Haber / Gökçe Adar

İzmir Tepecik Moris Bencuya Özel Eğitim Otizm Okulu, 30 Ekim İzmir depreminde ağır hasar alınca yıkılmıştı. Orta ve ağır otizmli çocukların eğitime devam edebilmesi için dersler, geçici olarak yıkılan binanın hemen arkasında bulunan Ziya Gökalp İmam Hatip Ortaokulu’nda görülmeye başlanmıştı. Okulun yıkılmayan ek binalarında, Mayıs ve Ağustos 2021 tarihinde 6 farklı hırsızlık olayı yaşanmıştı. Okulun bilgisayarları, yazıcıları ve okulun demir parmaklıkları başta olmak üzere özel eğitim merkezine ait eşyaların neredeyse tamamı çalınmıştı. Konak Belediyesi, yaşanan hırsızlık olayının önüne geçebilmek için, okulun demir korkuluklarını yenilemiş, okula geçiş imkanı sağlayan çevredeki metruk binaların giriş-çıkışlarına ise duvar örerek kapatmıştı. Ancak, belediyenin aldığı önlem, hırsızlar için caydırıcı olmadı.

400 BİN TL ZARAR
Ek binalarda yaşanan hırsızlık olaylarının devamı, akıllara durgunluk verdi. Haziran 2022 tarihinden, ağustos ayına kadar okulda 8 hırsızlık olayı yaşandı. Böylelikle, geçen yıldan beri otizmli okuluna, 14 kez hırsız girdi. Hırsızlık olayının önüne geçebilmek için okulun duvarlarına takılan güvenlik kameraları bile çalındı. Hırsızlar, yaklaşık 400 bin TL tutarında eşya ve malzeme çaldı. Hırsızlar, 7 adet klima motoru (105 bin TL), kameralar, kabloları, aydınlatma projektörleri, kabloları, doğalgaz sayacı (16 bin 500 TL), dış cepheden geçen elektrik kabloları (29 bin TL), klima bakır boruları (6 bin TL), yemekhane tüm elektrik tesisatı (50 bin TL), yemekhane malzemeleri (70 bin TL), kazan dairesi elektrik tesisatı (30 bin TL) çaldı.

'İŞE YARAMADI'
Tepecik Moris Bencuya Özel Eğitim Otizm Okulu velilerinden Arzu Kıpçak, “Deprem gerekçesiyle okulu boşalttık. Hırsızlıklar da peş peşe geldi. Yaşanan hırsızlık olaylarından çok sıkıldık. Geçen yıl önlem alındı ancak caydırıcı olmadı. Okulun duvarları çevrildi, demir korkuluklar takıldı. Ne o duvarlar ne de okula takılan demir parmaklıklar işe yaradı. Hırsızların önlenmesi için takılan kameralar bile çalındı. Mutlaka bir kalıcı çözüm bulunmalı. Okulun güvenliğiyle, fazla ilgilenilmediğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. Yıkımın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen okulun yapılmadığını hatırlatan Kıpçak, “Çocuklarımız mağdur oldu. Taşındığımız yerin sınıfları ve tuvaletleri çok kötü. Bu özel çocukların, daha iyi şartlarda eğitim görmesi gerekirken, böyle bir durumla karşılaşmak bizi hem üzüyor hem sinirlendiriyor. Okulumuzu geri istiyoruz, hırsızlıkların önüne geçilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı. Gökçe ADAR