HABER / Sinan KESKİN

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Dünya Mülteciler Günü etkinlikeri kapsamında bu yıl ikincisini gerçekleştirdiği Geleneksel Bir Arada Yaşam Çocuk Şenliği, Aziz Vukolos Kilisesi Kültür Merkezi'nde düzenlendi.

500'den fazla çocuk

Birleşmiş Milletler'in, yaşadıkları çatışma, şiddet ve zulüm nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan insanların sıkıntılarına dikkat çekmek için 18 yıl önce ilan ettiği 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü, tüm dünyada olduğu gibi İzmir'de çeşitli etkinliklere sahne oldu. Bu kapsamda, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Aziz Vukolos Kilisesi Kültür Merkezi'nde düzenlediği “2. Geleneksel Bir Arada Yaşam Çocuk Şenliği’ne 500'den fazla mülteci katıldı. İzmir'in her yerinden araçlarla getirilen mülteciler gün boyu düzenlenen etkinlikler ile bir gün bile olsa yaşadıkları sıkıntılardan uzaklaştılar. Şenlikte, yöresel yemekler ve el işi ürünler sergilenirken, jonglör gösterisi, ritim orkestrası, sihirbaz gösterisi, pandomim gösterisi, kukla tiyatrosu, çocuk korosu ve modern dans gösterisi ile çocuklar çocukluklarını yaşama fırsatı buldu.

3.6 milyon göçmen

Günümüzde dünyada dakikada yaklaşık 31 kişi zorla yerinden edilirken günümüzde 68.5 milyondan fazla insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığı biliniyor. 2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaşın ardından, resmi rakamlara göre Türkiye 3 milyon 613 bin 644 kişi ile dünyada en fazla Suriyeli mültecinin yaşadığı ülke haline geldi. Türkiye’deki Suriyeli olmayan mülteci nüfusunun ise 500 bine yaklaştığı göz önüne alındığında Türkiye'de 4 milyondan fazla mültecinin yaşadığı bilinmekte.