DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, OHAL'in kaldırılması için için 'Acil demokrasi' sloganıyla miting düzenlemeye hazırlanıyor. 23 Aralık'ta yapılması planlan miting, bayraksız ve flamsız şekilde gerçekleştirilecek.

Haber / Umut KARAKOYUN

İZMİR; Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliği (TBB)'nin öncülüğünde 39 kurumun destek verdiği dev bir mitinge hazırlanıyor. Sendikalar, 23 Aralık Cumartesi günü saat 15.00'te, Olağanüstü Hal (OHAL)'in kaldırılması ve Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kamuda yapılan ihraçların son bulması için meydanlarda olacak. Miting için İzmir Valiliği'ne gerekli yasal başvurular yapıldı. Valiliğin, sendikaların düzenlemek istediği mitinge izin verip vermeyeceği henüz bilinmiyor. Sendikalar gerekli izinleri alması halinde, İzmirlileri Gündoğdu Meydanı'na davet edecek. 'Acil demokrasi' talebi ile meydanlara çıkacak olan sendikalar, taleplerini haykıracak. Mitinge hiç bir kurum kendi bayrağı ve flamasıyla katılmayacak. Yapılan toplantılar sonucunda 10 madde üzerinde uzlaşan ve alanda bu maddeler üzerinden mesajların verileceğini açıklayan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, çeşitli odaları, sivil toplum örgütlerini, sendikaları ziyaret ederek mitinge katkı sunmalarını isteyeceklerini açıkladı.

DEMOKRASİ İÇİN ALANLARA

ohal-manset-(1)Genel merkez düzeyinde toplantılar yapıldığını belirten Memiş Sarı, OHAL kalkmadığı sürece tüm bu olumsuzlukların artarak süreceğini söyledi. Ülkede demokrasi adına her şeyin ayaklar altına alındığını savunan Sarı; “OHAL’in kaldırılması, özgürlüklerin, demokrasinin, laikliğin ve yaşanabilir bir ülke için alanlarda olacağız. Ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları herkes biliyor. Bir yandan taşerona kadro gündeme geliyor fakat bunu nasıl yapacakları belli değil. Bir yandan ekonomik sıkıntılar baş gösterdi. Avrupa'da, Ortadoğu'da, komşularımız ile ilişkilerimiz kötü. Bir taraftan vergi kaçakçılığı konuşulmakta diğer taraftan Amerika’daki Rıza Sarraf Davası.. İçerde ise insanlar özgür iradeleri ile kendilerini ifade etmekten yoksun. Sokakta bir eylem yapmak istesek karşımıza OHAL çıkıyor. Gerçekten bu ülkenin gelişmesi ve büyümesi için bir adım attığımızda bakıyoruz önümüzde OHAL engeli var” dedi.


İhraçlar can yaktı

Eğitim emekçilerinin ihraç edildiğini belirten Sarı, suç işleyen insanları değil haksız, hukuksuz yere atılan insanların haklarını savunduklarını kaydetti. Haksızlığa uğrayan insanların yanında olduklarını göstermeye çalıştıklarını vurgulayan Sarı, grevlerin yasaklandığına atıfta bulunarak şöyle konuştu: “OHAL’in bu ülkeye barış, demokrasi, huzur, özgürlük getirmeyeceği ortada. Parlementer sistemin işlevsiz hale geldiği ortada. İzmir halkı olarak bayraksız, flamasız olarak, OHAL’in kaldırılması ve çağdaş bir yaşama geçilmesi için alanda olacağız.” DİSK üyesi 2 bine yakın işçinin, KESK üyesi 4 bin 99 kamu emekçisinin, 3 bin 342 hekim ve 3 binin üzerinde TMMOB üyesi mühendis, mimar ve şehir plancısının ihraç edildiğini açıklayan Sarı; “Tek bir kişinin talimatıyla çalışan, açıktan emir alan ve tüm muhalifleri leyfi biçimde tutuklayan mahkemeler, on binlerce insanı mağdur etti” dedi.