Ender görülen hastalıklarından olan ve halk arasında kronik kas hastalığı olarak bilinen Duchenne Musküler Distrofiye ile mücadele eden Akhisarlı Arif Yiğit Efe (9) tedavisi için destek bekliyor.

sinannHalk arasında kronik kas hastalığı olarak bilinen Duchenne Musküler Distrofiye (DMD) ile 7 yıldır mücadele eden 9 yaşındaki Arif Yiğit Efe, hastalığın ilerlemesini yavaşlatan kök hücre tedavisinin yapıldığı Hindistan'a gitmek istiyor.

7 YILDIR MÜCADELE EDİYOR


İstanbul'da yaşarken Arif Yiğit Efe'nin rahatsızlığı sonrasında onun isteğiyle memleketleri Akhisar'a taşınan Sadullah Erol, DMD hastalığının kesin bir çaresinin olmadığını ve Hindistan’da uygulanan kök hücre tedavisi ile ilerlemenin yavaşlatıldığını belirterek, “20 yıldır İstanbul’da yaşıyorduk. Oğlumuz Efe doğunca çok sevindik, ama 2 yaşında üzüntülü bir haber aldık. Her 3 bin 500 çocukta görülebilecek DMD (halk arasında kas hastalığı olarak biliniyor) hastası olduğunu öğrendik. 7 senedir bununla mücadele ediyoruz. İlk başlarda doktorların gidin evinde ölümünü bekleyin dediği zaman insan kendine gelemiyor. Biz bunu çabuk atlattık. Bizimle aynı süreci yaşayan diğer ailelerle birleşerek Duchenne Kas Hastalığı İle Mücadele Derneği'ni kurduk. Türkiye’de 10 bine yakın böyle kas hastası evladımız var” dedi.

TEDAVİSİ YOK


DMD'nin Türkiye’de ve dünyada tedavisi olmadığını, ancak 35’e yakın firmanın tedavi geliştirme çalışmaları yürüttüğünü anlatan Sadullah Erol, “Hindistan'da yapılan kök hücre tedavisinin hastalığın seyrini yavaşlattığı yönünde bulgular var. Daha önce Hindistan'da bu tedaviyi alan üyelerimizden de bu yönde bildirimler aldık. Kesin tedavi geliştirilene kadar hastalığın seyrini yavaşlatan kök hücre tedavisini oğlumuz için de yaptırmak istiyoruz. Çünkü hastalık ilerlediğinde ve oğlumuz yürüyemez duruma geldiğinde kesin tedavi bulunsa bile bize faydası olmayacak. Benim oğlum tam dönemeç noktasında onun için bizim zaman kazanmamız gerekiyor” diye konuştu.

DMD nedir?


Duchenne Musküler Distrofi (DMD) kas hastalıkları arasında en sık karşılaşılan hastalıktır. Sadece erkek çocuklarda görülen bir hastalıktır. Bu hastalıkta kas fonksiyonu için gerekli olan temel bir proteinin eksiktir. Bu proteinin yokluğunda kaslar giderek zayıflar, kas dokusunun yerini yağ dokusu alır.