Puanlama sisteminde görevi kötüye kullanan Güzelbahçe eski Milli Eğitim Müdürü Bülent Akan, 6 ay hapis cezası aldı. Karardan memnun olan Türk Eğitim Sen performans sistemini eleştirdi.

umutİzmir’de, 4 yıllık görev süresini dolduran 700 okul müdürünün tabi tutulduğu performans sistemi sonucunda, 480 okul müdürü koltuğunu kaybetmişti. Puanlama sisteminin adil yapılmadığını savunan eğitimcilerin açtığı davalar, okul müdürleri lehine sonuçlanmaya devam ediyor. O davalardan biri daha karara bağlandı. Türk Eğitim-Sen üyesi Güzelbahçe 60. Yıl Anadolu Lisesi eski Müdürü Ahmet Muştu, o dönem kendisine 25 üzerinden sıfır puan veren dönemin Güzelbahçe İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Akan hakkında dava açtı. 25 yıllık yönetici olan Ahmet Muştu’nun açtığı davada, Bülent Akan, görevi kötüye kullanma suçlamasıyla 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Türk Eğitim Sen İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Adnan Sarısayın, kararı “Vatanını, milletini aşk ile seven, devletine bağlı, her işinde önce devlet-millet diyen başarılı okul müdürlerini sırf ağababaları harcayın diye emir verdiği için bir garabete imza atan bu şahıslar hak ettikleri cezayı aldılar” sözleriyle yorumladı. Eğitim alanında yaşanan kadrolaşmanın, aleni olarak ve fütursuzca 2014 yılındaki Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Atama Yönetmeliğinde yaşandığını savunan Sarısayın, bu süreçte İzmir’de adeta eğitim yöneticilerinin değerlendirilmesinde kıyım yaşandığını ileri sürdü.

YANDAŞLAR GETİRİLDİ

Sendikanın Basmane’de bulunan binasında basın toplantısı yapan Sarısayın, şunları söyledi: “Yandaş bir sendikanın güdümüne girmiş hak ve hukuktan uzaklaşmış İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve şube müdürleri çoğunu tanımadıkları, beraber görev yapmadıkları, okul müdürlerine düşük puanlar vererek görevden alınmalarını sağlamıştır. Bu kişiler, görevden alınanların yerlerine yandaşların atanmasını sağlayacak şartlar oluşturmuşlardır. Milli Eğitim tarihine idareci kıyımı olarak geçen ülke genelinde binlerce idarecinin görevden alınması ile sonuçlanan bu süreç Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm hafızasını da yok etti. Yandaş sendika üyeliği müdür olmak için geçerli sebep sayılmış ve liyakatsiz kişilere peşkeş çekilmiştir. Ülkemizin gelecek nesillerini yetiştirme görevi olan Milli Eğitim Bakanlığı ne yazık ki bir kaosa sürüklendi.”

Kararlar uygulanmıyor

Sendikanın başlattığı hukuk mücadelesinin sonunda birçok okul müdürünün görevlerine dönmesi yönünde mahkeme kararları olduğu halde bu kararların bir çoğunun uygulanmadığını açıklayan Sarısayın, İzmir’de okul müdürlerini bitirme vazifesi verilen ve hiç düşünmeden bu görevi kul hakkı tanımadan yerine getiren ilçe milli eğitim müdürlerinin neredeyse tamamının, bugün görevde olmadığını söyledi.