MESS ile TİS sürecinde uzlaşamayan metal işçilerinin aldığı grev kararı, milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu iddiasıyla, Bakanlar Kurulu kararı ile 60 gün süreyle ertelendi. Birleşik Metal-İş, sendikalara ortak mücadele çağrısında bulundu.

Türk-İş'e bağlı Türk Metal İşçileri Sendikası tarafından 145, DİSK'e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası tarafından 30 ve Çelik-İş Sendikası tarafından 4 iş yerinde alınan grev kararı, milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu iddiasıyla Bakanlar Kurulu kararı sonucu 60 gün süreyle ertelendi. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yapılan toplu sözleşme sürecinde (TİS) ücret zamları konusunda uzlaşma sağlanaması üzerine alınan grev kararının yasaklanmasına ilk tepki DİSK'e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş) İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek'den geldi. Bu yasağı tanımayacaklarını açıklayan Başkan Ali Çeltek, işçinin Anayasa'daki en demokratik hakkı olan ve TİS sürecinde en büyük silahı olan grevin yasaklanması kabul etmediklerini belirtti. Çeltek; “Zaten hükümet bu tavırları ile toplu sözleşme yapma imkanını tamamen ortadan kaldırıyor. Bununla ilgili sendikamız gerekli mücadeleyi ortaya koyacak. İktidarın aldığı bu karar işverenin elini rahatlatıyor. İçiyi farklı bir yöne çekmeye çalışıyorlar. Bir yandan korku veriyorlar, diğer taraftan tehdit var. Tabiki işçiler açısından nerede bakarsanız bakın olumsuz bir durum” dedi.

[caption id="attachment_97444" align="alignnone" width="656"]ali-celtek DİSK'e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş) İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek[/caption]

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI


Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, üye sayısı 117 bin olan Türk Metal Sendikası'na birlikte mücadele çağrısında bulundu. Türk Metal Sendikası'nın 1990 yılından beri ilkkez grev kararı aldığını söyleyen Çeltek; “Geçmiş süreçlerde de grevlerimiz yasaklandığında sendikamız gerekli mücadeleyi ortaya koydu, şimdi de aynı tavrı sergileyeceğiz. Burada önemli olan her tarafta grev yapacağını söyleyen sendikaların, bu dönemde ortaya koyacağı tavır. Gerçi perşembenin gelişi çarşambadan belli olur. Daha önceki süreçlerde bizim ciddi sayıda üyemiz var. Bu tür durumlarda ön plana çıkıp konuşuyorduk ama şimdi 170 üyemiz var ve şimdi konuştuğumuzda, 'Sırtında yumurta küfesi yok, bol kepçeden atıyorlar' diyebilirler. Ama bizim diğer bölgelerde yaptıklarımız herkes biliyor. Bu süreçte biz tüm sendikaların ortak bir mücadele ile bu karara tepki koyması gerektiğini düşünüyoruz. Bugün bizleri tarihsel bir görev bekliyor. AKP iktidarı Türkiye'de bir toplu sözleşme yapma imkanı bırakmıyor. Buna karşı tüm sendikaların birleşerek mücadele etmesi gerekiyor” dedi.

İÇİNE SİNDİREMEMEKTE


Türk Metal Sendikası Yönetim Kurulu da konuya dair yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan yazılı açıklamada, işçilerin grev haklarının çeşitli gerekçelerle yasal olarak kullanılmasını engellemek, özgür toplu sözleşme düzenine vurulmuş bir darbe olduğu belirtildi. 'İşçi sınıfınının bu hakkının elinden alınması, onları işverenler karşısında güçsüz ve eli kolu bağlı bırakmak anlamına gelmektedir' ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, şunlara değinildi: “Grev hakkı, Anayasamızın 54. maddesiyle, ülkemizin imzaladığı uluslararası sözleşmelerle ve yasalarımızla güvence altına alınmış kutsal bir haktır. Bu hak, işverenler karşısında iktisaden güçsüz durumda olan işçi sınıfını işverenlere karşı koruyacak en güçlü silah, özgür toplu iş sözleşmesi düzeninde işçi sınıfının elindeki en önemli kozdur.” Açıklamada ayrıca, kararın işçiler tarafından sincidirlmediği belirtildi. Sendika, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Ülkesi ve milleti için her türlü fedakarlığı yapan, kriz dönemlerinde sorumluluk alan, vatansever on binlerce metal işçisi, hak için, ekmek için verdiği mücadelede, grevlerinin 'milli güvenliği bozucu' olduğu gerekçesiyle ertelenmesini de içine sindirememektedir. Türk Metal Sendikası, gelinen bu durum karşısında, temsil ettiği üyelerinin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmeleri, alınterlerinin karşılığını alabilmeleri ve bu süreçten en az zararla çıkmaları için verdiği mücadeleye kararlılıkla devam edecektir.”