Haber/ Murat ERVİN

YÖK, üniversitelerdeki 195 bin boş kontenjanı doldurmak için baraj puanını kaldırdı. Öğrenciler işsiz sayılmadığı için önümüzdeki yıl kağıt üzerinde işsiz sayısı 195 bin kişi azalmış olacak

2021 Yükseköğrenim Kurumları Sınavı (YKS) sonucunda tam 195 bin 304 kontenjan boş kaldı. 169 bölüm hiç kimse tarafından tercih edilmedi. 819 bölüme 5 ve altında öğrenci yerleşti. 1280 bölüme ise yerleşen öğrenci sayısı 10’un altında kaldı. Durum böyle olunca da ilk olarak geçen yıl baraj aşağı çekildi ve bunun geçici olduğu duyuruldu. Son olarak ise Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) aldığı kararla başarı sırası şartı olan bölümler hariç barajı tamamen kaldırdı. Uzmanlar ise bunun kaliteyi oldukça düşüreceğine inanıyor. 

195 BİN KİŞİ DAHA

Diğer yandan Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Aralık 2021 işgücü verilerine göre işsiz sayısı 3 milyon 794 bin kişi oldu. Bu sayı içinde 1 milyon 146 bin kişiyi ise yaşları 15 ila 24 arası değişen gençler oluşturuyor. YÖK, üniversite giriş sınavlarında baraj puanının kaldırılmasıyla bu yıl açık kalan 195 bin 304 kişilik kontenjanın önümüzdeki yıl tamamen dolmasını hedefliyor. Bu durumda kimsenin tercih etmediği bu bölümlere 1 doğru yanıt veren öğrenci bile girebilecek.

781 MİLYONLUK KATKI

Tüm kontenjanların doldurulmasıyla işsiz gençler öğrenci olacakları için istihdam verileri hesaplanırken işsiz sayılmayacak. Dolayısıyla önümüzdeki yıl işsizlik rakamları da düşük çıkacak. Gençler, tek bir doğru yanıtla üniversiteli olmanın mutluluğunu yaşarken, seçimlerde de kendilerine bu fırsatı veren iktidara oy kazandırma potansiyeli barındıracak. Boş kontenjanları dolduracak 195 bin öğrencinin kayıt ücretleri ise üniversitelerin kasalarına akacak. İkinci öğretim ücretlerinin yıllık ortalama 4 bin TL olduğu düşünülürse yaklaşık 781 milyon liralık bir gelir üniversitelere kazandırılmış olacak.  

YABANCI İNANMAZ

Ekonomist Prof. Dr. Hüsnü Erkan, yakın dönemde bir erken seçim gözüktüğü için işsizlik sayısının düşük gösterilmek istendiğini söyledi. Bunun sorunları çözmek bir yana katmerli şekilde artıracağını vurgulayan Erkan, “YÖK aslında bu kararıyla etkin rekabeti değil haksız rekabeti teşvik ediyor. Eğer yabancılara 'yabancı yatırımcılar bizde yatırım yaptığı için işsizlik rakamlarımız düşük. Siz de gelin yatırım yapın' mesajı verilmek isteniyorsa yabancılar öncelikle adalet, hukuk, demokrasi, kurumların bağımsızlığı, ekonomik istikrar gibi konulara bakıyor. Bunlar tamamsa diğer konuları inceliyor. Bence bu karar kamuoyuna 'işsizliği azalttık, ekonomiyi düzeltiyoruz' mesajıdır” dedi.  

SAYILARA İŞKENCE

Sayılarla istatistiki yalanlara başvurulduğunu aktaran Erkan, “Siz sayılara işkence yaparsanız her şeyi söyletebilirsiniz. Verilerin bilimsel, olması gerektiği gibi yansıtılması gerekirken maalesef o istatistiklere işkence yapıyoruz ve gerçekler saptırılıyor. Bu tür algı yaratmaya yönelik çalışmalar yerine aklın ve bilimin gereğini yapmaya yönelmeliyiz. Ekonomimiz düzeliyor havası yaratılarak seçimlerde bir kaç puan daha fazla oy almak için bu tür algı yönetimlerden uzak durmak lazım” diye konuştu. 

1 TAŞLA 4 KUŞ

YKS'de değişikliğe giden YÖK, 'Baraj' puanı uygulamasını  kaldırdı. Böylece üniversitelerde boş kalan 195 bin kontenjan dolacak, öğrenciler işsiz sayılmadığı için işsizlik rakamları düşecek, üniversitelerin kasası dolacak ve olası bir erken seçimde iktidar için oy potansiyeli olarak görülecek.