Balıkesir'in Karaman Köyü'nde üç patisi kesilerek işkence edilen köpeğe, ENCANDER yardım elini uzattı. Sızı adı verilen köpek İstanbul'a götürülerek tedavi altına alındı.

Türkiye'de hayvanlara karşı işlenen işkence suçlarına bir yenisi geçtiğimiz hafta Balıkesir'in Karaman Köyü'nde eklendi. Kimliği belirsiz kişi veya kişilerce patileri satır ile kesilen sahipsiz köpek günlerce o halde ölümü bekledi. 10 günün sonunda köpeği fark eden bir vatandaşın olayı ihbar etmesiyle ortaya çıkan vahşet ile ilgili soruşturma başlatıldı.
Olayın sosyal medyada infial yaratması sonrasında Engelli Muhtaç Hayvanları Yaşatma ve Koruma Derneği (ENCANDER) ekibi Balıkesir'e giderek işkence gören köpeği tedavi teslim aldı. 10 gün boyunca acılar içinde kıvranan, çok kan kaybeden ve acılarının dinmesi uzun zaman alacak olan köpeğe Sızı adı verildi.
Türkiye'nin yüreğini sızlatan Sızı'yı kurtaran ekipten, ENCANDER Başkan Yardımcısı Tutku Gümüş, “Sızı'nın bacakları kesici bir aletle kesilmişti. Ne acı değil mi; o halde kimsenin 10 gün boyunca Sızı'yı görmemesi? Balıkesir Büyükşehir Belediyesi çok insani davrandı; hemen ihbar gelince almışlar ilgilenmişler, sarmışlar sarmalamışlar. Lakin imkanlar yetersiz barınakta. Olayı Balıkesir'in Facebook sayfasında gördüm ve hemen Balıkesir gönüllümüzü aradım. Barınağı aradı. Geçen Pazar günü dernek olarak Balıkesir'e hareket ettik. Pazar akşamı kliniğe yatışını yaptık” dedi.
Sızı'nın önünde şimdi uzun bir tedavi süreci var.

BİR KÖPEĞİN GÖZYAŞLARI


Gümüş şunları söyledi: “2-2.5 ay kadar sürecek. Yaşadıkları kolay değil, çok kan kaybetmiş. Hekimimizin beyanı; '10 güne yakın bu halde yaşaması mucize'. 3 bacak birden kesilmiş sol ön kol aşırı enfekte, kurtarılamayarak ampüte edilecek. Sol arka bacağa rezeksiyon ameliyatı ile protez takılacak. Kesmeye çalışıp da yarısını yarıp patisinin sallanmasına sebep oldukları sağ arka bacağı da kurtarmaya çalışacağız. Sağ arka bacağı kurtaramazsak belki ona da protez denenebilir. Önceliğimiz Sızı'nın enfeksiyonunu azaltmak. Kansızlığı gitmeye başladı, ama hala kanda iltihap var. İştahı yerinde değil, ancak hayati tehlikeyi atlattı. Çok acı çekiyor. Videolarımızda da var; Sızı gözyaşları içinde ağlıyor. 15 senedir bu işteyim ilk defa bir köpeğin bu şekilde ağladığını gördüm.”
Sızı'nın mevcut değerleri henüz istenilen noktada değil; ameliyata alınması en erken 15 gün içinde olabilecek. ENCANDER Başkan Yardımcısı Gümüş, her şeye rağmen umutlu, “Bizde öyle çocuklar yürüdü ki Sızı da yeniden yürüyecek. Ablalarını abilerini üzmeyecek. 3 ay sonra koştuğunu göreceğiz. O çok güçlü bir çocuk. Günlerce o halde sokakta yaşamak herkesin harcı değil.
Yaşamak için direniyor. Bizim parmağımız kesilse acıdan kıvranıyoruz. Üstelik yaşadığı her şeye rağmen çok naif bir çocuk o. Hemen teslim oluyor, güveniyor. Hiç agresif değil” dedi.


Soruşturma başlatılacak


Karaman Köyü'nde yaşanan vahşet ile ilgili ENCANDER suç duyurusunda bulunacak. Dernek avukatlarının dilekçeyi hazırladıkları bilgisini veren Tutku Gümüş, “Yapanlar belirsiz
Köyde herkes sessiz, kimse kimseyi ele vermiyor. Zaten bulunsa bile, bu mevcut yasalarla ne yapılabilinir. Ama yine de dernek olarak soruşturma başlatacağız” dedi.

Bir daha asla yalnız kalmayacak


Sızı iyileştikten sonra da evi hazır. ENCANDER'in Türkiye'nin her yerinden engelli hayvanları kabul ettiği; İstanbul'da bulunan, 100'ü felçli 300 köpek ve 50'si FİP hastası 80 kediye ev sahipliği yaptığı çiftlikte yaşayacak. Ancak olayı öğrenen hayvanseverlerden de Sızı'yı sahiplenmek isteyen çok. Tutku Gümüş, “Sahiplenmek isteyenler var. Taburcu olduktan sonra Sızı'yı görmeye gelecekler. Sızı kimi insanı olarak seçerse, avukatımızın da ön gördüğü sözleşme ile yuvalandırabiliriz. Yuvalanmasa bile bizim çocuğumuzdur. Ziyarete gelmek isteyen kitle var ama şimdilik kabul edemiyorum, çünkü insan görmesi travmasını artırıyor. Titriyor idrarını tutamıyor” diye konuştu.