Haber/ Sinan KESKİN

TOKİ tarafından yaklaşık 7 yıl önce satılan Karşıyaka İlçesi Atakent Mahallesi 9846 ada 1 parselin spor tesisi imarlı arazinin imar planı, geçtiğimiz yıl temmuz ayında İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde “park, spor ve yeşil alanı” iken mecliste alınan karar ile “özel eğitim alanına” dönüştürülmüştü. Karar mecliste AKP ve CHP grupları arasında büyük tartışmalara neden olmuştu. Yaşanan gelişmelerin ardından Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, “park, spor ve yeşil alanın” “özel eğitim alanına” dönüştürülmesi hususunda “Yürütmeyi durdurma” davası açmıştı. ŞPO'nun itirazının ardından Karşıyaka Belediyesi, bölgenin 1/5000 değişiklik sonrasında 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında değişiklik yaptı. Alanın 1.00 olan mevcut emsal katsayısı da 1.30 olarak düzenlendi. Alanda yapılacak yapıların kat sayısı ise 4 ile sınırlandırıldı. Söz konusu arazi ile ilgili yapılan imar değişiklikleri bugün Karşıyaya Belediyesi meclis toplantısında görüşülecek.

Karşıyakalılara çağrı

İmar değişikliğinin meclis gündemine alınması üzerine harekete geçen, vatandaşlar önergenin geri çekilmesini talep ettiler. Atakent Mahallesi Venedik Sitesi Yönetimleri olarak açıklama yapan bölge sakinleri, “İmar değişikliği önerisi geri çekilmez ise pazartesi günü saat 18:00'de (bugün) Belediye Meclisi'nin toplanacağı Karşıyaka Zübeyde Hanım nikah salonu önüne bütün Karşıyakalıları ve Atakent sakinlerini bekliyoruz” dediler.

Söz konusu alanın mülkiyetinin Bilfen Eğitim Kurumları Yatırım Ortaklığı A.Ş.'ye ait olduğu hatırlatılan açıklamada, “Dava konusu olan Karşıyaka ilçesi Atakent Mahallesi 9846 ada 1 nolu parsel üzerinde bulunan tenis kortları, kulüp binası, 400 kişilik kapalı lokanta, açık çay bahçesi ve otopark Denizbostanlısı projesinde tanıtımı yapılan sosyal ve spor alanları olup projenin ayrılmaz birer parçasıdır. Bu alanların başka bir amaçla kullanılması mümkün değildir” denildi.

Rant iddiası

 “Geçen yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nce AKP ve MHP’li üyelerin muhalefeti, CHP’li üyelerin oyları ile oy çokluğuyla, arazinin imar durumunun Özel Eğitim Alanı olarak değiştirilerek BİLFEN Eğitim Kurumları A.Ş.’ye haksız bir şekilde çok büyük bir rant sağlanmıştır” ifadeleri kullanılan açıklamada, emsal değerin ve kat yüksekliğinin artılıyor olması da hatırlatılarak, Karşıyaya Belediyesi'nin bu değişiklikle devlet okullarına sağlamadığı emsali Bilfen Eğitim Kurumları A.Ş’ye sağladığı öne sürüldü.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'a seslenen bölge sakinleri; “Devlet okuluna dahi tanınmayan bu ayrıcalık niye? Bu rantlar neyin karşılığı sağlanmaktadır? İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin kararına karşı açılan imar değişikliğinin iptali davası sonuçlanmadan bu değişikliğin acelesi neden?” sorularını yönelttiler.