Haber / Didar Demirci

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, 9 Eylül Gazetesi’nin sorularını yanıtladı. Belediyenin geçtiğimiz yıl faaliyete açtığı Porta Kafe’de gazetemiz Yayın Koordinatörü Hakan Dirik ve Muhabirimiz Didar Demirci ile bir araya gelen Arda, Gaziemirlilerin yıllardır yaşadığı sorunlara dikkat çekerek belediyenin yatırımlarını paylaştı. Ekonomik krizin etkilerinin gün gün daha derinden hissedildiği bu dönemde belediye başkanı olarak görev yapmanın zorluğunu vurgulayarak, her şeye rağmen görevini keyifle yaptığını ifade etti. Öte yandan Arda, Sarnıç’ta hala kesin bir çözüme kavuşmayan tapu sorununu, Aktepe-Emrez kentsel dönüşüm çalışmalarını ve eski kurşun fabrikası arazisinde bulunan nükleer atığın hala temizlenmemesi hakkındaki sorularımızı cevapladı.

SARNIÇ’TA VADE UZATILSIN

Gaziemir Sarnıç’ta yıllardır devam eden tapu sorununa ilişkin sorularımızı yanıtlayan Arda, tapu sorununun yıllardır seçim malzemesi olarak kullanıldığını dile getirerek, “Herhalde şimdi çözüme en yakın noktadayız. Yurttaşların İzmir’e geldiklerinde satın aldıkları ve yıllardır kullandığı bu arazileri TOKİ’ye devrettiler. TOKİ de kentsel dönüşüm yasasının altındaki bir maddeye dayanarak oraları rezerv alan ilan edip, arsa bedellerini düşürdü” dedi. TOKİ’nin devreye girip arsa bedellerinin düşmesine rağmen vatandaşa evinin tapusunu alması için 5 yıl vade verildiğini belirten Arda, “Şimdi 5 yıl vade az bulunuyor. Arsa metrekareleri 850 liraya düşmesine rağmen vatandaş için yine yüksek geliyor. Çünkü çoğu emekli. Yani 200 metrekare bir yer 170 bin lira. Bu 170 bin lirayı 5 yılda ödeyin diyorlar. Bu vatandaş için zor görünüyor. Biz de bu vadenin 10 yıla çıkarılmasıyla ilgili bir imza kampanyası başlattık. Vatandaşın söz konusu arsalar üzerinde yıllardır evi var. Öyle ya da böyle vatandaşın artık eline tapularının geçmesini istiyoruz. Bunun için belediyenin alması gereken yüzde 0 paydan vazgeçtik” diye konuştu.

DÖNÜŞÜM GÜZELLEŞTİRECEK

Aktepe- Emrez’deki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Arda, kentsel dönüşümün bu kadar uzun sürmesinin gerekçesini siyasi ve ekonomik olarak değerlendirdi. Kentsel dönüşüm alanında bulunan parsellerin büyükşehire geçmesini sağlayan dava sonrası ihale sürecine girdiklerini ancak iki kere ihaleye çıkmalarına karşın ekonomik nedenlerle katılım olmadığını söyledi. İZBETON’un devreye girmesiyle kentsel dönüşüm çalışmalarının başladığını ve böylece güven ortamının oluştuğunu aktardı. Arda, “Şimdi belediye meclisi kararı aldık. İZBETON çalışmaya başladı. Öncelikle orada bir pazar yeri var. O pazaryeri hazineden alınan parsel üzerinde. Mülkiyeti Büyükşehir’e ait bir parsel. Pazaryeri şimdi başka bir yere taşındı. O eski pazaryerinin olduğu yerde 300 konutluk bir inşaat başlayacak. 300 konut içinde 150- 200 tanesine de anlaşmış olan aileler taşınacaktır. Yıkılmaya başladığı zaman zaten mahallenin üzerindeki tedirgin hava da dağılacaktır. İnsanlar süreci hızlandıracaktır” sözlerini kaydetti.

Arda ayrıca, kentsel dönüşüm çalışmalarında büyükşehir zoru seçtiğini vurgulayarak, “Vatandaşın tapularını büyükşehir devraldı. Mülkiyet büyükşehire geçti. Müteahhitle masaya büyükşehir oturuyor. Büyükşehir pazarlığını yapıyor. Burada hem müteahhit hem de vatandaş zor durumda kalmıyor. Zor ama güvenli bir kentsel dönüşüm modeli” diye konuştu.

