HABER/ Didar DEMİRCİ

Mimarlar Odası İzmir Şube çalışanı Merve Sarıçelik’in yıllık izin sırasında ‘mazeretsiz işe gelmediği’ gerekçe gösterilerek işten çıkarılmasına Tez-Koop-İş İzmir 2 Nolu Şube tepki gösterdi. Mimarlar Odası İzmir Şube binası önünde basın açıklaması yapan sendika, Sarıçelik’in işine geri dönmesi için çağrıda bulundu. Türk-İş İzmir 3’üncü Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak’ın da yer aldığı basın açıklamasını Tez-Koop-İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Mahmut Çetinkaya okudu. Çetinkaya, “Bu emek düşmanı tutum mimarlar odasının mücadele tarihinde utanılacak bir sayfa olarak kalacaktır” sözlerini kaydetti.

SENDİKASIZLAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

Sarıçelik’in haksız ve hukuksuz bir şekilde işten çıkarıldığını söyleyen Çetinkaya, “Sendikamıza üye bir işçi yıllık izne ayrıldığı sırada işten çıkarmıştır. İzne ayrılma tarihini yazılı dilekçe ile yönetime sunan sendikamız üyesi işçiye; toplu iş sözleşmesi ile uzun süren mücadeleler sonucu kazanılmış bir hak olan bir günlük regl izninin suiistimal edildiği de öne sürülerek, izinden döndüğü tarihte Ağustos ayının ortalarına kadar işten uzaklaştırıldığı ve iş akdinin feshedildiği bildirilmiştir” dedi. Sendikaya karşı Mimarlar Odası İzmir Şube yönetiminin olumsuz bir tavır sergilediğini söyleyen Çetinkaya, “Mimarlar Odası işçileri toplu iş sözleşmesinin imzalanmasının ardından şube yönetimleri tarafından sık sık işten çıkarılma tehdidi almış, ayrıca anayasaya aykırı olduğu halde toplu iş sözleşmesi maddelerinden sendikaya üye olmayan işçiler de yararlandırılmaya çalışılarak, işçileri sendikasızlaştırılmaya çalışılmıştır. İşte bugün, İzmir Şube Yönetiminin yaptığı haksız işten çıkarma da tüm bu çabaların bir uzantısından başka bir anlam ifade etmemektedir” sözlerini kaydetti.

HUKUKSUZ KARAR DURDURULMALI

Mimarlar Odası İzmir Şube Yönetimi’nin tavrını eleştiren Çetinkaya, “Unutulmamalıdır ki; kendi bünyesinde çalışan işçilerin örgütlenmelerine, sosyal ve ekonomik haklarının iyileştirilmesine itiraz edenlerin kent suçlarına karşı mücadelesi her zaman eksik kalmaya mahkûmdur” dedi. Çetinkaya, “Mimarlar Odası Genel Merkezi’nin, Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin meslek etik ve ilkelerine aykırı almış olduğu hukuksuz kararı durdurması; sorumlular hakkında gerekli soruşturmanın ivedilikle yürütülmesi gerekmektedir” diye konuştu.

BU TARİHİ GÜNÜ DE YAŞADIK

Mimarlar Odası İzmir Şube binası önünde söz konusu konuya ilişkin bir basın açıklaması yapabileceğini hiç düşünmediklerini söyleyen Türk-İş İzmir 3’üncü Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak “Bir arkadaşımız haksız yere işten atıldı, bu mimarlar odasına hiç yakışmadı. Mimarlar Odası bize bu tarihi günü yaşattı. Haksız yere işten atılan emekçi kardeşimin bir an önce tekrardan işe alınmasını istiyoruz. Bunun arkasının geleceğini tahmin ediyoruz. Burada TİS imzalandı, görüyorum ki TİS’in kuralları yerin getirilmemiş. Bu bizlere de mimarlar odasına da yakışmıyor” sözlerini kaydetti.