DEÜ Akademisyenlerinden Oktay Gökdemir, üniversitede öğretim üyelerinin görevden alınmalarına tepki amacıyla yapacağı oturma eylemini, emniyetin provokasyon olabilir uyarısı nedeniyle erteledi.

Haber / Umut KARAKOYUN

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Oktay Gökdemir, geçtiğimiz hafta üniversitede yaşanan gelişmelere tepki amacıyla, Tınaztepe’de bulunan Edebiyat Fakültesi binası önünde oturma eylemi yapacağını duyurmuştu. Oktay Gökdemir’in isyanı, İzmir Emniyet Müdürlüğü’nün ‘Provokasyon olabilir’ uyarısına takıldı. Oturma eylemi yapacağını duyuran fakat polislerin uyarısı üzerine eylemini erteleyen Gökdemir; “Emniyet güçleri, PKK terör örgütünün kuruluş yıl dönümü olduğunu ve bu nedenle provokasyon olabileceğini söylediler. Benim bu provokasyonlarla hiç bir alakam yok. Ben Atatürkçü, Kemalist, çağdaş, laik, cumhuriyetçi bir öğretim üyesiyim. Şimdilik eylemimi erteledim ama bu eylemi mutlaka yapacağım” dedi. Fakülte önünde kısa bir açıklama yapan Gökdemir’e, CHP Parti Meclisi Üyesi (PM) Sevda Erden Kılıç ve bazı öğrencilerle eğitimciler de destek verdi. Daha sonra 9 Eylül Gazetesi’ne açıklama yapan Oktay Gökdemir, üniversitede yaşanan sorunlara dikkat çekti.

ÖĞRENCİLER KULLANILIYOR

30 yıldan beri çalıştığı üniversitenin dönüştürülmek istendiğini savunan akademisyen Oktay Gökdemir; “Bunun için vekaleten atanmış bir rektör, asaleten atanmış dekanları ve enstitü müdürlerini görevden alıyor. Ve onların yerine de üniversiteleri karıştıran, ülkenin genel iklimine uygun olan muhafazakâr ve mukaddesatçı, gerçekten de bu üniversitede huzur, barış ortamını yok eden insanların buraya tekrar atamasını yapıyorlar. Benim karşı çıktığım nokta bu” dedi. Üniversitedeki; demokrat, çağdaş, ilerici, Atatürkçü, sosyal demokrat öğretim üyelerinin tamamının yaklaşık 2-3 yıldan beri türlü soruşturmalara uğradığını ve itibarsızlaştırıldığını belirten Gökdemir, kendisi için de benzer kumpasların düzenlendiğimi ancak hepsinden aklanarak çıktığını kaydetti. Gökdemir; “ BİMER’e, CİMER’e öğrenciler kullanılarak hocalar şikayet ettiriliyor. Benim hakkımda da şikayetler yapıldı ve hepsinden beraat ettim, hiç birinden kınama cezası bile almadım. Soruşturmaya gerek yoktur şeklinde sonuçlar aldım” ifadelerini kullandı.

Sonuna kadar direneceğim

DEÜ’de yaşanan sorunlar nedeniyle beyin kanaması geçirdiğini ve vücudunun sağ tarafının şu anda felçli olduğunu açıklayan Oktay Gökdemir; “O nedenle 30 yıldan beri emek verdiğim üniversitemde bu tip bir kadrolaşmayı istemiyorum. Tepkim, üniversitede olup biten hukuksuzluklara, haksızlıklara karşı ses çıkarmak ve farkındalık yaratmak. Çünkü burası İzmir. Burası Yozgat ya da Erzurum değil. Bir avuç insan gelip de koskoca bir kentin üniversitesini, Türkiye’nin batıya açık çağdaş yüzünü, Cumhuriyet kenti İzmir’in üniversitelerini dönüştüremez. Bundan sonra bizim üzerimize gelen, baskı kurmaya çalışanlara karşı da alanlarda olacağım. Bu kadrolaşmaya sonuna kadar direneceğim ve eylemimi de mutlaka ama mutlaka gerçekleştireceğim” dedi.