Haber / Didar DEMİRCİ

Özel hastanelerin verdiği PCR testi hizmeti uygulanan ücret politikası nedeniyle tepki çekmeye devam ediyor. Daha önce PCR testleri için özel hastanelerin yüksek fiyatlar talep etmesi üzerine kamuoyundan gelen şikayetler doğrultusunda Sağlık Bakanlığı 250 lira üst sınırını getirmişti. Söz konusu kararla sorun tam çözüldü derken, bu kez de yeni bir iddia gündeme geldi. İddiaya göre test için hastaneye gelen hastalar öncesinde dahiliye doktorunun kontrolünden geçiriliyor ve 250 lira olan test ücretinin üzerine bir de muayene ücreti ekleniyor. Bu durum ise akıllara, ‘Özel bir hastanede Kovid-19 testi için kaç doktor gerekir?’ sorusunu getirdi.


'Telefonda söylenmedi'
Söz konusu iddiaları gündeme taşıyan Zişan Akar, 30 Nisan sabahı saat 10.51’de Kovid-19 belirtisi taşıdığını düşündüğü ağabeyi Taner Akar için İzmir Özel Ege Şehir Hastanesi'ni arayarak randevu aldığını belirterek, “Randevu için telefonda yaptığım görüşmede bana, Kovid-19 testi öncesi hastanın dahiliye doktoruna görünmesi gerektiğini, doktor gerekli görürse test yapılacağını, bunun için de 150 lira ücret alınacağını ve başka da bir ödeme yapılmayacağını söylediler. Biz de randevumuzu aldık ve hastaneye gittik” dedi. Akar, yaşananları özetle şu şekilde paylaştı: “Ağabeyim, dahiliye doktoruna göründükten sonra Kovid-19 testine yönlendirildi. Ancak telefonda yapılan bilgilendirmenin aksine, 250 lira da test ücreti istendi. Bunun üzerine hastane yetkilileri ile görüştüm. Onlar bana, 250 liranın alınacağını, artık testleri kendi laboratuvarlarında yaptıklarını söylediler. İki saat boyunca süren görüşmelerin tamamı hastanenin telefon trafiğinde kayıtlıdır, iki saat boyunca hastanede test yapılmadan tutulan ağabeyim -çözüm üretmeleri konusundaki ısrarıma rağmen- eve gitmek zorunda kaldı. Yapılan görüşmelerde şahsıma özel indirim yaptıklarını söyleyip 150 lira talep ettiler. Ben sorunun rakam olmadığını söylememe rağmen hiçbir çözüm üretilmedi. Tüm bu yaşananlardan anladığım, bu durum kelimenin en hafif tabiriyle dolandırıcılıktır. Ağabeyimden 150 lira alındığı gibi, Kovid-19 testi de yapılmadı.”


'Ücretsiz olması lazım'
Özel hastanelerde alınan test ücretlerini değerlendiren İzmir Tabip Odası Üyesi Ergün Demir, ücret alınmamasına ilişkin Sağlık Bakanlığı'nın ilgili mevzuatlarını hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı: “09 Nisan 2020 tarihli ve 31094 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile pandemi süresince pandemi olgularının tanı ve tedavileri ile bu işlemlere ilişkin sunulan sağlık hizmetleri acil hal kapsamına alınmış ve SUT eki EK-2/G listesinde yer alan ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri listesine eklenmişti. Genel sağlık sigortalısı ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden pandemi süresince pandemi olgularının tanı ve tedavileri ile bu işlemlere ilişkin sunulan sağlık hizmetlerinden ilave ücret alınamayacağı kesin hükme bağlanmıştır. Ayrıca, 09 Mayıs 2020 tarih ve 31122 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ilgili tebliğde Kovid-19 testleri pandemi süresince tüm branşlar tarafından istenilmesi halinde test ücretlerinin SGK tarafından karşılanacağı belirtilmiştir. Pandemi sona ermediğine göre genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için istenen Kovid-19 test ücreti SGK ile sözleşmeli tüm sağlık kurum/kuruluşlarına SGK tarafından ödenmesi gerekmektedir. Buna rağmen özel hastanelerin çoğu ek ücretler talep ediyor.”
Öte yandan iddialarla ilgili hastane yetkililerinin de görüşünü almak için hastaneyi aradık. Ancak gazetemiz baskıya hazırlandığı saate kadar yetkillerden bir açıklama gelmedi.