Arda, bölgenin stratejik önemine değinerek, “Dönüştüğünde İzmir’in en güzel yerlerinden birisi olacak diye düşünüyorum” dedi.

CEZADAN KAÇIŞ YOK

Gaziemir’de mezarlık sorunu olduğunu belirten Arda, Sarnıç’ta yanan ormanlık alanın mezarlık olması talebiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başvuruda bulunduğunu, İl Hıfzıssıhha’nın olumlu cevap verdiğini ancak ağaçlandırma sahası diye reddedildiğini söyledi. Mezarlık olmamasının Gaziemir’de yaşayan vatandaşlar için ciddi bir sorun teşkil ettiğini aktaran Arda, vatandaşların, yakınlarının mezarına gitmek için kilometrelerce yol gittiğini söyledi. Arda, “Vatandaşlar, cenazelerini Ödemiş-Tire yol ayrımındaki mezarlığa defnetmek zorunda kalıyor. Sarnıç’ta orman yangında zarar gören alanı istedik. ‘Ağaçlandırma sahası’ diye geri çevirdiler. Mezarda bile cezalandırmaya devam ediyorlar” dedi

DURAN ADAM…

İzmir’in Çernobili olarak bilinen Gaziemir’deki eski kurşun fabrikası arazisinde bulunan nükleer atıkları hatırlatan Arda, o arazinin temizlenmesi ve yerine nükleer temalı bir park yapılmasını talep ettiklerini söyledi. Bu amaçla  ‘Duran Adam’ eylemler gerçekleştiren Arda, 14 yıldır arazinin temizlenmesiyle ilgili bir şey yapılmadığının altını çizerek, “İzmir Valisi ilk atandığında, kendisine konudan bahsetmiştim. Ona bir çağrıda bulundum. ‘Tüm ilgilileri bir masa etrafında toplayın, bu sorunu bir masaya yatıralım’ diye ama bir sonuç çıkmadı. Vali Bey yardımcısını görevlendirip, sadece Çevre Şehircilik İl Müdürü, ben, bir de Gaziemir Kaymakamı oturduk. ‘Biz çalışıyoruz, çalışmaya başladık’ dediler. Ancak bir sonuç çıkmayınca ben duran adam eylemini başlattım. Tek başıma karar verdiğim bir eylemdi. Ama bu eylemde beni Çevre Mühendisleri Odası, İzmir Barosu, TMMOB dönem sözcüleri, belediye başkanı arkadaşlarım beni yalnız bırakmadılar. Amacımıza ulaştık. Farkındalık yarattık ama 3 ay ses getirdi. Sonra unutuldu gitti. Biz de bu sorunun çözülmesi için çalışacak bir komisyon kurduk” diye konuştu.

BELEDİYELERE MOBBİNG YAPIYORLAR

Muhalefet belediyelerinin vatandaşa hizmet etmemesi için önlerine türlü türlü engeller konulduğunu dile getiren Arda, “Engelleniyoruz.  İktidar olmadan bu sorunlar çözülmeyecek. Mobbing var. Sinirlerimizle oynuyorlar” diye konuştu.

Kırsalda yaşayan, tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanların geçinemediği için şehirlere göç ettiğini; ekonomi bu şekilde giderse bu göç dalgasının daha da artacağını ifade eden Arda, “Bu insanlar büyükşehirlere göç edecekler. Buralarda da iş bulmak için ilk çalacakları kapı belediyeler olacak. Ayrıca şehircilik anlamında da zor duruma koyacak bizi” dedi.

Aynı zamanda ekonomik krizin belediye hizmetlerindeki maliyetleri artırdığını belirten Arda, “Örneğin önceden bir asfalt ihalesi yaptığımda 12 bin ton asfalt alırken, bugün 6 bin ton alabiliyorum. Kurdaki dalgalanma bizi de etkiledi. Mesela en büyük giderlerimizden biri de akaryakıt ve gelen zamlar bizi olumsuz etkiledi. Özetle bu pahalılık belediyeleri de vuruyor” sözlerini kaydetti.

