İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği ödül töreninde “Geleneksel Zanaatların Yaşatılması” ödülünü alan sedefkar Mehmet Ağca, "Ödül işe yaramıyor. Asıl gençleri yetiştirmek gerekiyor" dedi.

gokce-adarSedefkar Mehmet Ağca, on yaşından beri Sedefkarlık mesleği ile uğraşıyor. Türkiye'nin bir çok bölgesinde yaşayan ve en son İzmir'de mesleğini devam ettiren Ağca, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl 16. düzenlediği 'Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri'nde' “Geleneksel Zanaatların Yaşatılması” ödülünü aldı. Aldığı ödül sayesinde mutlu olduğunu fakat ödül yerine desteğe ihtiyacı olduğunu söyleyen Ağca, “Bu işi benden başka yapan kişi yok. Dünya'nın her yerine özel tasarımlar yapıyorum. Ama ödül yerine desteğe ihtiyacım var. Gençlerin yetişmesi lazım ki meslek devam etsin” dedi.

39 yıldan bu yanai sedefkarlık mesleğini yapan Mehmet Ağca, İzmir Kemeraltı'nda ki atölyesinde tespih, yüzük, kolye gibi özel tasarımlar hazırlıyor. Sadece Türkiye'de değil Dünya'nın bir çok ülkesinde tanınan Ağca, mesleğe başladığı zamanları şöyle anlattı: “Anneme çalışmak istediğimi söyledim. Bir ustanın yanında başladım. Silah, Tüfek yapıyordum. Bu yaşıma kadar tek bir usta ile çalıştım. Daha sonra dükkan açtım. Halk Eğitim yerlerinde dersler verdim. Fakat verdikleri para sadece giderime gittiği için bıraktım. Özel tasarımlarda oyma, kabartma, kesme her türlü işlemi yapıyorum. Geçen gün yabancı bir turist geldi. Yaptıklarımı görmek istedi. Gösterdim. Pahalı bir tasarım istedi benden. Bu işin meraklısı çok fazla var. Ama genelde orta yaşlılara hitap ediyor. Ankara, İstanbul, Van, Konya, Dubai'ye çok gidiyor yaptıklarım. İzmir'de benden başka yok bu işi yapan yok. Bir tespih tanesi için bir gün uğraşıyorum. Tespihte 99 tane varsa 99 gün bir tek tespih için uğraşıyorum.”

ÖDÜL İŞE YARAMIYOR


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği ödül töreninde “Geleneksel Zanaatların Yaşatılması” ödülünü alan Ağca, ödülün kendisi için bir şey ifade etmediğini dile getirdi. Ağca, “Ödül aldım ama beni çokta ilgilendirmiyor çünkü bir işe yaramıyor. Açıkcası umurumda değil. Şak şak ile olmuyor bu işler. Destek olması lazım birinin. Beni herkes övse ne olacak? Kazandığım para artmıyor, ortamım değişmiyor. Gençler hiç ilgi göstermiyor. Gençleri yetiştirmek gerekiyor ki bu meslek devam etsin.