Haber/ DİDAR DEMİRCİ
Özgörkey Otomotiv Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de işçiler üyesi oldukları Öz Gıda-İş Sendikası ile geçtiğimiz yıl Ekim ayında toplu sözleşme imzalamıştı. İşçiler, bu sözleşmeyle maaşlarına birinci yıl için yüzde 23, ikinci yıl için de TÜFE oranında zam almıştı. Konuya ilişkin sözleşmenin işçilere danışılmadan imzalandığını iddia eden DİSK Gıda-İş Sendikası Ege Bölge Temsilciliği, basına ve kamuoyuna açıklama yaptı. İşçilerin ne toplu sözleşme sürecinde ne de toplu sözleşme imzalanırken hiçbir şekilde görüşünün alınmadığına ve devam eden süreçte işçilerin sendika tarafından muhatap bulamadığına dikkat çekilen açıklamada, işçilerin gruplar halinde Gıda-İş Sendikası’na üye olduğu duyuruldu.

EK ZAM AYRICALIĞI

İşçilerin geçtiğimiz yıl ekim ayında imzalanan toplu sözleşmeyle elde ettikleri zammın, son dönemde gıdadan akaryakıta, elektrikten doğalgaza gelen zamlar nedeniyle eridiğini ve bu nedenle işçilerin ek zam talebinde bulunduğunu belirten Gıda-İş Sendikası Ege Bölge Temsilciliği, “İşçilerin ifadesiyle ‘dalga geçer gibi’ maaşlarına yüzde 2, yüzde 5, yüzde 9 oranlarında, ayrım gözeterek ek zam uygulanmıştır. Bu durum üzerine sendikayla iletişime geçmek ve itirazlarını ve tepkilerini dile getirmeye çalışsalar da ya muhatap alınmadıklarını ya da kendilerine adeta azarlanarak cevap verilmesi karşısında ek zam, mesailerde iyileştirme, banka promosyonlarının ödenmesi ve ikramiyelerde iyileştirme talebiyle imza toplamaya başlamışlardır. Yine süreç içerisinde Öz Gıda-İş Sendikası’nın toplusözleşme sürecinden başlayarak bugüne kadar ki gelişmeler karşısında ortaya koymuş olduğu tutuma tepki gösteren işçiler gruplar halinde Öz Gıda-İş Sendikası’ndan istifa ederek sendikamız DİSK Gıda- İş’e üye olmaya başlamışlardır” açıklamalarını kaydetti.

4 İŞÇİ İŞTEN ATILDI

Süreç içerisinde Özgörkey yöneticilerinin de işçilere baskı uyguladığını belirten Gıda-İş Sendikası, 4 işçinin de işten atıldığını duyurdu. Gıda-İş Sendikası’ndan yapılan açıklamanın devamında şu noktalara değinildi:

“Anlaşılacağı gibi bugün, gerek ülke genelinde Metal, Tekstil, Kargo, Gıda gibi birçok alanda olduğu gibi, gerekse Özgörkey firmasında yaşanan gelişmeleri değerlendirdiğimizde işverenler işçilerin en demokratik, en haklı, en meşru taleplerine bile tahammül etmemekte ve işten çıkarma dahil her türden baskıyı uygulamakta asla tereddüt göstermemektedirler. Bu haksız uygulamalar karşısında her yerde ve her durumda bilinmelidir ki; DİSK Gıda-İş Sendikası olarak bizler her koşulda işçi kardeşlerimizin haklı ve meşru taleplerinin sonuna kadar yanında olmakta zerre kadar tereddüt etmeyeceğimiz. İşçi kardeşlerimizin hukuki ve demokratik her türden haklarının savunucusu olacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz. Özgörkey işçisi kardeşlerimizin ekonomik ve sendikal hak talepleri derhal karşılanmalıdır. Atılan işçi kardeşlerimiz işlerine iade edilmelidir.”