Haber/ Didar DEMİRCİ
Korona virüs salgınının yayılımını önlemek için okulların uzaktan eğitime geçmesiyle birlikte, maddi durumu iyi olmayan öğrenciler eğitim ihtiyacını karşılayamadı. Öte yandan bu eşitsizliğin ortadan kaldırılması için ihtiyaç sahibi öğrencilere dağıtılması planlanan tablet, bilgisayar ve internet gibi araçların dağıtımı da tamamlanamadığından birçok öğrenci eğitimde geride kaldı. Konuya ilişkin açıklama yapan Eğitim Sen İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Özcan Çetin, “Salgınla birlikte eğitimde yaşanılan eşitsizlik her geçen gün daha da artıyor. Tüm öğrencilerin kamusal eğitim hakkından sorumlu olan MEB, salgının başladığı günden bugüne aylar geçmesine rağmen öğrencilerin uzaktan eğitime erişimi için gereksinim duydukları cihazlar ve internet erişimi noktasında gerekli adımları atmadı. Yüz yüze eğitim için gerekli koşullar yerine getirilmedi, eğitime yeterli bütçe ayrılmadı” dedi.

“MEB uygulamaları eşitsizliği arttırıyor”

Söz konusu şartlarda Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) eşitsizliği arttıran uygulamalarına devam ettiğini dile getiren Çetin, “Milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitime erişemediği, erişebilen öğrencilerin ise sağlıklı bir şekilde uzaktan eğitime erişemediği koşullarda MEB eşitsizliği arttıran uygulamalarına devam ediyor. Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün yayınladığı yazı ile ilkokullarda ve ortaokullarda yaşanan dönem notu krizi daha da derinleşiyor. Temel Eğitim Genel Müdürlüğü uzaktan eğitime erişemeyen veya çeşitli gerekçeler üzerinden derse katılamayan öğrencilere de derse katılım notu verilmesi gerektiğini belirtiyor. Yazıda verilen notlarla ilgili “belge istenmeyecektir” ve benzeri ifadelerle yüksek puan verilmesinin önünü açan ifadelerin kullanılması, velilerin talebi doğrultusunda gerçekleştirilen sınavların geçerli olması sorunları, eşitsizlikleri ortadan kaldırmıyor, daha da derinleştiriyor” diye konuştu.

Çetin, “Uzaktan eğitime erişemeyen öğrencilerimizin, dezavantajlı grupların dönem notundan kaynaklı mağdur olmaması, yeni eşitsizliklerin yaşanmaması için bu dönem notla değerlendirme yapılmamalıdır” diyerek sözlerini tamamladı.