Menemen'de yapılması planlan maden ocağı ve hazır beton tesisi için onlarca ağaç kesildi. Yaşam alanlarının tahrip edilmesine karşı çıkan vatandaşlar Emiralem'de bir araya gelerek itirazlarını sıraladı.

Haber / Umut KARAKOYUN

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Menemen-Manisa mevcut demiryolu hattını genişletmek için çalışmalara başladı. Ancak proje, Menemen'de doğa katliamına zemin hazırlıyor. Hattın geçtiği güzergahlar üzerinde bulunan ağaçların neredeyse tamamı kesildi. Kesilecek olan ağaçlar da işaretlendi. Proje, ağaç katliamıyla da sınırlı kalmayacak. Tesis için gerekli olan hammaddenin sağlanacağı maden ocağı ve hazır beton tesisleri, Emiralem'de bulunan Gediz Nehri Regülatörü'ne 50 metre mesafede kurulacak. Fakat projeye ilçe halkının onayı yok. Emiralem'de bir araya gelerek yaşam alanlarının tahrip edilmesine karşı çıkan vatandaşlar, itirazlarını sıraladı. Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin'in de destek vererek yapılmasına karşı çıktığını açıkça belirttiği tesis, 10 yaşındaki Dilara Tekin'i gözyaşlarına boğdu. Tesisi istemediklerini anlatırken gözyaşlarını tutamayan ve ağlayan küçük Dilara, herkese duygu dolu anlar yaşattı. İzmir Valiliği'nin, ÇED gerekli değildir raporunun verildiği proje için 'hatalı' ifadesini kullanan Başkan Tahir Şahin, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen sulama barajına ÇED verilmediğini belirterek; “Gelsinler ÇED toplantısını Emiralem'in merkezinde yapsınlar. ÇED gerekli değildir görüşü çıkarsa projeyi yapsınlar” dedi.

DEPREM BÖLGESİ UYARISI

Proje dosyasında yer alan bilgileri vatandaşlarla paylaşan Tahir Şahin, 36 hektarlık alanda kurulması öngörülen tesis için yılda 1 milyon 600 bin ton bazalt kayanın dinamitle patlatılacağı ve yılda 6 bin kilo dinamit ile 432 bin kilogram anfo patlayıcının kullanılacağı söyledi. Bölgenin deprem bölgesi olduğunu kaydeden Şahin, “Maden ocağı ve beton santralı faaliyeti tüm bölgeye yıkım getirir. Patlatılan dinamitler, su kaynaklana zarar verir. Toz ve gürültü insan sağlığına, çevreye, doğaya, tanma zarar verir. Rüzgarla yayılacak toz tüm Menemen'i etkiler. Yaklaşık 10 yıl kadar önce, yakın bölgede yapılmak istenen maden ocağı faaliyeti ruhsat talebi, Emiralem Belediyesi tarafından reddedilmişti. Yargıya taşınan süreçte, İdare Mahkemesi tarafından ' İşletmenin belediye ve köylere ait içme suyu kaynaklanna yakın olduğu, etrafında tanm arazilerinin bulunduğu dikkate alındığında çevrenin ve insan sağlığının olumsuz yönde etkileneceği' gerekçesiyle maden faaliyetine izin verilmemiş. İptal edilen maden ocağı için yılda 800 kilogram dinamit patlatılacakken, bu projede ise yılda 6 bin kilogram dinamit patlatılacağı belirtilmekte” sözleriyle tehlikenin boyutuna dikkat çekti. Umut KARAKOYUN

Vali Ayyıldız duyarlı

Şahin, İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın duyarlı biri olduğunu, verilen ÇED gerekli değildir kararını yeniden değerlendireceğine inandıklarını söyledi. Avukat Diler Güler ise proje için yargıya ihtiyaç kalmadan, farkına varılarak geri çekilmeli gerektiğini dile getirdi. Güler; “Ama olmadığı takdirde buradayız. Odalarımız vekalet verdi. Eğer proje geri çekilmezse biz yasal süre içerisinde tesisin iptali için gerekli davayı açacağız” dedi.

Su kaynakları tehlikede

Proje dosyasındaki bilgilere göre, alanda bir saatta 18 ton hafriyat çıkacak. 30 tonluk kamyonlarla günde 214 sefer taşıma yapılacak. Saatta 206 kg toz çıkacak ve tesisin hazır beton santralında saatte 160 metreküp beton hazırlanacak. Ayrıca saatte 32 ton su tüketilecek. Bunun için yer altı su kaynakları devreye sokulabilecek. Öte yandan faaliyetin 5 yıl süreli olduğu tesiste 7 ila 15 personel çalışacağı ifade edilmekte. Projede, ayrıca bölgenin 1. derece deprem bölgesi olduğu da biliniyor.

Özel çocuklara darbe

Tesisin kurulmak istendiği alan Emiralem Sebze Meyve Hali'ne yakın bir mesafede bulunuyor. Yörede, 40 cins sebze ve 20 cins meyve çeşitliliğiyle önemli bir pazara sahip. Ayrıca Emiralem sahip olduğu hava sirkülasyonu nedeniyle 'mikro klima' özelliğine de sahip. Mahallede ayrıca Otizm Sağlık Merkezi var. Türkiye'de ilk, dünyada da sayılı olan, engelli çocukları tedavi merkezi için bölge özel olarak tercih edildi. Fakat tesis çalışmaya başladığında buradan yapılacak dinamit patlatlama işlemleri, çocukların sağlığını olumsuz yönde etkileyecek.