SGK’da çalışırken ihraç edilen 23 yıllık devlet memuru Maile Ariç, yapılan haksızlıkların hayata karşı direncini arttırdığını söylüyor.

umutMaile Ariç, 23 yıllık devlet memuruydu. Bayraklı Sosyal Güvenlik Merkezi'nde işveren servis şefi olarak görev yapan Maile Ariç, 25 Kasım 2016 tarihinde SGK tarafından, 'Görülen lüzum üzerine' açığa alındı. O da, daha sonra yüz binlerce insan gibi, sorgusuz sualsiz bir şekilde 679 sayılı KHK ile de görevden ihraç edildi. O dönem aynı zamanda Büro Emekçileri Sendikası (BES) yöneticisi de olan Ariç, şimdi yaptığı işlerle geçimini sağlamaya çalışıyor. İhraç edildikten sonra, özellikle pazarlarda peynir, tereyağı, dut pekmezi satmaya başlayan Ariç, 'Bu bir eşikti. Özellikle ilk gün oldukça zordu' diyor. Ayakta kalmak için alternatif işler üretmeye başladığını vurgulayan genç kadın, şimdilerde ise Bayraklı Özkanlar Pazarı'nda, kendi yaptığı gözlemeleri yapıp satıyor. İhraç edildikten sonra defalarca bütün ilgili kurumlara yazı yazıp, ihraç edilme gerekçelerini sorduğunu ancak 'gizlilik' gerekçesiyle yanıt alamadığını açıklayan Maile Ariç; “Neden dolayı görevden atıldığımı bilmiyorum ama tahmin edebiliyorum. Biz onların yaptığı haksızlıkların karşısında duruyorduk. Onlar için dikendik, tehlikeliydik. Kendi önlerindeki engelleri kaldırmak ve bizim üzerimizden örgütlenen çalışanlara mesaj vererek, örgütlülüğü engellemek istediler” dedi. Yaptığı işi çok sevdiğini belirten ve bir yıldır o çok sevdiği görevden uzaklaştırıldığını söyleyen Maile Ariç, Türkiye'deki hak kayıplarının son yıllarda çok arttığını dile getirdi.

ALIŞIK DEĞİLDİM

Yapılan haksızlıklar karşısında insanların direncinin arttığını ifade eden Maile Ariç; “Direnenlerin azmini ve gücünü arttırıyor. İşten atıldıktan sonra inadına ayakta durmaya karar verdim. Bizi yalnızca işten atmıyorlar. Aynı zamanda sosyal dışlanmışlığa itiyor ve açlıkla terbiye etmeye çalışıyorlar. Bunun bilincinde olduğumuz için ayakta durmaya çabalıyoruz. Pazara çıkarak peynir satmak alışık olmadığımız birşeydi” dedi. İhraç edildikten sonra evde kete pişirmeye başladığını anlatan Ariç, ailesinin ve arkadaşlarının kendisine 'yeteneklerin varmış ama haberimiz yok' dediklerini belirtti. Kendisinin de bu yeteneklerinden haberi olmadığını dile getiren Ariç; “Mecbur kalınca ortaya çıktı. Masa başında çalışmaya çok odaklanmışız. Yeteneklerimiz ve yaratıcılığımızı geliştirme fırsatı kendimize tanımamışız” ifadelerini kullandı. Bir çok pazar deneyiminin olduğunu ancak bunların pek de başarılı olmadığını vurgulayan genç kadın, oyuncak da ördüğünü fakat bu işte elinin henüz yavaş olduğunu söyledi.

HİÇ BİR ZAMAN ARAMIYORLAR

Eşinden ayrı olan ve 14 yaşındaki kızı ile ayakta kalma savaşı veren Maile Ariç, tüm zorluklara rağmen mutsuz olmadığını, bir şeyler üretmenin kendisine haz verdiğini kaydetti. Ariç; “Tüm bunlara rağmen haksızlığa karşı bileylenme, öfke de var. Bu öfkeyi doğru yöne kanalize etmeye çalışıyorum. Tüm bunlara karşı duruyoruz, mücadele ediyoruz. Sendikamızdan kopmadık, örgütlenme çalışmalarını sürdürüyoruz” açıklamasında bulundu. İş bulma konusunda sorun yaşadıklarını belirten Ariç, şunları söyledi: “İş başvurusu yaptığım yerlerde ihraç olduğumu duyduklarında işverenlerin yüz ifadesi değişiyor. 'Biz sizi ararız' diyorlar ama hiç bir zaman aramıyorlar. Annem beni bir kez doğurdu ama ben bu süreçte hergün yeniden doğdum. İşimi özlüyorum, işyerimi rüyalarımda görüyorum. Arkadaşlarımızın desteği sayesinde bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Sendikalarımız, ihraç edilenlerin ürünlerini satan birer şarküteriye döndü.”

