CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer’in soru önergesine gelen yanıta göre 61 ildeki başvuruların 4’te 1’i Antalya’da yapıldı. Antalya’da 5 bin 451 başvuru gerçekleştiğini söyleyen Özer, “Bu başvurular kıyılara uzanan orman sahalarını kapsıyorsa, kıyılar tehdit altında demek” diye konuştu.

Kişi veya şirketlerin bu alanlardan faydalanmaya çalıştıklarını dile getiren Özer, şu ifadelerde bulun: “Eğer birtakım kişi veya şirketlere binlerce hektar alan veriliyorsa, OGM işini yani ağaçlandırma çalışmalarını başarıyla yapamıyor demektir. Yok, eğer OGM işini başarıyla yapıyorsa, o zaman kiralamaların olmaması gerekir. OGM’ye rağmen, üstelik 49 yıla kadar birilerine özel ağaçlandırma izni veriliyorsa da, buna peşkeş denilmesine kimsenin kızmaması gerekir. Belli ki bu yönetmelikle birilerine fırsat yaratılıyor. Yönetmeliğe göre ağaçlandırma izni verilen alanların üçüncü kişilere devredilebilmesi için 3 yıl geçmesi gerekiyor ama yeni bir düzenlemeyle buraların ağaçlandırma kapsamından çıkarılmayacağının garantisi yok."

Tarım orman iş iptalini istiyor

Tarım Orman İş Sendikası ve Türkiye Ormancılar Derneği’nin ormanların yıkımına yol açacağı için iptalini istedikleri Ağaçlandırma Yönetmeliğine göre nisan ve eylül aylarında olmak üzere yılda iki kez başvuru alınıyor. Nisanda yapılan Antalya, Maraş ve İzmir başta olmak üzere 61 ilde gerçekleşen başvuruların değerlendirmeleri henüz tamamlanmadı. İkinci başvurular ise bu ay içinde alınacak.