Hazırlayan/ Özge Günerken

Sosyal medyada sevimli bir yavru köpek fotoğrafı görüyorsunuz. Güzel bir örtünün üzerinde yatan pırıl pırıl, yumuş yumuş, safkan cins bir yavru… Fiyat bilgisi için DM’den iletişime geçiyorsunuz. Siparişiniz kısa sürede adresinize gönderiliyor.

Peki, bu yapay manzaranın ardında neler olduğunu biliyor musunuz?

Ülkemizde merdiven altı üretimin çirkin yüzünü gözler önüne seren son olay İzmir’in Bayraklı ilçesinde yaşandı. Bayraklı’da merdiven altı üretim yaptığı şüphesiyle uzun yıllardır çok sayıda şikayete neden olan adrese hafta başında baskın yapıldı. Bayraklı Tarım İlçe Müdürlüğü, kolluk kuvvetleri ve Bayraklı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekiplerinin evde yaptığı aramada İ.Ç. tarafından küçük kafesler içinde, son derece kötü ve pis şartlarda tutulduğu tespit edilen 14 anne köpek ile çok sayıda yavru köpeğe el konuldu.

Hayvanlar İzmir Büyükşehir Belediyesi Geçici Köpek Bakımevi’ne teslim edildi. Burada ilk muayeneleri gerçekleştirilen, kısırlaştırılan ve çiplenen köpekler, sahiplendirilmek üzere Hayvan Hakları Federasyonu-HAYTAP himayesine alındı.

Köpeklerin sahiplendirilme süreçlerini koordine eden HAYTAP İzmir Temsilcisi Avukat Senem Demirel Acar, merdiven altı üretim yaptığı bilinen İ.Ç.’yi uzun yıllardır takip ettiklerini ve bugüne kadar konuyla ilgili hem HAYTAP’a hem de Bayraklı İlçe Tarım’a çok sayıda şikayet geldiğini anlattı. Acar, “Daha önce arama izni olmadığı için eve girilememişti. Sonunda geçtiğimiz hafta Savcılıktan arama izni çıktı ve adrese yapılan baskında korkunç manzara görüldü” dedi.

KÜÇÜCÜK KAFESTEN HİÇ ÇIKMADILAR

HAYTAP Temsilcisi Acar merdiven altı üretim evindeki hayvanların durumunu şöyle anlattı:

“Hayvanlar küçücük kafeslerde, kendi pisliklerinin içinde tutulmuş. Çoğunun tırnakları inanılmaz uzamıştı çünkü kafesten hiç çıkarılmamışlardı. Yürümedikleri, yürümeyi bilmedikleri için ayaklarındaki eklemler ve kaslar gelişmemişti. Hayatları boyunca toprağa basmamış, koşup oynamamış, sevilmemiş canlar…

Köpeklerin tamamı, insanların kucakta, çantada taşıdıkları fino, şivava, pekinez, shih tzu gibi küçük cinsler. 14 anne ve bir o kadar da yavru felaket evinden kurtarıldı. Yapılan protokolle HAYTAP olarak sahiplendirmek üzere Büyükşehir Belediyesi’nden köpekleri aldık. Anne köpeklerin bir kısmının hem dişleri olmadığı hem de aşırı doğum yaptırılmaktan vücut yapıları deforme olduğu için tam olarak yaşlarını da bilemiyoruz. Ama 2 yaşında olabilecek köpeklerin 4-5 yaşında gibi durduğunu söyleyebiliriz. Köpekler ilk gün yerlerinden bile kıpırdayamadılar. Elimizi uzatınca, dayak yiyeceklerini zannederek bir köşeye büzüşüyorlardı. Kalkıp dolaşmıyorlardı çünkü böyle bir şeye hayatları boyu izin verilmemişti. İlk zamanlar tuvalet ve yemek ihtiyaçları için biz onları yerlerinden kaldırdık.”

