Doç. Dr. Levent Köstem'in, Urla'da planladığı Zeytin ve Zeytinyağı Kültürü Tanıtım Etkinlikleri projesi için Başbakanlık Tanıtma Fonu'na yaptığı başvuruya iki yıl sonra olumsuz yanıt geldi.
Ortopedi Uzmanı Doç. Dr. Levent Köstem'in eşiyle birlikte 17 yılda tamamladığı Köstem Zeytinyağı Müzesi Kültür Merkezi için hazırladığı Zeytin ve Zeytinyağı Kültürü Tanıtım Etkinlikleri'ne Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan olumsuz yanıt geldi. Zeytinyağı Müzesi ve Kültür Merkezi'ni açılışa hazır hale getirmek için çalışmalarını sürdürürken, Urla Yarımadası ve çevresinde zeytinciliğin ve zeytinyağının önemine dikkati çekmek amacıyla 9 Ocak 2016 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı üzerinden Başbakanlık Tanıtma Fonu'na bir proje ile başvurduğunu belirten Levent Köstem şöyle konuştu:
“Projem Zeytin ve Zeytinyağı Kültürü'nü Tanıtım Etkinlikleri adını taşıyordu. Güzel bir proje. İçinde çocuklar için özel etkinlikler de vardı. Hiçbir kar amacı yoktu. Amacımız zeytin ve zeytinyağını biraz daha sevdirebilmekti. Başvurumuza yanıt tam iki yıl sonra geldi. Yanıtta şöyle demişler: İlgi (a) yazınız ile temsilciliğimize sunmuş olduğunuz projeniz, ilgi (b) de kayıtlı karar ile kabul edilmeyerek gündemden çıkarılmıştır. Ben, eşim ve çocuklarım dünyanın en büyük zeytinyağı müzesini kendi imkanlarımız ile, emeğimiz ile, çalışarak çabalayarak kurduk. Bu ülkenin zeytin ve zeytinyağını tanıtacak proje yazdık, kabul etmediler. Daha önce de üç kez İZKA'ya başvurmuş, o başvurularıma da olumlu yanıt alamamıştım. Oysa daha bugün bir Japon heyeti bu bölgeye turist getirmek için müzemizde ön inceleme yaptı. Bundan sonra hiçbir şey için devletin kapısını çalmam. Bir daha benim devletle işim olmaz. Artık kimseden bir şey beklemiyorum. Zaten dostlarımızın oluşturduğu bir organizasyon ekibimiz var. Biz kendi yağımızla kavruluruz. Bu tanıtım etkinliğini de kendi imkanlarımızla gerçekleştireceğiz.”

muze-kostem

İKİNCİ SANAYİ MÜZESİ


Açılışı geçen yıl Kasım ayında yapılan Köstem Zeytinyağı Müzesi ve Kültür Merkezi, dünyanın en büyük zeytinyağı müzesi ve Türkiye'nin ikinci sanayi müzesi olarak literatüre geçti. 20 bin metrekarelik alan üzerinde 5 650 metrekarelik alana sahip müzede Anadolu topraklarında bugüne kadar kullanılan tüm zeytinyağı ezme sistemlerini 1/1 ölçekte sergileniyor. Gazete 9 Eylül için yaptığımız röportajda Levent Köstem müzeyi şöyle tanıtmıştı:
“Anadolu’yu dolaşarak gerekli malzemeleri toplamak için çok çalıştık. Bu müzeyi örnek yer yapmayı çok arzu ettik. Bir müze kavramında yaptığımız zeytinyağı müzesi, dünyanın en büyük müzesi oldu. Bir takım arkadaş, dostlarımızın da bilgi desteği ile müzemizi yaratmaya çalıştık. Aslında burada iki müze olacak. Biri Zeytinyağı Müzesi, gelecek yıl da üst katta Sabun ve Hijyen Müzesi’ni açacağız. Şu anda açtığımız, Zeytinyağı Teknoloji Müzesi, Koç’un açtığı müzeden sonra, Türkiye’nin ikinci sanayi müzesi. Bütün amacımız burada çocuklara eğitim verebilmek. Burasını bir eğitim kurumuna dönüştürmek istiyorum. Zeytin, sanat, kültür, tarih ve el becerilerini geliştirmeye yönelik bir çalışma hedefliyoruz. Arka tarafta modern bir zeytinyağı fabrikamız var. Restoran, satış dükkanları, sanat atölyeleri, çocuk beceri salonları ve bir butik otelimiz de var. Ayrıca 7 dönüme yakın çocuk tarım bahçemiz var. Muayenehaneme gelen çocuklara, ‘Elma ağacı gördün mü?’ diye soruyordum. Çocuk 7 yaşına gelmiş, elma ağacını görmemiş. Çocuklar için çok çeşitli meyve ağaçları diktim. Bizlere tarım dersinde öğretilenleri öğrensinler istedim. Buranın sürekliliğini sağlamak için eşimle birlikte, Köstem Kültür Eğitim ve Müzecilik Vakfı’nı kurduk.”

levent-kostem

Dünyada benzeri yok


Dünyada 26 zeytinyağı müzesi var. Türkiye’de Küçükkuyu ve Edremit’te daha küçük ölçekli iki zeytinyağı müzesi var. Sergileme alanları, toplantı salonları, beceri atölyeleri ve sahip olduğu diğer fonksiyonlarıyla bu müzenin dünyada bir başka eşi yok.