Birçok bilgisayar, yazılım mühendisinin veya adayının çalışma sahası olarak tercih ettiği mobil yazılım sektörüne yazılıma meraklı akademik eğitimi ve unvanı olmayan yazılımcılar da her gün artan sayılarda giriş yapmaktadır. Elbette bu ilginin ilk nedeni akıllı telefonların yaygınlaşması ve neredeyse masaüstü bilgisayarlar ile kapışacak teknolojik ilerlemeler göstermesidir. Mobil uygulama geliştiricileri için de bu yazılımların sunum platformları Google Play Store ve Apple App Store artık büyük bir kazanç kapısı olmuştur.

Bu bireysel yazılım geliştiricileri için olan fırsatın yanı sıra firma ve kurumlarında potansiyel ve aktif müşterileri için mobil dünyada yer alma isteği, mobil yazılım dünyası ile ilgilenenlere ve üretenlere her gün daha fazla kurumsal iş imkanı da yaratmaktadır.

Yine de bu alanda halen büyük bir karmaşanın hakim olduğu ve başarısızlık anılarının başarı hikayelerinden daha fazla olduğu da bir gerçektir. Özellikle bir kurum ve ekibi içinde yazılım geliştirmeyi tercih etmeyip mobil yazılım sektöründe bireysel yer almak isteyenler için işler ilk zamanlara göre daha zorlu hale gelmeye başladı.

Bireysel mobil yazılım geliştiriciliğindeki en büyük sıkıntı, projelere yardım alamadan “bireysel” yaklaşılmasıdır. Bu sektörün ilk yıllarında bireysel çabalar ile zekice bir fikre dayanan uygulamaların birleşmesi hep umulandan daha büyük başarılar getirdi. Ancak durum bugünlerde çok farklı. Kullanıcıların beklentisi giderek büyüyor. Ayrıca iyi bir fikir ile işe başlayanlar köşe başlarını tutmuş gözüküyor. Birçok eski yazılımcı uygulamalardan kazandıklarını yaptıkları uygulamaları geliştirmek ve ekiplerini oluşturmak için kullandıklarından da aynı fikir üzerinde yazılım geliştirmek isteyen yeni başlayanlara göre çok daha avantajlı oluyorlar. Aynı fikir için benzer yeni uygulama yapılacaksa yeni uygulamaların en azından daha kullanıcı dostu ve diğer uygulamalarda olmayan noktaları tamamlaması gerekiyor. Bu da yeni uygulama için daha fazla iş saati harcamak ve düşünce geliştirmek anlamına geliyor. Bu sebeple tek başına çalışan mobil uygulama yazılımcısı iseniz benzer uygulamalara rakip geliştirmek yerine farklı bir fikre dayanan uygulama yapmak sizin açınızdan daha karlı olacaktır. Elbette olan yazılımlarda istisnai bir açık görmüş ve bu açığı yeni uygulamada giderecekseniz durum farklı olacaktır.

Bireysel bir mobil yazılım geliştiricisi iseniz ve yeteneğinize güvenmeye başlamışsanız öncelikle üzerinde çalışmayı düşündüğünüz fikir hakkında detaylı bir literatür yazılım incelemesi yapmanızı öneririm. Benzer olan yazılımları tespit edin. Avantajlarını dezavantajlarını belirleyin. Verilen emeğe ve maddi külfete deyip değmeyeceğine emin olun. Yurtdışı kaynaklı olanlar varsa da onları da inceleyin. Çünkü siz yazılımı bitirip satışa sunduktan sonra bu yerli veya yabancı yazılımlar da ülkemizdeki piyasayı keşfedip size rakip olabilirler. Büyük bir maddi yükünüz yoksa yine de büyük beklentiler yüklemeden istediğiniz fikriniz hakkında yazılımınızı geliştirin. Bu çaba hem bilginizi geliştirir hem de çok daha iyi bir fikir yakalama fırsatı verir. Mobil dünyaya ait en iyi fikirler istisnalar dışında yolda kafanıza saksı düşer gibi aklınıza gelmez. Bir yazılım içinde çalışırken diğer yazılımlarda olmayanı fark etmek daha kolaydır.