CANLAR İÇİN İKİNCİ ŞANS

Büyük travma yaşayan köpekler şimdi ikinci bir yaşam şansına kavuştu. Köpeklerin büyük kısmını sahiplendirdiklerini söyleyen Acar, “Gönüllü hayvanseverler sahiplendirme sürecinde köpeklere geçici yuva oldular. Şu an 5 anne köpeğimiz kaldı, tedavileri halen klinikte devam ediyor. Sahiplenme için tarafımıza 100’lerce telefon geldi. Bu süreci hassasiyetle ele aldık. Özellikle cins isteyen kimseye sahiplendirme yapmadık. Bu hayvanların mağduriyetini görüp yaralarına ilaç olmak isteyenlere verdik. Çocukları için isteyenlere de sahiplendirme yapmadık çünkü travma yaşamış bu köpekler bizzat kendileri çocuk gibi bakılması gereken canlar.

Sahiplendirme öncesi köpekler, özel veteriner kliniklerinde check up’tan geçirildi. Sahiplenen kişilere bundan sonra nasıl bakılması gerektiğini anlattık. Daha önce köpek bakmış, çocuğu olmayan, maddi manevi bu köpeklere doğru şekilde bakabilecek kişileri seçtik” diye konuştu.

YASA DIŞI ÜRETİM NASIL TESPİT EDİLİR?

HAYTAP İzmir Temsilcisi Acar merdiven altı üretimle ilgili herkesin daha bilinçli olması gerektiğini de kaydederek, “Son olayda hayvanların ilk hallerinin fotoğraflarını paylaşmamın nedeni insanların yüreğine dokunmaktı. Çünkü internetten köpek satın alanlar bu canların ne şartlarda üretildiklerini bilmiyorlar. Onlara pırıl pırıl yavrular teslim ediliyor ama annenin durumunu görmüyorlar. İnsanlar bilinçlenmeli, üretim gerçeğini görmeli ve artık talep bitmeli. Talep azalırsa arz da azalacaktır. Ama talep oldukça maalesef bu kirli ticaretten insanlar para kazanmaya devam edecek” dedi.

Acar, insanların sosyal medyada bu tip yerleri nasıl tespit edebileceklerini de şöyle anlattı:

- Sosyal medyada gördükleri ilanla ilgili iletişime geçtiklerinde, eğer satıcı fatura kesebiliyorsa yasal işlem vardır. Fatura kesmiyorum, diyorsa merdiven altı üretimdir.

- Şahıs satış yapıyorsa, ticari unvan yoksa yüzde 99 merdiven altı üretimdir.

- Evde çekilmiş, köpeği süslü püslü örtüler üzerinde gösteren bir fotoğraf paylaşılmışsa ama ortamın geri kalanını görmüyorsak, merdiven altı üretim olma ihtimali yüksektir.

- ‘Yeriniz nerde gelip görmek istiyoruz’ dediğinizde adres vermiyorlarsa, kesin merdiven altı üretimdir.

- Aynı şekilde yaşadığınız mahallede bir evde sürekli yavru köpek sirkülasyonu söz konusuysa; yeni yavrular doğup kısa süre içinde gidiyorsa burada yasadışı üretim ve satış vardır. Fotoğraflayıp, video çekip durumu belgelemelisiniz.

- Bu kişileri tespit ettiğinizde CİMER’e veya Tarım İlçe Müdürlüğü’ne şikayet etmelisiniz. Ancak mutlaka adres ve isim bildirerek şikayeti yapabilirsiniz.

CİNS HAYVAN İNADI CANLARA ZARAR VERİYOR

HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder de yaptığı farkındalık paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Satın aldığınız canın ne şartlarda üretildiğini biliyor musunuz? Canlarımıza en büyük zararı istemeden de olsa cins hayvan peşinde koşan insanlar veriyor. Onların talepleri yasa dışı arzı tetikliyor. Birileri bu canlar üzerinden para kazanmak adına onlara işkence ediyor, minik bedenleri çıkarlarına alet edip onların sonunu getiriyor.

Talep olmadan arz olmaz! Bayraklı’daki baskında himayemiz altına alınan hayvanların haline bakarsanız cins hayvan peşinde koşmanın onlar için nasıl sonuçlar doğurduğunu daha net göreceksiniz. Lütfen bu kişilere geçit vermeyelim. Lütfen satın almayın sahiplenin!”