Haber/ Didar DEMİRCİ

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, sendika temsilci ve üyeleriyle birlikte Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde 4,2 milyon memur ve 2,2 milyon memur emeklisini ilgilendiren 6’ncı dönem toplu sözleşme görüşmeleri hakkında basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması öncesinde orman yangınlarıyla ilgili üzüntülerini aktaran Doğruyol, “Temennimiz yangınların bir an önce söndürülmesi” dedi. Doğruyol, 5 dönemdir yapılan toplu sözleşmelerden memurların ve memur emeklilerin bir fayda görmediğini ifade ederek, “Toplu sözleşme tiyatrosunun, dün başlayan 6’ncı perdesinde de oyunun sonu bu günden belli gibi” dedi.

MAAŞLAR ENFLASYON KARŞISINDA ERİYOR

Gerçek enflasyonun yüzde 35-40 seviyelerinde olduğuna dikkat çeken Doğruyol, zam ve refah payı tekliflerine karşı eleştirilerini sıraladı. Doğruyol, “10 yıldır sözde enflasyon oranında verilen zam, farz edelim ki, enflasyon sizin söylediğiniz oranlarda bile olsa, memur ve memur emeklisi maaşlarının bu gün geldiği noktayı, maaşlarımızın alım gücünün, altınla dövizle kıyaslandığında, en az yüzde 50 eridiğini hiç mi görmezsiniz? Bunca yıldır yaptığınız toplu sözleşmelerde aldığınız zamlar, sözde enflasyon oranının altında kalmış ve her maaş zammı döneminde aldığınız zam enflasyonun altında kaldığı için enflasyonla düzlenmiştir. Yani yetkili sendika olarak sizin, mevcut hükümetle toplu sözleşme masasına oturmanız hiçbir şey ifade etmemektedir” diye konuştu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI UNUTULDU

Memura ve memur emeklisine verilen sözleri hatırlatan Doğruyol, “Pandemide her türlü fedakarlığı yapan sağlık çalışanları ise maalesef unutulan memurlar. 3600 ek gösterge verilmeyen onlar. Sağlıkta Şiddet gören onlar. Kovid 19’dan ölende illiyet bağı aranan onlar. Şehitlik verilmeyen onlar. Ek ödeme veriyoruz deyip, almayanlar onlar, esnek çalışamayanlar onlar. Biz diyoruz ki, 5 dönemdir yapılan toplu sözleşmelerde memur ve memur emeklileri lehine hiçbir şey elde edilememiştir” şeklinde konuştu. Birlik Sağlık Sen olarak taleplerini aktaran Doğruyol, “İstediğiniz zam, geçmiş yılların reel kaybının talebiyle başlamalı ve reel enflasyonun üzerine, huzur payı olarak zam istenmeli. Verdiğiniz zam, vergi dilimi artışlarıyla fazlasıyla geri alınıyor. Memurlarda vergi dilimi yüzde 15 olarak sabitlenmeli. Seçim meydanlarında verdiğiniz 3600 ek gösterge problemi bir an önce çözülmeli” dedi.