Milli Mücadele'nin ilk adımının atıldığı Samsun, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün anıtına yapılan çirkin saldırının ardından yeni bir kenetlenmenin adresi oldu.

Kısa süre sonra yakalanan saldırganlarla ilgili Samsun Valiliği'nden yapılan açıklamada yapılan bu saygısızlığın asla kabul edilemeyeceği vurgulanırken, "Kolluk birimleri ilgili aracı tespit etmiştir. Onur Anıtı'na urgan asmak suretiyle saldırı gerçekleştiren 2 kişi, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizce yürütülen titiz çalışmayla kısa sürede yakalanmış ve sorgulamalarına başlanmıştır. Bu saygısız menfur saldırının aydınlatılmasına yönelik adli ve idari süreç Valiliğimizce yakinen takip edilecektir" ifadeleri kullanıldı.

SİYASİLERİN İLK TEPKİLERİ

Saldırının duyulmasının ardından başlayan tepkiler çığ gibi büyüdü. Gün boyu anıt çevresinde toplanan vatandaşlarla birlikte siyasi parti ve sivil toplum temsilcileri de yaptıkları açıklamalarla saldırıyı lanetledi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, yaptığı yazılı açıklamada, "Milli Mücadele şehri Samsun'umuzun simgesi Onur Anıtı'na yapılan çirkin saldırıyı kınıyorum. Cumhuriyet'imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün aziz hatırasına saygısızlık anlamını taşıyan bu menfur eylemi gerçekleştirenler hızla yakalanmış, gerekli işlemler başlatılmıştır" ifadesini kullandı.

CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu ise Cumhuriyet'in kurucusu, Türk ulusunun ebedi lideri Mustafa Kemal Atatürk'e bağlılıklarının nişanesi ve Samsun'un simgesi olan Onur Anıtı'nı yıkmak amacıyla alçakça bir eylem gerçekleştirildiğini belirterek "Hiçbir Samsunlu bu hain eylem karşısında tepkisiz kalmayacaktır. Mustafa Kemal Atatürk, vatanımızın kurtarıcısı ve Samsun halkının ebedi hemşehrisidir" açıklamasında bulundu.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Milli Mücadele yolunda atılan ilk adımın ve Samsun'un simgesi Atatürk Anıtı'na yapılan saygısızlık, Cumhuriyet'imizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hatırasına yapılmış büyük bir saldırıdır" ifadesine yer verdi.

ANIT ÖNÜNDE ORTAK AÇIKLAMA

Daha sonra AKP, MHP ve BBP Samsun İl başkanlıklarınca Atatürk Anıtı önünde ortak basın açıklaması yapıldı. AKP İl Başkanı Ersan Aksu okuduğu metinde "Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, hepimizin ortak değeridir. Samsun meşale bir şehirdir. Bu şehri ve benzeri şehirleri provokatif eylemlerle gündeme getirme ve huzur bozma girişimleri milletimizin ferasetiyle boşa çıkacaktır. Bu menfur eylemi şiddetle kınıyoruz" denildi.

CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel de provokasyona gelmeyeceklerini belirterek, "Bu kışkırtmaya gelmeyeceğiz. Samsun, Milli Mücadele'nin kıvılcımının yakıldığı yerdir. Bu şehir kurtulan değil, memleketi kurtaran şehirdir" diye konuştu.

İYİ Parti İl Başkanı Hasan Aksoy ise "Bu olayın sıkı takipçisi olacağız. Samsun, Cumhuriyet meşalesinin yakıldığı şehirdir. Samsun, Milli Mücadele'nin başladığı şehirdir. Bu şehre leke getirmeyeceğiz." ifadesini kullandı.

TBB KAMU DAVASI TALEP ETTİ

Türkiye Barolar Birliği 2 saldırgan ile ilgili suç duyurusunda bulundu. Dilekçede 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun'a atıf yapılarak "Yazılı basından öğrenildiği üzere, Atatürk heykeline karşı gerçekleştirilen eylemin, iki veya daha fazla kimseler tarafından toplu olarak, umumi, umuma açık mahallerde işlendiği açık olmakla, şüpheli/şüpheliler hakkında hukuka aykırı müessir fiil nedeniyle 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun bakımından suç unsurları oluşmuş olup, şüpheli/şüpheliler hakkında etkin soruşturmanın yapılarak kamu davası açılmasını talep ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

SOSYAL MEDYANIN GÜNDEMİNDE

Saldırının yankıları sosyal medyada da gün boyu devam etti. #Samsun, Onur Anıtı, Atatürk isimleri ve etiketleri "trending topic" listesini doldururken siyasetten, sanat ve spor dünyasına kadar toplumun çeşitli kesimlerinden tepki yağdı.

Akşam saatlerinde anıt önünde başlayan nöbet ile birlikte sosyal medya da kenetlendi. Samsunsporlu taraftarların meşalelerle anıt önündeki nöbete katılması büyüleyici karelerle ölümsüzleşirken, bu ana ilişkin paylaşımlar da dikkat çekti. Forza Şimşekler Taraftar Grupları Birliği adına yapılan açıklamada da "Yapılan bu menfur Saldırı Samsun ve Türk halkının onur ve gururuna yapılmıştır. Milli Mücadele şehir olan Samsun'umuzda bu tarz bir olayın tekrarının yaşanmasına asla müsaade etmeyeceğiz" denildi.

MEŞALELİ FOTOĞRAFA BEĞENİ

Meşaleli fotoğraf ile paylaşımda bulunan isimlerden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, #Samsun etiketiyle tweet attı. Ünlü snatçı Fazıl Say, "İzindeyiz" notunu düştü. Şair Sunay Akın, Özdemir Asaf'ın “Benim heykellerim de benimle kımıldar” dizesini alıntıladı. Oyuncu İlker Ayrık, "Budur. Net" dedi. Athena grubunun solisti Gökhan Özoğuz şiirle paylaştı.

ONUR ANITI HAKKINDA

Samsun'da kentin en önemli simgelerinden biri olan Onur Anıtı, İlkadım ilçesindeki Atatürk Parkı'nda yer alıyor. Mustafa Kemal Paşa'nın 19 Mayıs 1919 Samsun'a çıktığı noktaya dikilen anıt, aynı zamanda Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı sayılan anı simgeliyor.

Anıtın heykeli Samsun Valisi Kâzım Paşa tarafından Samsun halkı adına Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel'e 1927 yılında sipariş edildi. Yapımına 1928 yılında Viyana'da başlanan heykel, 1931 yılında tamamlanarak 29 Ekim 1931 tarihinde dikildi.

Tunçtan yapılan heykelin yüksekliği 4,75 metre, taş blok kaidenin yüksekliği 4,1 metre, tüm anıtın yüksekliği ise 8,85 metre.