HABER/ Gökçe ADAR

Ege Üniversitesi yerleşkesi içerisinde yapılması planlanan 'Millet Bahçesi' projesine, İzmir'e Sahip Çık Platformu tepki gösterdi. Ege Üniversitesi'nin ana girişi önünde basın açıklaması yapan platform üyeleri, "Ege Üniversitesi içerisindeki yapılması planlanan herhangi bir yapılaşmaya karşı olacağız, asla izin vermeyeceğiz" dedi.

Rant olasılığı güçlü

Basın açıklamasını okuyan TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özlem Şenyol, "Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ege Üniversitesi’ne yaptığı ziyaret sırasında, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak'tan, Ege Üniversitesi yerleşkesi içerisinde, yapılması planlanan millet bahçesine ilişkin, üniversite bünyesinde bulunan 290 dönümlük ormanlık alan hakkında bilgi aldığını ve yapılacak plana istinaden 2019 yılı içerisinde inşaatlara başlanacağı, üniversite ile bakanlık arasında bir protokol imzalanacağı belirtilmiştir. Bölgede daha önce yapılmış olan Forum Bornova AVM, Bilfen Okulları, Tevfik Fikret Okulları, Kipa (MİGROS) Bornova, Egeyurt Özel Öğrenci Yurdu (Rezidans), Anemon Oteli, EÜ Cami ve Külliyesi gibi sermayeye sağlanan parasal ve siyasi rantlar, bu olasılığı güçlendirmektedir" diye konuştu.

Yasaklı bölge vurgusu

Projenin inşaatının başlaması ile alanda yer alan ağaçlık alanların tahrip edileceğini hatırlatan Şenyol, şöyle devam etti: "Bahsi geçen millet bahçesinin, halen Ege Üniversitesi’nin sosyal tesislerinin bulunduğu 545 dönümlük bölümünde yapılacağı anlaşılmıştır. Bu alanda üniversitenin konukevi, güneş enerjisi enstitüsü ve personel lojmanları bulunmakta olup, arazinin büyük bir kısmı, 290 dönümlük fıstıkçamı koruluğu ve zeytin ağaçları ile çevrilidir. Ayrıca ilgili imar planında EÜ ormanı olarak bilinen bu koruluk, imar yasaklı bölge olarak tanımlanmaktadır ve plan kararı ile tüm ağaçlar koruma altına alınmıştır.” Ege Üniversitesi Ormanı'nın gelecek nesillere aktarılması gerektiğini dile getiren Şenyol, alanın yapılaşmaya açilmasının çevre hakları bağlamında kamu yararına ve hukuka aykırı bir uygulama olacağını da vurguladı.

Muhafazar kent oluşturma çabası

İktidarın, İzmir için planladığı projeler ile, muhafazakar bir kent kimliği oluşturma çabası içerisine girdiğini belirten TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özlem Şenyol, şöyle konuştu: “Ege Üniversitesi üzerindeki niyetlerin yalnızca bir mekansal rant meselesi olmadığı, bunun yanında üniversite yerleşkesinin içinde yapımı devam eden külliye niteliğinde cami ile birlikte şimdi de Millet Bahçesi projesinin gündeme getirilmesiyle iktidarın İzmir için çizdiği muhafazakâr kent kimliği oluşturma çabasında önemli bir yerde olduğunu göstermektedir.”

Yağma projesine izin vermeyeceğiz

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Melih Yalçın da, alanın öğrencilere ait olduğunu hatırlatarak, "Çok net gördüğümüz bir şey var; bu hükümet ne zaman iyi bir şey yapıyorum dese, onun altından mutlaka bir yağma projesi çıkıyor. Millet Bahçesi Projesi'de bu yağma projesine örnektir" diye konuştu. Yalçın, kampüs içerisinde herhangi bir yapılaşmaya yönelik projeye izin vermeyeceklerini belirterek, sözlerini şöyle noktaladı: “Bu kampüs, burada hala daha eğitim gören, eğitim görecek olan öğrencilerindir. Kampüsün bu kentten taşınması, başka bir yere aktarılması veya içerisinde herhangi bir yapılaşmanın söz konusu olmasına izin vermeyeceğiz. Yapılmak istenenlerin karşısında duracağız.”