Veli-Der, MEB’in özel okullara verdiği teşviklerin kaldırılması ve devlet okullarına destek verilmesi için kampanya başlatırken, teşviklerin iptali için MEB’e karşı dava açacağını açıkladı.

Haber / Umut KARAKOYUN

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) İzmir Şubeleri, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) özel okullara verdiği teşvikin kaldırılması ve devlet okullarına kaynak aktarılması için imza kampanyası başlattı. Kentin dört bir yanında kurulan stantlarda 2 bin imza toplandı. Toplanan imzaları Konak’ta bulunan PTT’den MEB’e gönderen veliler, postane önünde bir de basın açıklaması yaptı. Veli-Der Yönetim Kurulu Üyesi İlknur Aras, özel okullara teşvik değil devlet okullarına ödenek istediklerini belirterek, velilerin eğitim masrafları nedeniyle karşı karşıya kaldıkları sorunlara dikkat çekti. Eğitim bütçesinin yıllar içinde rakamsal olarak atıyor gibi göründüğünü fakat eğitim yatırımlarına ayrılan payın istikrarlı bir şekilde azaldığını kaydeden Aras; “AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay yüzde 17 iken, 2017 yılında bu oran yüzde 8,5 olarak belirlendi” dedi. Kamu kaynaklarının her fırsatta özel okullara teşvik adı altında aktarıldığını savunan İlknur Aras, devlet okullarının ise kendi kaderi ile baş başa bırakıldığını söyledi. Aras, Türkiye’de 18 milyona yakın öğrencinin olduğunu ve velilerin her yıl eğitim bütçesinin yarısına yakın bir miktarda eğitim harcamasını cebinden yapmak zorunda kaldığını belirtti.

MEB BÜTÇESİNE TEŞVİK YÜKÜ

MEB’in özel okullarda öğrenim görecek 340 bin öğrenciye toplam 1 milyar 37 milyon TL ödeme yaptığını açıklayan İlknur Aras, bu desteğin de MEB’in bütçesinden karşılandığını vurguladı. Aras; “Bütçeden bu kadar yüksek bir kaynak ayrılabiliyorsa neden devlet okullarının iyileştirilmesi için harcanmıyor? MEB, eğitimin zaten sorunlu olan kamusal niteliğini tamamen ortadan kaldırmaya çalışarak, öğrenci ve velileri açıkça özel okullara yönlendirmekte” dedi. Devlet okullarının acil ödenek beklediğini anımsatan İlknur Aras, halktan toplanan vergilerle oluşturulan kamu kaynaklarının özel okullara aktarılmasını kabul etmediklerini dile getirdi. Aras; “Türkiye’de hala ilkel şartlarda eğitim ve öğretim vermeye çalışan, devletten tek kuruş almadan ayakta durmaya çalışan, eğitim, güvenlik gibi en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayan okullar bulunmakta” dedi. Veli-Der, açıklamanın sonunda MEB’in özel okullara verdiği teşviklere karşı dava açacakları belirtti.