Karşıyaka Belediyesi tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen’in moderatör olduğu, İlk Resmi Kadın Savaş Muhabiri Ömür Olgundeniz’in konuk olarak yer aldığı “Kadının Gücü Üstüne” söyleşisi Karşıyaka Çarşı Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Etkinliğe birçok Karşıyakalı kadın, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Kadın Odaklı Bakış Açısı Dünyayı Değiştirecek

Etkinlikte moderatörlük ve açılış konuşmasını gerçekleştiren Misket Dikmen, Ömür Olgundemir’in mesleki geçmişine değinerek, medyada kadın çalışanların önemine vurgu yaptığı konuşmasında şu sözleri aktardı;

“İlk resmi kadın savaş muhabirimiz ve aynı zamanda İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin Şeref Divan Üyesi Ömür Olgundemir ile bir araya geldiğimiz bugünün çok özel olduğunu düşünüyorum. Bizim mesleğimizde ustaların ustası olarak özelikle de bir kadın gazeteci olarak herkese nasip olmayacak bir konumda görev yapmış olması son derece önemli. Bugün sayın Olgundemir ile kendi tecrübelerinden yola çıkarak kadınların çalışma hayatında yaşadıkları zorluklara değineceğiz. Yaşadığımız her olaya baktığımızda kadın odaklı bakış açısının aslında ne kadar büyük önem taşıdığının farkındayız ve bunun gerçekten sağlanması durumunda dünyanın da değişeceğine inanıyoruz “dedi.

Gazetecilik Doğru Anı Kollamaktır

Ardından konuşmayı sürdüren ve meslek hayatındaki özellikle 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında yaşadığı tecrübeleri söyleşiye katılanlarla paylaşan Ömür Olgundemir, ‘Gazetecilikte, özellikle bir savaş sırasında zaman çok önemlidir. Çektiğiniz fotoğrafları, topladığınız bilgileri 24 saat içinde ulaştırmanız gerekir. Bütün mesele haberi, savaş sırasında yaşananları kendi yayın kuruluşunuza diğer habercilerden önce ve en doğru şekilde yetiştirmektir. Gazetecilik doğru anı kollamaktır. Görevinizi yaptığınız o anda kadın veya erkek olmanız bir şeyi değiştirmez’ dedi.

Erkek; Bilek, Kadın; Yürek Gücüyle Yaşar  

Ayrıca, ‘Erkek; bilek, kadın; yürek gücüyle yaşar. Kadın olmak bir ayrıcalıktır. Hayatın acı ve tatlı olaylarını bir potada yoğurmak ve güzelliklerle süslemektir’ şeklinde konuştu. 

Cumhuriyetin ilk dönemlerinde birçok Avrupa ülkesinden önce Türk kadınlarına tanınan haklara dikkat çeken Olgundemir konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; 

Daha Mutlu Bir Ülke İçin Kadınların Eğitimine Önem Verilmeli

“1934 yılında kadınlara, Mustafa Kemal Atatürk tarafından çoğu Avrupa ülkelerinden önce seçme ve seçilme hakkının sağlanmasıyla kadın – erkek eşitliği konusunda büyük bir adım atıldı ancak hâlâ yapmamız gerekenler var. Şiddet gören, öldürülen kadınların sayısı günümüzde çok fazla, bu konuda herkese çok iş düşüyor. Bu durumu ortadan kaldırmak için üzerimize düşeni yapmalıyız. Daha mutlu bir ülke için eğitim konusunda kadına daha fazla önem verilmeli. Çünkü kadın da aslında toplumu eğitendir” dedi.

Söyleşinin moderatörlüğünü yapan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için yayımlanan açıklamadan ‘Şiddetten, savaştan arınmış, barış içinde yaşadığımız bir dünya istiyoruz’ mesajını vurgulayarak etkinliği sonlandırdı.

Etkinliğin ardından günün anısına Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel tarafından Ömür Olgundemir ve Misket Dikmen’e çiçek ve hediye sunuldu.