Greve katıldıkları için haklarında soruşturma başlatılan 975 eğitimciye Milli Eğitim'den ceza çıkmadı ancak Milli Eğitim İl Disiplin Kurulu, öğretmenlere kademe durdurma cezası verdi.


Haber / Umut KARAKOYUN

29 Aralık 2015’te; DİSK, KESK, TMMOB'un, Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki çatışmaların son bulması talebiyle yaptıkları bir günlük iş bırakma eyleminin ardından birçok eğitimci hakkında soruşturma başlatıldı. İzmir’de de Eğitim-Sen üyesi öğretmenlerin ifadeleri, müfettişler tarafından alındıktan sonra, 975 eğitim emekçisi için memuriyetten çıkarılması yönünde talepte bulunuldu. Müfettişlerin hazırladığı dosyalar, Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’nda görüşüldü. Kurulda, eğitimcilere herhangi bir ceza çıkmazken, dosyalar İzmir Valiliği’ne gönderildi. Valilik de, bir yıl kademe durdurma cezası teklifi ile o dosyaları İzmir İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu’na gönderdi. 7 kişilik İl Disiplin Kurulu, 975 eğitimciye kademe durdurma cezası verdi. Kurulda İl Hukuk İşleri Müdürü Sinan Akdoğan'ın ve Eğitim Sen temsilcisi, verilen cezaların hukuka aykırı olduğunu belirterek, karara katılmadı. Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, yapılan toplantıda; grev ile ilgili Danıştay İdare Kurulu, Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarının hatırlatıldığını ancak buna rağmen kuruldan olumsuz görüş çıktığını söyledi.

İSTANBUL ÖRNEĞİ

İstanbul’da da aynı eylemden dolayı eğitimcilerin soruşturma geçirdiğini fakat burada öğretmenlere ceza verilmediğini açıklayan Necip Vardal, müfettişlerin teklif ettikleri cezaların tamamının reddedildiğini kaydetti. Benzeri kararların Sinop’ta da alındığını anımsatan Vardal; “Ama ne hikmetse İzmir İl Disiplin Kurulu, düşmanca bir tutum sergiliyor. İstanbul, Ankara gibi benzer illerde aynı süreç daha normal olurken İzmir’de daha katı işliyor. Israrla arkadaşlarımız cezalandırılmak isteniyor. Bu kadar ısrarın gerekçesini bulamıyoruz. Neden bu kadar ısrar ediyorlar” diye sordu. İl Disiplin Kurulu’nun kararlarını yargıya taşıyacaklarını da dile getiren Başkan Vardal, bu süreçte de kazananın kendileri olacağına inandıklarını vurguladı. Dünya Öğretmenler Günü’nde böyle bir kararın alındığını söyleyen Vardal, bunun da öğretmenleri ayrıca üzdüğünü dile getirdi.

Kamu zararı oluşuyor

Necip Vardal, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Şimdiye kadar 29 Aralık grevi ile ilgili açtığımız bütün davaları kazandığımız gibi, açacağımız bu davaları da kazanacağız. Davaları kazandığımızda devlet, bin 300 lira civarında mahkeme masrafı ödemek zorunda kalacak. Aslında İl Disiplin Kurulu, kamu zararının oluşmasına ve devletin zarara uğratılmasına da neden oluyor.”