Dayısının hediye ettiği takımla 11 yaşında satrançla tanışan ve 13 yaşında ilk şampiyonluğunu kazanan İzmirli Fethi Apaydın (29), bugüne kadar 100'den fazla kupanın da sahibi oldu.

sinannÖzel bir televizyon kanalında katıldığı bir program sonrası kalp krizi geçirerek yaşama veda eden Avukat Taki Uryan'ın yeğeni olan ve onun yönlendirmesiyle satrança başlayan Fethi Apaydın, başarılarıyla adından söz ettiriyor. Müzesinde 100'den fazla madalya bulunan Apaydın, "Dayım bana bir satranç takımı hediye etti ve 'satranç oynamanı isterim' dedi. O takımının hevesiyle okulda satranç kolunu seçtim. Okulda yapılan turnuvada sınıf birincisi ve okul birincisi oldum. Sonra İzmir şampiyonasını ve ardından Türkiye şampiyonasını kazandım. Uluslararası şampiyonalarda başarılar kazanmaya başlayınca satranç ile profesyonel olarak ilgilenmeye başladım” dedi.

100'DEN FAZLA KUPA KAZANDI


İlk Türkiye şampiyonluğunun ardından hemen hemen her sene kendi yaş grubunda Türkiye şampiyonlukları kazandığını anlatan Apaydın şöyle konuştu: "Ülkemizde bir alanda uzmanlaşmaya çalışan her genç gibi lise ve üniversite sınavı dönemlerinde santrançı ikinci plana attığım oldu. Yine Türkiye şampiyonu oldum ama mesela dünya şampiyonasına gidemedim, üniversite sınavına hazırlanmam gerekiyordu. Üniversiteye girdikten sonra gençler Balkan şampiyonluğunu kazandım. Beşiktaş santranç takımının kurulduğu sene takıma alındım. 14 yıldır Beşiktaş Satranç Takımı'nda oynuyorum. 100'e yakın kupa ve madalya kazandım. Başarısız olduğum turnuvaları da sayarsak 500 civarı turnuvada yarıştım" diye konuştu.

YENİ ŞAMPİYONLAR YETİŞTİRİYOR


3 yıl önce Apaydın Satranç Kulübü'nü kuran ve yeni şampiyonlar yetiştiren Fethi Apaydın, şunları kaydetti; Üniversitede okurken hem oynuyordum hem de satranç dersleri veriyordum. Askerden döndüğümde bunu profesyonel iş olarak yapmaya karar verdim. Önce Narlıdere'de başlamıştık. Şimdi merkezimizi Alsancak'a taşıdık. Alsancak'ta profesyonel oyuncularla çalışıyoruz. Mavişehir'de de bir şubemiz var. Burada ise satrancı yeni öğrenmek isteyenlere dersler veriyoruz. Ayrıca internet üzerinden 19 ilde satranç meraklılarına dersler veriyoruz. İstanbul ve Ankara'da şube açmamız yönünde talepler var. Önümüzdeki dönemde bunu değerlendirmeyi düşünüyoruz.”

Siyasete alet olmak istemiyoruz


Fethi Apaydın, sözlerini şöyle sürdürü; “Biz turnuvalara kendi yetiştirdiğimiz sporcularla katılmayı tercih ediyoruz. Bugüne kadar oyuncu transfer etmedik, etmeyeceğiz de. Kulübümüzün sponsoru da yok. Özellikle aramıyoruz. İnsanlara, güzel birşeyler yapılırken sponsora ihtiyaç olmadığını göstermek istiyorum. Siyasi bir yönü olmadığı sürece destek olmak isteyeni geri çevirmeyiz. Ama biz burada küçük çocuklarla çalışıyoruz, benim üzerine titrediğim çocuk karşılaşmaya çıkarken onun üzerinden siyasi propaganda yapılmasını istemiyorum, buna izin vermem. Belediyelerden destek istemiyoruz. Kurumsal şirketlerden gelecek talepleri değerlendiribilirz.”