Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından, PKK/YPG Suriye (Ayn El Arap) Kobani Eyaleti Genel Sorumlusu Koçero Batman/Koçer Amed kod Hasan Demertaş hassas bir operasyonla etkisiz hale getirildi.

H.Demertaş, örgüte 2001 yılında katıldı. Güvenlik güçlerine karşı, Hakkâri, Tunceli ve Zagros kırsalında uzun yıllar faaliyet yürüttü.

Şehit Ovacık Savcısı Murat Uzun

Şehit Ovacık Savcısı Murat Uzun

2011 yılında, Tunceli/Ovacık Cumhuriyet Savcısı Murat Uzun ve sivil bir taksicinin şehit edilmesi eylemlerine bizzat katılması dolayısıyla hakkında yakalama kararı bulunan Hasan Demertaş, bu nedenle MİT tarafından hedef listesine alındı.

Bu kapsamda MİT, saha ajanlarından aldığı bilgiler sonrası, H.Demertaş’ı, Kobani kent merkezinde düzenlediği spesifik bir operasyonla etkisiz hale getirdi.

2012 yılında Dersim Eyaleti Ali Boğazı Bölge Sorumlusu olarak faaliyetlerine devam eden H.Demertaş, 2014’te Irak/Metina Alanı’na geçti. Bilahare 2016’da PKK/YPG Suriye/Cerablus Cephesi Sorumlusu, 2017’de Kobani/Miştenur Karargâhı Sorumlusu, 2019’da Kobani Mevzilendirme Sorumlusu olarak görev yaptı.

PKK/YPG adına Suriye/Münbiç’te ABD’li yetkililerle temaslarda bulunan H.Demertaş, 2020 yılından itibaren Kobani Eyaleti Genel Sorumlusu olarak görevlendirildi. Bu süre zarfında Kobani mücavirindeki Türkiye hudut hattındaki güvenlik güçlerinize yönelik eylemlerin talimatını verdi ve yönetti.