Kamu emekçileri, Memur-Sen'in hükumetle imzaladığı Toplu İş Sözleşmesi'ne tepkili. KESK, Memur-Sen'i “İhanet Sözleşmesi”ne imza atmakla suçlarken Kamu-Sen ise sözleşme sürecini tiyatroya benzetti.

Kamu çalışanlarının sonucunu merakla beklediği Toplu Sözleşme Görüşmeleri (TİS), 2018 yılı için yüzde 4+3,5 olarak belirlenirken, 2019 yılı içinse yüzde 4+5 zam kararı ile bağıtlandı. Memur Sendikaları Konfederasyonu’nun (Memur-Sen), imzaladığı TİS’e tepki gösteren Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türkiye genelinde eş zamanlı olarak sokağa çıktı. İzmir’de eski Sümerbank önünde bir araya gelen kamu çalışanları, sözleşme için ‘ihanet’ ifadesini kullandı. Basın açıklamasında 'İhanet sözleşmesine hayır, emekçiler ortak mücadeleye' pankartı açarken 'Sahte TİS'e Hayır', 'Dilenenler değil direnenler kazanır' ve 'Sadaka değil insanca bir ücret istiyoruz' dövizleri açıldı. KESK, TİS'e karşı bütün kamu emekçilerini birlikte mücadeleye çağırdı. Basın metnini okuyan KESK Dönem Sözcüsü ve BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven, maaşlarının yüzde 25 eridiğini ifade ederek "Memur Sen Genel Başkanı kümülatif zammın yüzde 17,5 olduğunu söyledi. Oysaki teklifleri yüzde 34, kabulleri 16,5’tur. Teklif ile kabul arasındaki fark -17,5 dur. Rakamlarla oynayarak olduğundan fazla gösterebilirsiniz, ancak gerçekleri saklayamazsınız. Kamu emekçileri ne kadar yoksullaştıklarını biliyorlar zaten. Kabul edilen teklif zaten gerçekçi olmayan enflasyon rakamlarının dahi şimdiden altındadır" dedi.

BIÇAK KEMİĞE DAYANDI

İhanet sözleşmesi imzalandığını savunan Mustafa Güven, kamu emekçilerine ‘TİS oyununu birlikte bozalım’ sözleri ile seslendi. Bıçağın artık kemiğe dayandığını kaydeden Güven, kaybedenin yalnızca Memur-Sen üyeleri olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Milyonlarca kamu emekçisi ve emekliler aileleri ile birlikte kaybetmiştir. Ortaya çıkan tablo OHAL hukuksuzluğu ve Memur-Sen sendikacılığının sonucudur. Tüm kamu çalışanları sendikalarının üyelerine, tüm hükümet yetkililerine ve tüm kamu emekçilerine sesleniyoruz! Biz kamu emekçileri olarak hiç bir ayrım gözetmeksizin farklılıklarımızı bir kenara bırakarak temel taleplerimiz için ortak hareket etmeye çağırıyoruz. Acil taleplerimizi kazanana kadar satış sözleşmesine karşı fiili meşru mücadele hattında birleşelim. KESK olarak sendikalı, sendikasız tüm kamu emekçilerini haklarının, özgürlüklerinin ihanet-satış sözleşmeleri ile yok sayılmasına karşı birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.”

Kamu emekçilerinin talepleri şöyle

*OHAL ve KHK’lar kaldırılsın
*İş güvencesini kaldırmaya yönelik yasal çalışmalar iptal edilsin,
*Yüzdelik zam değil insanca yaşanacak bir temel ücret istiyoruz
*En düşük memur maaşı 3.450 TL olsun
*Ek göstergelerin 3600’e çıkarılsın
*Bütün ek ödemeler emekli maaşına yansıtılsın
*Vergi dilimi kaldırılsın
*4/B, 4/C ve taşeron çalıştırma kaldırılsın
*Sendika yasası değiştirilsin. Grevli toplu sözleşme istiyoruz
*Sendika hakkı önündeki tüm engellerin kaldırılsın