Bu arada mobil yazılım fikirleri bulmak isteyenler içinde sadece Türkiye’ye özel olan yazılım fikirlerinin büyük bir fırsat kapısı olduğunu da ilave edebilirim. Türk halkının ihtiyaç ve isteklerini yakalayan hatta sadece bir şehre özel fikre sahip bir yazılım yazarak ister kullanıcı üyeliklerinden ister profesyonel versiyona yükseltme modelinden para kazanmak mümkün.

Tek başınıza oluşturduğunuz bir yazılım fikrini uygulamak maddi ve zaman anlamında zor olacaksa doğru ve güvenilir ekip arkadaşları bulup beraber girişimlerde de bulunabilirsiniz.

Maddi kaygılar baş göstermişse önce bir firma veya kurum için basit mobil yazılımlar geliştirmek ve kazanç sağlamak doğru yol olacaktır. Böylece yine mobil dünyasını içinde kalıp daha iyisini yapmak ve kendinize ait uygulamayı yazmak için bir fırsat yaratmış olursunuz.

Özellikle alışveriş web siteleri, emlak web siteleri, araç kiralama web siteleri gibi interaktif sitelere sahip firmalar mobil uygulama geliştirme konusunda istekli olacak firmaların başında gelir. İnternet üzerinde yapacağınız kısa bir araştırma ile tespit ettiğiniz bu firmaların Google Play ve App Store’da mobil uygulamaları yoksa hepsi potansiyel müşteriniz demektir. Bunun yanında yaşadığınız şehrin il ve ilçe belediyelerine ya da dernek ve vakıflara mobil yazılım geliştirmeyi de düşünebilirsiniz. Böylelikle maddi yükü resmi bir sponsora bağlayabilirsiniz. Bu tür bir çalışma için uygulamanın demo versiyonunu hazırlayarak fikrinize uygun kuruma gitmeniz maça önde başlamanızı sağlar. İlave olarak sosyal yapıyı geliştirecek mobil uygulamalar geliştirirseniz AB destekleri sayesinde resmi kurumlardan maddi destek bulmanız kolaylaşır.

Mobil uygulama geliştirme yazılım dillerinin büyük oyuncular tarafından desteklenmesi ve her geçen gün yazılım geliştirme için daha kullanışlı araçların çıkması bu sahaya yönelmek isteyen yetenekli gençlerin işini kolaylaştırmaktadır. Merakı, isteği olan ancak mobil programlamaya nereden başlayalım diyenlerdensiniz de internet üzerinden Khan Academy, Udemy gibi öğretim sitelerinde size yardımcı olacak pek çok uzmandan uygun bedeller ile alacağınız dersler ile kendinizi geliştirebilirsiniz. Kullanılan yazılım dillerine göre de C, C++, Objective-C, dilleri yanında Java ve HTML 5 dilinde yazılım geliştirmek mümkündür. Objective-C, Apple IOS işletim sistemine özelleştirilmiş bir yazılım dilidir. Bununla beraber Java tabanlı bir uygulama işletim sisteminden bağımsız çalışma olanağı ile her iki telefon işletim sistemleri için daha farklı çözümler sunabilirsiniz. Açıkçası geliştireceğiniz yazılım için birçok seçenek arasından tercihi uygulamada ve araştırmada kendinize ve geliştirmek isteyeceğiniz yazılıma göre belirlemek daha doğru olacaktır. Bu yazılım dilleri üzerinde çalışmak istiyorsanız da uygun ve yazılımı yazmayı kolaylaştıran arabirim platformlarını da inceleyin.

Mobil yazılım ile uğraşmak istiyorsanız “Mobil Oyunlar” geliştirmekte gelecekteki iş radarınıza girmelidir. Mobil oyunlar içinde birçok geliştirme arabiriminin olduğunu söylemeden geçmemeliyim. Unity 3D en bilinen oyun geliştirme programlarının arasında yer alır. Bu programı inceleyerek bu sahaya adım atabilirsiniz.

Tüm bu çalışmalarınızın karşılığını almak istediğiniz satış platformları Google Play Store ve Apple App Store yazılımızın satmak için farklı şartlar sunuyor. Google, Apple’a göre biraz daha rahat şartlara sahip denebilir. Ancak her iki platformda kurnaz fikirler ile insanları sömürüye hoş bakmıyor. Bu sebeple yazılımızın fikrinizin insan kandırmaya veya başka yazılımların açıkları üzerine olmamasına dikkat edin.

