HABER/ Gökçe ADAR

İzmir Barosu’nun düzenlediği uçurtma şenliğine katılan mülteci çocuklar ve aileleri, Gündoğdu Meydanı’nda uçurtma uçurdu.

İzmir Barosu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Etkinlikleri kapsamında, İzmir Gündoğdu Meydanı’nda Uçurtma Şenliği düzenledi. Düzenlenen etkinliğe, mülteci çocuklar ve aileleri katılarak, uçurtma uçurdu. İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, “23 Nisan kapsamında, çocuklar ile birlikte uçurtma uçurmaya karar verdik. Gökyüzü uçurtma ile doldu. Biz de en az çocuklar kadar mutluyuz” dedi. İnsan Hakları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Deman Güler ise, “Biz, bu etkinliği daha önce de gerçekleştirmiştik. Bu proje aslında, mülteci ailelerine yardım eden, TİAFİ isimdeki dernek ile bizim entegre projemiz. Mülteci çocukların topluma entegre olabilmeleri için hayata geçirilen bir proje. İzmir’de 420 bin civarında mülteci yaşıyor ve bu çocukların bir kısmı Türkiye’de doğan çocuklar. Çocuklar, buradan başka bir ülke bilmiyorlar. Dolayısıyla onları bu şehrin bir parçası olduğunu göstermek için, diğer çocuklar ile kaynaştırmak için böyle bir etkinlik düzenledik” dedi. Çocukları, ayrıştırmak yerine topluma kazandırılmaları gerektiğini ifade eden Güler, “Çocuğun Kürdü, Türkü, Çerkezi olmaz. Çocuk çocuktur. Burada da çok mutlu görünüyorlar. Bizde onları gördüğümüzde daha çok mutlu oluyoruz” şeklinde devam etti.

İzmir barosu öncü

İzmir Barosu’nun mülteci hakları konusunda diğer barolara öncü olduğunu söyleyen Güler, şöyle devam etti: "Sadece duyarlı olmak veya çeşitli yardımlar yapmak yeterli olmaz. Karşımızdakinin insan olduğunu bilerek, bizden bir farklarının olmadığını hissettirerek, bu tür etkinliklerin toplumda hızla yayılması gerekiyor. Mülteci karşıtı düşüncelerinin de bu yolla engellenmesi gerekiyor. Bu konu üzerine, İzmir Barosu gibi kurumların ve hatta kamu kuruluşlarının çalışması gerektiğini düşünüyoruz. Sadece derneklere bırakılmamalı. Ülkede şu an 4 milyon üzerinde mülteci var. Her ne kadar gidecekler diye düşünülse de büyük bir çoğunluğu burada kalacak. Bu yüzden bizim mülteciler ile iş birliği içerisinde işler, etkinlikler üretmemiz gerekiyor.” Etkinliğe katılan animatörler ise, şenliğin ardından mülteci çocukların yüzlerini boyadı.

Bornova'da etkinlik var

Bornova Belediyesi’nce bu yıl beşincisi düzenlenecek olan “Geleneksel Uçurtma Şenliği” Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda 28 Nisan Pazar günü saat 13:00’te başlayacak. Şişme oyuncaklar, bando gösterisi ve vatandaşlara çeşitli ikramların yapılacağı şenlikte çocuklara 5 bin adet uçurtma da ücretsiz olarak dağıtılacak.