Haber / Gökçe ADAR

İzmir'in Çeşme ilçesinde doktor Binbaşı Halis Temel'in kurduğu, VEKAMP olarak bilinen vakıf, yıllar sonra tartışma konusu oldu. 21 arsadan oluşan bölgenin, Halis Temel'in vasiyeti nedeniyle vakıf tarafından satışa çıkarılmasına karar verildi. Tapusu bulunamayan vakıf arsalarının satışını yapabilmek için mahkemeden karar çıkarılması, vakıf ile mirasçıları karşı karşıya getirdi. Halis Temel'in yeğeni Özgür Temel, “Amcamız Halis Temel'in vasiyeti vardı. Öldüğü zaman vakfın arsalarının satılmasını ve satış gelirinin yüzde 85'inin vakfa gitmesi için şerh koydu. Ancak alanın tapusu 9 yeğeninde bulunuyor. Vakfın hiç bir satış yetkisi bulunmamasına rağmen, arsaların satılması için mahkemeden karar çıkarıldı. Karara itiraz ettik ancak itirazımız kabul olmadı. Biz de mirasçılar olarak konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdık ve sürecin sonlanmasını bekliyoruz” dedi.

SATIŞ ENGELLENİYOR

Vakfın arsalarının satılmaması için çok fazla tepkiyle karşılaştıklarını dile getiren Temel, şöyle konuştu: “Bu bir vasiyet, bunu mahkeme bile durduramaz. Biz sadece vakfın satış yetkisi olmamasına rağmen, arsayı satışa çıkarmasına itiraz ediyoruz. Çeşme Belediyesi de yaptığı açıklama ile satışa karşı çıkıyor. Konuya hangi gerekçe ile karşı çıkıyor? Özel mülkiyete verilmesin diyor ama zaten orası özel bir mülkiyet. Özel mülkiyete kimse karışamaz.”

Çevrecilerin de konuya karşı çıkmalarının mantıksız olduğunu dile getiren Temel, “Doğanın tahrip olacağını ifade ediyorlar. Bunu nereden bileceğiz? Daha satış yapılmadı ki. Hiçbirimiz bilmiyoruz sonucu. İhale usulü satışa çıkarılacak. 265 milyon TL bedel belirlendi ancak bu bedel 6-7 ay önce verilmiş bir meblağ idi. Şimdi bu değer daha da arttı. Satış bedelinin daha fazla olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

'DOĞAL SİT ALANINDA'

Vakıf arsalarının 1'inci derece doğal SİT alanı içerisinde olduğunu ifade eden çevreciler ise arsanın satılmasıyla bölgenin ranta kurban edileceğini söyleyerek, konuya dahil olmuştu. Çeşme Çevre Platformu Sözcüsü Dr. Ahmet Güler, “Bölge SİT alanında bulunuyor. Muhteşem bir deniz yıkısı. Üç kuruş için bu alan kurban edilmemeli. Buranın satışı kimseye faydası olmayacak ama bölgedeki doğayı ve denizi tahrip edecek, betonlaşmaya yol açacak bir girişim. Doğaya sahip olan bu bölgenin satışına karşıyız, alıcıları da uyarıyoruz, burada yapacağınız her türlü betonlaşmaya karşı çıkacağız, çevreyi tahrip etmenize karşı hukuk çerçevesinde sürekli karşınızda olacağız” şeklinde açıklama yapmıştı.

'Yasal işlem başlatıldı'

Öte yandan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Onay, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, “Çeşmemizin, doğal zenginliklerini korumak, gelecek kuşaklara sürdürülebilir bir yaşam alanı bırakmak adına 1. derece doğal SİT alanı kapsamındaki, söz konusu arsaların özenle korunması ve özel mülkiyete konu edilmemesi gerektiğine inanıyoruz. Satışın durdurulması için gerekli yasal işlemleri başlattığımızı kamuoyuna bildiririz” ifadelerini kullanmıştı. Ayrıca vakfın bir hissedarının da Çeşme Belediyesi olduğu ileri sürüldü. Vakfın yüzde 51'i Mehmetçik Vakfı'na, yüzde 20'si Çeşme Belediyesi'ne, yüzde 18 Alaçatı Belediyesi'ne, yüzde 10'u kendi ortaklarına ve yüzde 1'i Erzurum Belediyesi'ne paylaştırıldığı ileri sürüldü. VEKAMP yetkilileri ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.