2011'de temeli atılan Çandarlı Limanı, çok bilinmeyenli bir denkleme dönüştü. Ulaştırma Bakanı Arslan'ın konsept değişikliği yapıldıktan sonra ihaleye çıkılacağını söylediği Çandarlı'da, ilerleme sağlanamadı.


Haber / Umut KARAKOYUN

Başbakan Binali Yıldırım'ın 35 Projesi arasında yer alan ve temeli 2011 yılında atılan Kuzey Ege Çandarlı Limanı, atıl bir yatırıma dönüştü. İzmir’in lojistik merkezi olması açısından önemli bir rol üstlenmesi beklenen ve sanayiciler ile iş dünyasını heyecanlandıran projenin, dünyanın sayılı limanlarından biri olmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak örnek projeler arasında yer alan Çandarlı, ölü yatırım haline büründü.

BİTMEYEN LİMAN

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu ziyareti sırasında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Çandarlı Limanı'nı konteyner limanı olarak planladıklarını ancak dünyada konteyner ticareti olan pazarda daralmanın yaşandığını belirterek, Çandarlı gibi bir limanı daha ekonomik ve verimli kullanabilmek için konsept değişikliği üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı. Tüm bu çalışmalardan sonra yeniden ihalesi yapılarak çalışmaların başlaması beklenen Çandarlı'da, aradan geçen bir yıla rağmen herhangi bir ilerleme kaydedilemedi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İzmir Fuarı'nın açılışı sırasında yaptığı konuşmada, Çandarlı Limanı'na değinerek dikkatleri yeniden arap saçına dönen projeye çevirdi. Ege bölgesinin ihracatının yüzde 60’ı İzmir’den yapıldığına değinen ve İzmir'in toplam sanayi üretiminin yüzde 10’unu karşılamadığını aktaran Bakan Özlü, İzmir'in Türk ekonomisinin itici güçlerinden biri olduğunu belirterek; “Hükümet olarak İzmir’in potansiyelini daha da artıracak, daha da ileriye taşıyacak projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz.

İHALEYİ BECEREMEDİLER

Bunlardan bir tanesi Çandarlı Limanıdır. Yeni ticari konseptiyle Türkiye’nin dünyaya açılan en önemli kapılarından biri olacaktır” ifadelerini kullanmıştı. Hükümet kanadının, sık sık örnek göstererek dikkatleri çektiği o önemli proje, her defasında övünç kaynağı olmayı başarırken, aradan geçen zamanda bitirilemeyen Çandarlı, muhalefetin tepkisini de çekmeyi sürdürüyor. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2011 yılında Çandarlı Limanı ihalesinin yapılacağını açıkladığını anımsatırken, aradan geçen bunca zamanda ne yapıldığını sordu. Bakan, 'Havanda su dövüldü' sözleriyle tepki gösterdiği çalışamalara dair; “Proje, İzmir'e her geldiklerinde ‘çocuklara uykudan önce anlatılan bir masal’a döndü. Biz Çandarlı’yı önemsiyoruz. Ancak olay sadece Çandarlı Limanı’ndan ibaret değil” dedi. Bölgeyi bir liman kenti olarak, bir bütün halinde değerlendirmek gerektiğini ifade eden Murat Bakan, siyasi iktidarın daha Çandarlı Limanı’nın ihalesini yapmayı bile beceremediğini söyledi.

Liman ne olacak?

CHP'li Murat Bakan; “Limanı küçültecekler mi? Aynı mı kalacak? İhalesi ne zaman yapılacak? Bunların hiçbiri belli değil. Halbuki biz Çandarlı’da mevcut projenin üzerine bakım, onarım, akaryakıt ikmal, gemi tedarik gibi işlevlerin de eklenmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bu sadece muhalefet milletvekilleri olarak bizim değil, tüm İzmir milletvekillerinin takip ettiği, duyarlılık gösterdiği bir konu olmalı. Yoksa önümüzdeki seçim onlardan ‘bir vaat’ olarak Çandarlı Limanı ile ilgili herhangibir şey duymak istemiyoruz” sözleriyle hem sorularını hem de bitmeyen projeye dair eleştirilerini sıraladı. Çok bilinmeyenli bir denklem haline dönüşen Çandarlı Limanı'na dair Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İzmir 3. Bölge Müdürlüğü ise herhangi bir açıklama yapmadı.