İzmir'de 2004 yılında prematüre olarak dünyaya gelen Baran Yıldız, sosyal güvencesi olmayan ailesine hastane masrafı olarak 6 bin 800 liralık senet imzalatıldıktan sonra taburcu edildi. Aradan geçen sürede, ailenin ödeyemediği borç, Baran ile birlikte büyüdü, faizlerle 19 bin liraya yükseldi ve aileye haciz geldi. Bu mağduriyetin haberleştirilmesi ile gündeme gelmesinin ardından Sağlık Bakanlığı tarafından ailenin borcu silindi hem de aynı durumdaki ailelerin borçlarının da silineceği bilgisi verildi. Aileye müjdeli haberi ise İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur iletti.

Sakine ve Musa Yıldız çiftinin ikinci çocukları Baran, henüz 6.5 aylıkken prematüre olarak 2004 yılında Konak Doğum Hastanesi'nde dünyaya geldi. Baran, doğumundan hemen sonra kuvöze konulup kontrollerinin yapılması için Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi'ne sevk edildi. Burada yenidoğan servisinde 2.5 ay tedavi gören Baran taburcu edilmeden önce, sosyal güvencesi olmayan ailenin hastane masraflarını ödemesi istendi. Aile parayı ödeyemeyince senet imzalamaları talep edildi. Ancak, aile bunu iki kez reddetti. O zamanki hastane yönetimi bebeği teslim etmeyince, baba Musa Yıldız, 6 bin 800 liralık senedi imzalayıp, oğlunu taburcu ettirdi. Baran sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürürken, aileye iki kez ödenmeyen senet nedeniyle haciz işlemi yapılmak istendi. Evdeki keşif sonrasında, aile bireylerinin sosyal güvencelerinin olmamasından dolayı, haciz işlemi yapılamadı.

ÜCRETİNE HACİZ GELDİ, İŞSİZ KALDI

Aradan yıllar geçerken Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi, bir kez daha haciz için harekete geçti. Hastane avukatı, İzmir 20'nci İcra Müdürlüğü'nden aldırdığı haciz kararını, yaşları 5-16 arasında değişen 4 çocukları bulunan aileye tebliğ etti. Aradan geçen sürede, ailenin 6 bin 800 lira olan borcu, çocukları Baran ile birlikte büyüyüp, faizleriyle birlikte 19 bin liraya yükseldi. Tebligatın ardından, baba Musa Yıldız'ın çalıştığı inşaat şirketinden aldığı aylık ücrete haciz konuldu. Bu gelişmenin ardından babanın işine son verildi. Baba Yıldız, 4 çocuğu ile KOAH ve şeker hastası olan eşinin geçimini sağlayabilmek için inşaatlarda gündelik işlerde, sosyal güvenceden yoksun olarak çalışmaya başladı.

BAKANLIK BORCU SİLDİ

Bu mağduriyeti DHA'nın haberleştirerek gündeme getirmesi ardından Sağlık Bakanlığı'nca ailenin borcu silindi hem de aynı durumdaki ailelerin borcunun da silineceği bilgisi verildi. Aileye müjdeli haberi İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur verdi. Salnur, "Konuyla ilgili hem bakanlığımız hem de biz çalışma yapmıştık. Bakanlığımızın verdiği karar sonrasında ailenin tüm borcu silindi. Aileye de bilgisi verildi" dedi.

BÜYÜKŞEHİR DE HAREKETE GEÇTİ

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi de harekete geçti. Aileyle temas kuran belediye çalışanları, evdeki incelemeden sonra ihtiyaç duyulan yardımların yapılacağını açıkladı.