Yaratıcı grafiker eksikliği çok büyük

Çalışma hayatı tecrübem ile kesinlikle diyebilirim ki müthiş bir kalifiye çalışan eksikliğinin olduğu sektördür. Grafik tasarımcı olarak saha da çok sayıda insan çalışıyor olabilir. Ancak yaratıcılığın en gerekli olduğu ama bir o kadar da beklentinin düşük tutulması gereken çalışma sahası da bu sahadır. Bunun nedeni de maalesef matbaalarda ve grafik ajanslarının bir çoğunda yıllardan gelen bir ticari alışkanlık olarak grafik tasarım hizmet ücreti olarak ayrı bir ücret alınmaması ve grafik tasarım hizmetini yok sayarak kağıt ve basım ücreti ile yetinilmesidir. Grafik tasarım için ayrıca bir hizmet bedeli ödeme isteksizliği ortaya çıkan çalışmaların da kalitesinin her zaman olması gerekenden kat be kat aşağıda olmasına sebep olur. Bu da mesleğin ülkemizde uygulanma kalitesini çok çok düşürmüştür. İyi bir grafik çalışması yapan ile kötü bir grafik çalışması yapan neredeyse bir tutulduğu için iyi olan çalışan da kötü işler çıkarmaya adeta zorlanmıştır. En basiti etrafınıza bir bakın kaç firmanın logosunu beğeniyorsunuz?

Ama grafiker kalitesinin düşüklüğünün bir avantajı da oldu. Matbaa ve basım işleri sürerken web sayfalarının ve sosyal medyanın hayatımıza katılması ile sadece matbaa ihtiyacı olan kişilerin değil herkesin bir grafik çalışması ihtiyacı doğdu. Üzerine akıllı telefonlar ve uygulamaları ile beraber herkes amatör olarak birer grafik tasarımcı da oldu. Ancak ticari hayatta yer alan firmaların sosyal medya çalışmaları için amatör çalışmalar fazla amatör kaçmaya başladı. Matbaa işinde olduğu gibi katalogtan kataloğa veya broşürden broşüre değil günlük grafik yapma ihtiyacı doğdu. Basım için olmasa dahi şu an her sosyal medyayı aktif kullanmak isteyen firmanın iyi birer grafikere ihtiyacı var. Yani özellikle sosyal medya ile beraber iyi grafiker ihtiyacı tavan yaptı. Kaliteli ve yetenekli bir grafiker sadece sosyal medya paylaşımları için firmalara destek vererek ve berbat matbaa grafikeri bakış açısı ile uğraşmadan çok iyi gelirler elde edebilmektedir.

İyi bir grafiker için Adobe Photoshop, Adobe Illustrator ve Corel Photo ve Corel Draw ilk akla gelen çizim ve resim işleme programlarıdır. Ancak ülkemizde bu programların kaçak kullanımı da bir o kadar yaygındır. Eğer bu programları öğrenmek istiyorsanız size küçük bir tüyo verebilirim. Edu.tr uzantılı bir mailiniz varsa Adobe programlarını yarı fiyatından da daha düşüğe lisanslı olarak kullanabilir ve öğrenebilirsiniz. Lisanslı olarak bu programların kullanılması sayesinde de birçok ekstra bileşen ve yaratıcı şablona da sahip olabilirsiniz. Size özel edu.tr uzantılı mail adreslerini bir üniversite öğrencisi iseniz okulunuzdan temin edebilirsiniz.

Grafik tasarımcılığında ilerlerseniz video editleme ve animasyon hazırlama işine de rahatlıkla giriş yapabilirsiniz. Kaliteli bir web tasarımı içinde iyi bir grafiker her zaman aranan bir meslektir. İyi bir grafiker olmak için kullandığınız programlara göre eğitim almak için internet üzerinden eğitim veren Udemy tarzı siteler biçilmiş kaftandır. Bu siteleri sürekli takip ederek zaman zaman yaptıkları kampanyalar ile 50 TL altına birçok kursa yazılma imkanına sahipsiniz.

Son olarak iyi bir grafik tasarımcısı olmak istiyorsanız unutmamalısınız ki yaratıcı bir bakış açısı geliştirmek için sadece yazılım kullanma eğitimlerinin yeterli olmayacağını da anlamalısınız. Mutlaka ki temel sanat, resim çizim ve renk eğitimi de almanız sizi oldukça rahatlatacaktır. Yazılarımıza "SEO uzmanlığı" ve "Sosyal Medya Uzmanlığı" ile devam edeceğiz.