"Otizmli müzik dehası" Raci Demir'in, yetenek sınavını geçmesine rağmen "müzik öğretmenliği" bölümüne kaydı yapılmadığı gerekçesiyle Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğüne açtığı davada "yürütmeyi durdurma" kararı alındı.Baba Prof. Dr. Demir: "Aileler mücadeleyi bırakmasın, yılmasın, çocuklarının peşinde olsunlar. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına da teşekkür ediyorum, defalarca aradılar. İşin takipçisi oldular. Biz Raci'nin müzik öğretmeni olmasını beklemiyoruz. Sosyalleşmesini ve topluma yararlı birey olmasını arzu ediyoruz"

Mozart, Beethoven, Chopin gibi referanslara ihtiyaç duymadan sesleri notaya dökebilen "mutlak kulak"a sahip otizmli Raci adına babası Prof. Dr. Cengiz Demir'in üniversite aleyhine açtığı dava, İzmir 6. İdare Mahkemesinde görüldü.

Yetenek sınavında ilk ve ikinci aşamayı da geçen ancak sınav notu açıklanmayan Raci Demir'in okula kaydının yapılmadığı, engelli bireylere tanınan 3 kişilik kontenjandan birinin de boş bırakıldığı iddiasıyla açılan davada, mahkeme sınav sonucunda hukuka aykırılık olduğu gerekçesiyle "yürütmeyi durdurma kararı" verdi.

Oy birliği ile alınan kararda, "davacının 3. sıradan başarılı sayılarak kendisine kesin kayıt hakkı verilmesi gerekirken her iki sınav ortalamasının 50 puanın altında kaldığı gerekçesiyle başarısız sayılarak kesin kayıt hakkı verilmemesine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Kararda ayrıca "otizm spektrum bozukluğu olan Demir'in özel yetenek sınavında başarısız sayılarak kendisine kayıt hakkı tanınmamasına ilişkin işlemin" durdurulması istendi.

[caption id="attachment_100442" align="alignnone" width="800"]raci-demir Mozart, Beethoven, Chopin gibi referanslara ihtiyaç duymadan sesleri notaya dökebilen "mutlak kulak"a sahip otizmli Raci Demir'in, yetenek sınavını geçtiği halde "müzik öğretmenliği" bölümüne alınmadığı gerekçesiyle Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı verildi[/caption]

 Kayıt işlemleri başlatıldı


İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cengiz Demir, yaptığı açıklamada, oğlunun tam perde müzik kulağına sahip olduğunu ve California Üniversitesinin "Perfect Pitch" adı verilen tam puanına yakın notlar aldığını, notalarına bakmadan sayısız parçayı piyanoda çalabildiğini belirtti.

Daci Demir'in hiçbir kursa gitmeden YGS taban puanını geçtiğini ve özel yetenek sınavına girmeye hak kazandığını anlatan Demir, 21-23 Ağustos tarihlerinde DEÜ Buca Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği sınavına giren oğlunun ikinci sınava da davet edildiğini ifade etti.

İlk sınavı geçmeden ikinci sınava girmesinin yönetmelik gereği mümkün olmadığını aktaran Demir, şunları belirtti:"Raci yerleştirme sınavına girdi. Sonuçlar açıklandığında kazanmadığını gördük. Sınav performansı iyiydi ama notları da açıklamadılar. Son olarak 1 kişilik kontenjanın boş bırakılmasına karşın oğlumun 1. yedekte bırakıldığını gördük. Derhal kaydının yapılması için dava sürecini başlattık. İzmir 6. İdare Mahkemesi de yürütmeyi durdurma kararı verdi, kararı da üniversitenin hukuk müşavirliğine gönderdi."

DEÜ'nün de itiraz hakkının bulunduğunu dile getiren Demir, en kısa sürede resmi işlemleri tamamlayacaklarını dile getirdi.

Demir, yürütmeyi durdurma işlemi doğrultusunda oğlunun müzik öğretmenliği bölümüne kaydının yapılacağını, ilgili belgeleri, mahkeme kararını DEÜ Rektörlüğüne avukatları aracılığıyla ilettiklerini açıkladı.

 "Aileler mücadeleyi bırakmasın"


Otizmli oğlunun eğitimi konusunda ilkokuldan bu yana sıkıntı yaşadıklarına dikkati çeken Cengiz Demir, "Otizmli bireylere yönelik ayrımcılığı ortadan kaldırma mücadelesi veriyoruz. Otizmlilere gerizekalı gözüyle bakıyorlar. Oysa Raci güzel sanatlar lisesini 5. olarak bitirdi." dedi.

Demir, Raci'nin diğer otizmliler için de umut kaynağı olabileceğini de getirerek, "Aileler mücadeleyi bırakmasın, yılmasın, çocuklarının peşinde olsunlar. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına da teşekkür ediyorum, defalarca aradılar. İşin takipçisi oldular. Biz Raci'nin müzik öğretmeni olmasını beklemiyoruz. Sosyalleşmesini ve topluma yararlı birey olmasını arzu ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Okulun bahçesinde dolaşan Raci Demir, üniversite ortamını ve öğrencileri çok sevdiğini dile getirdi.

DEÜ yetkilileri ise yargı kararı doğrultusunda hareket edeceklerini, üniversitenin hukuk servisinin konuyu incelediğini ve alınacak karar doğrultusunda kayıt işleminin gerçekleştirilebileceğini kaydetti.