abrika ve evsel atıkların derin deşarj ya da doğrudan denize boşaltılmasıyla birlikte ortaya çıkan, havaların ısınmasıyla birlikte tüm Marmara’yı kaplayan müsilaj her gün toplanıyor. Aynı sorunun diğer denizlerde de görülüp görülmeyeceği merak konusu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın duyurusuna göre 13 günde 4 bin 980 denetim gerçekleştirildi. Müsilaj eylem planı çerçevesinde bugün, Kocaeli Körfez’de 4, Pendik Marina’da 1 noktadan denizin 30 metre derinliğine oksijen verilecek.

Çanakkale Boğazı çıkışında, Bozcaada ve Gökçeada sahillerinde de müsilaj görüldü. Kuzey Ege’de görülen müsilajın Marmara’dan mı geldiği yoksa Kuzey Ege’de de mi oluşmaya başladığı soru işareti olarak duruyor. 

Habertürk’ten Esra Boğazlıyan’ın haberine göre Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı müsilajın Ege’ye inip inmeyeceğine dair: “Kuzey Ege’de görülen müsilajın büyük bölümü Marmara’dan geliyor. Dipte az miktarda var. Sadece Çanakkale Boğazı’nın çıkışında, Bozcaada’dan sonra parçalanarak dağılıyor. Güneye, İzmir’e doğru ineceğini düşünmüyorum” dedi.

Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajdan kurtulmak için ivedilikle yapılması gerekenleri ise şu şekilde anlattı: 

“Çok acil olarak endüstriyel kirlilik önlenmeli. Arıtma üniteleri olmalı, Sanayide denetimler artırılmalı. Endüstriyel kirliliğin önlenmesinde çok hızlı yol alınabilir. Bireysel olarak yapabileceklerimiz var. Bireysel önlemler alınmalı, kampanya başlatılmalı. Atık yağlar konusunda bilinçlenme olmalı. İleri arıtma tesisleri kısa sürede hayata geçmeli. Bu tesislerin devreye girmesi için bürokrasi hızlanmalı.”