***

Pazarda yumurta satıyor

Fizik Öğretmeni olan ancak atanamadığı için KPSS’ye giren ve memur olarak İşkur’da çalışmaya başlayan Çağdaş Yıldız, görevden ihraç edildi. Yıldız, şimdi pazarda yumurta satıyor

Çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile canı yananlardan biri de 36 yaşındaki Çağdaş Yıldız. Fizik Öğretmeni olan fakat atanamadığı için KPSS’ye girerek kamuda çalışmaya başlayan Yıldız, 6 Ocak 2017’de çıkarılan 679 sayılı KHK ile, Karabağlar İşkur Şubesi’ndeki görevinden ihraç edildi. BES İşyeri Temsilcisi olan Çağdaş Yıldız, hakkında ne adli ne de idari herhangi bir soruşturmanın olmadığını hatta hiç gözaltına bile alınmadığını belirtti. Evli ve bir kız babası olan Yıldız, verilen bu kararı kendine yediremediğini söyledi. Yıldız; “İhraç kararı karşısında üzülmedim ama sinirlendim çünkü bunu hak etmedim. Hakkımı arayabileceğim, gidebileceğim bir yer de yok. Suçsuzum fakat suçsuzluğumu kanıtlayamıyorum. Kanunların suç saydığı hiçbir şey ortada yok. Buna rağmen hakkımı arayamıyorum. Neyle suçladıklarını bile bilmiyoruz” dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın tamamının FETÖ'nün elinde olduğunu ileri süren Yıldız, bu nedenle kurumda çalışan müdürlerin kendini kurtarmak adına ortalığı bulandırmak için KESK'li isimleri ihraç ettiğini ileri sürdü.

dd

TİCARETİ SEVMİYORUM

İhraç edildikten sonra önce bir otelde resepsiyonist olarak çalışmaya başladığını daha sonra ise stant açarak boncuk satmaya çalıştığını söyleyen Çağdaş Yıldız, en son yumurta işine girdiğini belirtti. Bayraklı Özkanlar Pazarı’nda yumurta satarak hayatını kazanmaya çalıştığını ifade eden Yıldız, ticaret işini sevmediğini ve işi yaparken zorlandığını fakat evine ekmek götürebilmek için bu işi yapmak zorunda olduğunu belirtti. Yıldız; “Hakkını arayamamak bize dokunuyor. Bizler solcu sosyalist insanlarız. Bir suç işlesek bunu zaten saklamayız” dedi. İhraç edildikten sonra aynı masada yemek yediği arkadaşlarının bile kendisine selam vermediğini söyleyen Yıldız, bunun kendisini incittiğini anlattı. Kamudan ihraç edilenlerin zor bir süreçten geçtiğini, bu insanların yalnız bırakılmaması gerektiğini belirten Yıldız, şunları söyledi: “İhraç edilen arkadaşlarla dayanışma içerisinde olmalıyız çünkü bu süreç çok zor bir dönem. Depresyona giren, hatta intihar edenler bile var. Bu zor süreci ancak dayanışma ile atlatabiliriz. Elbette devran dönecek. Bizler onurumuzla, alın terimizle işyerlerimize geri döneceğiz. Bu KHK'ları çıkaranlar, bizi bu hale koyanlar birgün hesap verecekler. Çünkü hukuksuzlukla bir yere varılamaz. En muktedir olan Kenan Evren bile ne hale geldi. Bugünkü muktedirler de zamanı geldiğinde yaptıkları hukuksuzlukların hesabını verecekler.”

***

41 yıllık eğitimci arıcılık yapmaya başladı

Sınıf öğretmeni olan ve İzmir Yeşilyurt Ahmet Ragıp Üzümcü İlkokulu'nda görev yapan 41 yıllık devlet memuru Hıdır Polat, 7 Şubat 2017'de çıkarılan 686 sayılı HKH ile görevden ihraç edildi. Eğitim-Sen İzmir 1 No'lu Şube üyesi olan Polat da diğer ihraçlar gibi, neden biranda 'sakıncalı' hale geldiğini bilmiyor. İhraç edildikten sonra bir süre görev yaptığı okula gittiğini belirten Polat, öğrencilerini çok özlediğini dile getirdi. Eğitim önemini bilen ve bunu her yaptığı işte hayat felsefesi haline getiren Polat, daha sonra arıcılık işine girmeye karar verdi. İşe başlamadan 'Önce eğitim' diyerek arıcılık kursuna gittiğini belirten Hıdır Polat, kurs sayesinde bilgisini arttırdı, becelerilerini geliştirdi. Daha sonra bir arkadaşıyla 10 adet arı kovanı alarak işe başlayan Polat, arıcılığı ilerleyen süreç içerisinde profesyonel bir şekilde yapmayı planlıyor. Polat; “Arıcılık kursuna gittim ve 10 arı kovanı ile bu işe başladım. İlkbaharda bu işe profesyonel olarak başlamayı planlıyorum. Kamu hizmeti veren kurumlarda çalışmamıza izin vermiyorlar. Belediyelerin açtığı okuma-yazma kurslarına başvuru yapmak istedim. Ancak orada görev yapma şartları içerisinde kamu hizmetlerinden kısıtlı olmama şartı yer alıyor” dedi.

İŞİMİZİ YAPMA ŞANSIMIZ YOK

Öğrencilerini çok özlediğini, onlar da kendisini özlediğini vurgulayan Polat; “İhraç edildikten sonra okula bir kaç kez gittim. Öğrencilerimle görüşmeye devam ettim. Ama bunun çocuklar açısından olumsuz bir durum oluşturup oluşturmayacağını, uzmanlara sordum. Uzmanlar, bu durumun çocuklar üzerinde olumsuz etki yaratabileceğini söyleyince ben de öğrencilerim ile görüşmemeye karar verdim. Aileleri ile görüşüyoruz” dedi. Ülkeyi yönetenlerin, kamu emekçilerini iharç ederek onları açlıkla terbiye etmeye çalıştığını söyleyen Polat, arıcılık işinde başarılı olmak istediğini çünkü kendi bildikleri alanda iş yapma şanslarının bulunmadığını belirtti.

17192329_112079465988271_5695910029391894649_o