İŞSİZLİKLE YEREL MÜCADELE

İşsizlikle mücadele için oluşturdukları CV bankası sayesinde ayda ortalama 75 kişiyi iş sahibi yaptıklarını dile getiren Arda, belediyenin yaptığı sosyal yardımlara da dikkat çekti. İşsizliğe ve sosyal yardımlara muhtaç olan insan sayısının sürekli arttığını belirten  Arda, “Hükümetin, vatandaşın işsiz kalmasını ve sosyal yardımlara muhtaç olmasını önleyecek bir parti politikası yok” diye konuştu.

DEDEMİN GÖZLERİ ÜSTÜMDE

Dedesi Abdullah Arda’nın, Gaziemir Belediyesi’nin kuruluşundaki ilk belediye başkanı olduğunu anımsatan Arda, “Ben 93 yıl sonra aday oldum. Partim ve halk tarafından tercih edildim. Tabi çok duygu yüklü bir iş. Makam koltuğunun arkasında dedemin fotoğrafı vardır. Ben onun gözlerini hep sırtımda hissederek yoluma yürüyorum. Zor bir dönemde görev yapıyoruz ama iyi yönettiğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

TRAFİĞİ METRO RAHATLATIR

Dedesi gibi Gaziemir’e iz bırakmak istediğini dile getiren Arda, ilçeyi çok iyi tanıdığını belirterek “Büyük bir trafik problemimiz var. Trafiğin rahatlaması için Gaziemir Metrosu şart. Bunun için ilk adımı attık. Kasım 2019’da proje ihalesi yapıldı. Şimdi projesi bitmek üzere. Ancak metro yapımı için daha fazla zaman gerekiyor. Her aşaması ayrı bir zaman alıyor. Gaziemir Metrosu da orta ve uzun vadede Ulaşım Master Planı’nda olan bir yatırım. Belki benim dönemim Gaziemir Metrosu’nu bitirmeye yetmeyecektir ama bittiğinde Gaziemir’deki trafiği rahatlatacaktır” dedi.

YENİ GENÇLİK MERKEZİ

Gaziemir’de vatandaşın ihtiyacını karşılayacak projeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini belirten Arda, belediye binasının arkasında 5 katlı bir Gençlik Merkezi yapacaklarını söyledi. Atatürk Kültür Merkezi’ni 7 milyon liralık bütçeyle yenilediklerini dile getiren Arda, “Esas en büyük projemiz 100. Yıl Sanat Merkezi. Şu an projemiz çiziliyor. Kendisi de sanat eseri olan bir sanat merkezi yapıyoruz” diye konuştu. 

PORTA GAZİEMİR

2 bin 800 metrekarelik açık alanda 420 metrekarelik kapalı alana kurulu Porta Gaziemir, aynı zamanda dezavantajlı kadınlara istihdam olanağı sağlıyor. Mutfak Sanatları Atölyesi’nde gastronomi eğitimi alan kadınlar, gün içinde ayırabildikleri vakit kadar burada çalışıyor ve karşılığını alıyor. Kadınların ürettikleri de kafeteryaya gelenlere sunuluyor. Kadınlar aynı zamanda proje içindeki Zeytin Evi aracılığıyla kooperatifçilik yoluyla kazanç elde edebiliyor. İlçe halkı da bu hizmetlere uygun fiyata ulaşabiliyor. Arda, projenin ikincisini de kısa sürede Gaziemirlilerin hizmetine sunacaklarını, üçüncüsünün hazırlıklarına başladıklarını söyledi.

İYİLİK MERKEZİ SOSYAL MARKET

Gaziemir Belediyesi’nin yardımseverlerle ihtiyaç sahiplerini bir araya getirdiği ve ilk yılını geride bırakan Sosyal Market’ten 729 aileye destek verildi  Sosyal Market’te yardımseverlerin yaptığı bağışlar, belediye eliyle ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Destek için belediyeye başvuran ve ihtiyaç sahibi olduğu belirlenen ailelere puan yüklü bir kart veriliyor. Kart sahibi aile, Sosyal Marketi ziyaret ederek kartındaki puan karşılığında gıda, temizlik ürünü ve giysi gereksinimlerini ücretsiz olarak karşılayabiliyor. Arda, “Sosyal Market bizim seçim broşürüne yazdığımız, hayalini kurduğumuz bir projeydi. Bu projede emeği olan ve sürdürülebilir olmasını sağlayan herkese teşekkür ederim” dedi.