İzmir’de bu yıl içerisinde görev yapan 241 okul yöneticisi istifa ederek öğretmenliğe geri döndü. Türk Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı okullarda yönetim kaosunun kapıda olduğunu söyledi

Umut KARAKOYUN


Türk Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden (MEB) aldığı verileri paylaştı. Sendikanın Basmane semtinde bulunan binasında açıklama yapan Başkan Demir, çarpıcı veriler aktardı. MEB’den alınan verilere göre 1 Ocak 2017 ile 31 Aralık 2017 tarihleri arasında İzmir’de bulunan 3 bin okulda görev yapan 46 müdür, 3 müdür başyardımcısı ve 192 müdür yardımcısı olmak üzere toplam 241 yönetici ayrıldı. Koltuklarını bırakan yöneticiler, öğretmenliğe dönüş yaptı. Türk Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, yöneticilerin görevden ayrılma nedenlerinin çok çeşitli olduğunu açıkladı. Başkan Demir, halen devam eden istifaların olduğunu ve bu sayının 400’lere yaklaştığını ileri sürdü, “Yaklaşık 3 bin okulun bulunduğu İzmir’de ortaya çıkan bu rakamlar endişe verici. Kaldı ki belirtilen tarihlerin öncesinde de istifa eden onlarca yönetici bulunduğu bilinmektedir. Bu durum eğitim öğretimi olumsuz etkilemektedir. Bu duruma bir çözüm olarak istifa işlemlerinin yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılması düşünülebilir” dedi.

MADDİ KAYIP YAŞADILAR
Geçtiğimiz Temmuz ayında yapılan yönetici görevlendirme mülakatı sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinin Sözlü Sınav başlıklı 15. Maddesi’ni hatırlata Başkan Demir, şunları dile getirdi: “Yönetici arkadaşlarımızın görevden ayrılma sebepleri çeşitlidir. Bu sebepler arasında yönetici atama sisteminin kaldırılarak görevlendirme denilen, içeriği net olarak anlaşılamayan bir sisteme dönüş sayılabilir. 4 yıllığına görevlendirilen yönetici arkadaşlarımız 4 yıl sonra yapılacak mülakatın sonucunu öngöremediği için sürenin dolmasına yakın bir zamanda istifa ederek öğretmenliğe dönmektedir. Okul müdürlerinin üzerindeki iş yükü ve sorumluluk gün geçtikçe artmaktadır. Müdür yardımcısı olan arkadaşlarımızın neredeyse tüm bakanlıkların işlerini yapıyor olmaları da bu etkenlerden birisidir. Her yıl değişen yönetici görevlendirme yönetmelikleri de yönetici olma niyetindeki arkadaşlarımız da soru işaretlerine neden olmaktadır. Mülakat yöntemi kabul görmemiştir. Yönetici kadrosuna geçen arkadaşlarımız maddi kayıplar yaşamaktadırlar.”

DERHAL ÖNLEM ALINMALI

Bu durumun devam etmesi halinde eğitim sisteminde büyük bir yönetim kaosunun yaşanacağını ifade eden Başkan Demir, “Bu durumla ilgili tedbirleri Milli Eğitim Bakanlığı bir an evvel almalıdır. Yönetici konusunu baştan sona ele almak durumundadır. Yönetici kadrosuna atanacak arkadaşlarımızla ilgili mevcut sınıflar arasından değerlendirme yapılmalıdır. Konuya hizmet sınıfı açısından da yaklaşılmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı bu konuyu illerde oluşturacağı ve sendika temsilcilerinin de bulunacağı komisyonlar vasıtasıyla masaya yatırmalıdır. Elde edilecek veriler ışığında torpil ve suistimallerin önüne geçerek liyakati ön plana çıkaracak bir sistem geliştirmek zorundadır. Getirilecek sistemle atamalarda, yönetici adaylarına dışardan müdahalelerin engelleneceği ve sadece ortaya konan kriterlere uygun arkadaşlarımızın atanacağı bir sistem oluşturulmalıdır” dedi.