi. Burada herhangi bir esnafın sorun yaşaması, dava konusu olur. Esnafı götürecekleri yerde, kimse mağdur olmamalı. Araya kayıt dışı karışmamalı” dedi.