Haber / Gökçe ADAR

15 ayda 14 kez hırsızların talan ettiği, otizmli çocukların eğitim gördüğü İzmir Tepecik Moris Bencuya Özel Eğitim Otizm Okulu, bu kez de sigorta şoku yaşadı. Hırsızların 400 bin TL'lik malzemeleri çalması sonrası, okul yönetimi sigorta firması tarafından zararın karşılanmasını talep etti. Ancak firma, geçen yıldan beri sık aralıklarla hırsız giren okulun maddi zararını karşılamayacaklarını söyledi. Sigorta firması, 'okula çok sık hırsız girdiği ve okul yönetiminin hırsızlara karşı tedbir almadığı, yapılan sigorta hizmetinin suistimal edildiğini' gerekçe gösterdi. İmzalanan sigorta poliçesi iptal edilmek istendi. Sözlü olarak iptal bildirisi yapılan okul yönetimine, 15 gün içerisinde poliçe iptalinin yazılı olarak bildirilmesi bekleniyor.

'KAYITLARINI ALDIRACAKLAR'

Tepecik Moris Bencuya Özel Eğitim Otizm Okulu velilerinden Arzu Kıpçak, hırsızlık olaylarıyla ilgili tedbirlerin alındığını ifade ederek şunları söyledi: “Geçen yıl ki yaşanan hırsızlık olayından sonra güvenlik kameraları takılmıştı. Onlar bile çalındı. Konak Belediyesi, duvarlar örmüş demir parmalıklar takmıştı. Onlar da caydırıcı olmadı. Daha ne yapılması lazım? Okul, kötü bir muhitte bulunuyor. Çocuklarımın can güvenliği için kalıcı çözüm bulunması gerekiyor.” Kıpçak, şöyle devam etti: “Şu an, çocukları taşıdıkları binada da, çocuklarımız mağdur durumda. Tuvaletler çok pis ve çocuklarımız sağlıksız koşullarda eğitim görüyor. Hem bu sağlıksız koşullar hem de yaşanan bu güvenlik problemi nedeniyle bazı velilerin çocuklarının kayıtlarını Buca'da bulunan başka bir özel eğitim okuluna aldıracaklarını duyduk.” 

Neler çalındı?

Hırsızlar, yaklaşık 400 bin TL tutarında eşya ve malzeme çaldı. 7 adet klima motoru (105 bin TL), kameralar, kabloları, aydınlatma projektörleri, kabloları, doğalgaz sayacı (16 bin 500 TL), dış cepheden geçen elektrik kabloları (29 bin TL), klima bakır boruları (6 bin TL), yemekhane tüm elektrik tesisatı (50 bin TL), yemekhane malzemeleri (70 bin TL), kazan dairesi elektrik tesisatı (30 bin TL) çalındı.

Ne olmuştu?

İzmir Tepecik Moris Bencuya Özel Eğitim Otizm Okulu, 30 Ekim İzmir depreminde ağır hasar alınca yıkılmıştı. Orta ve ağır otizmli çocukların eğitime devam edebilmesi için dersler, geçici olarak yıkılan binanın hemen arkasında bulunan Ziya Gökalp İmam Hatip Ortaokulu’nda görülmeye başlanmıştı. Okulun yıkılmayan ek binalarında, Mayıs ve Ağustos 2021 tarihinde 6 farklı  hırsızlık olayı yaşanmıştı. Okulun bilgisayarları, yazıcıları ve okulun demir parmaklıkları başta olmak üzere özel eğitim merkezine ait eşyaların neredeyse tamamı çalınmıştı. Haziran 2022 tarihinden, ağustos ayına kadar okulda 8 hırsızlık olayı yaşanmıştı. Böylelikle, geçen yıldan beri özel eğitim okuluna 14 kez hırsız girmişti. Konuyu gazetemiz gündeme getirmişti.