Jeneratörün bozuk olması nedeniyle ameliyata alınmayıp hayatını kaybeden Mehmet bebek için Konak Kaymakamlığı, “görevi ihmal” gerekçesi ile soruşturma izni verdi.


Haber / Umut KARAKOYUN

manset-bebekİzmir'de geçtiğimiz 2 Haziran Cuma günü, kalp rahatsızlığı nedeniyle Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirilen 2 aylık Mehmet Gökalp Demir, jeneratörün bozuk olması nedeniyle ameliyata alınmadı. Doktorların, ameliyat esnasında elektriklerin kesilebileceği endişesi üzerine ameliyat etmediği küçük Mehmet, hayata tutunamadı. Hastanede, hayatını kaybeden Mehmet bebek için Demir Ailesi, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Olaya dair Konak Kaymakamlığı, Hastane Başhekimi Doç. Dr. Hurşit Apa, İdari ve Mali İşler Müdürü Ali Balıkçı ve bazı sağlık çalışanları hakkında ön incelemesini tamamladı. Toplamda 20 kişi hakkında yapılan ön inceleme sonucunda, kaymakamlık 17 kişi hakkında “görevi ihmal” gerekçesiyle soruşturma izni verdi. Hastane Yöneticisi Doç. Dr. Hurşit Apa ve Başhekim Yardımcısı Operatör Dr. Hüseyin Evciler hakkında hastaya karşı ilgisiz ve sorumsuz davrandıkları için soruşturma izni veren Kaymakamlık, teknik bilirkişi raporunda yer alan “idarenin ve teknik atölyenin herhangi bir kusuru olmadığı” görüşüne de katılmadı.

BİLİRKİŞİYİ HAKSIZ BULDU

Konak Kaymakamlığı'nın yazısında; “Jeneratörün belli aralıklarla çalıştırılıp, hazır, eksiksiz ve sağlam bir şekilde bulundurulması, sağlık hizmetinin 7/24 esasına göre eksiksiz ve tam olarak sunulması gerekirken, hastanenin olmazsa olmaz ekipmanlarından olan jeneratörün bakım ve denetiminin yapılmaması nedeniyle ihtiyaç anında ve elektrik kesilmesi ile birlikte arızanın fark edildiği, bunun da bugünkü teknoloji ortamında ve imkanlar doğrultusunda kabul edilemez olduğu, 10 günden fazla ameliyathanelerin kullanılmamasına neden olduğu, görevlerini ihmal eden Doç. Dr Hurşit Pala, ameliyathane ve kliniklerden sorumlu Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Hüseyin Evciler, İdari ve Mali İşler Müdürü Ali Balıkçı, İdari ve Mali İşler Müdür Yardımcısı Ahmet Eski, Makine Mühendisi Mustafa İlhan, Elektrik Teknisyeni Mahmut Onat hakkında soruşturma izni verilmesine” ifadeleri yer aldı.

ASIL SORUMLUSU YARGILANSIN

hastane-(1)Türk Sağlık-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, insan sağlığının her şeyden önce geldiğini belirterek, “Jeneratörün çalışmama gerekçesi, bir parçanın eksik olmasından kaynaklı. Bunun ekonomik değeri 25 bin TL civarında. Bir parça eksikliğinden dolayı hastanede ameliyatların durması kabul edilemez bir durum. Kaldı ki Dr. Behçet Uz Hastanesi, Ege Bölgesi'ne hizmet veren bir hastanedir. Jeneratörün çalışmaması, hastanedeki diğer hastaların da hayatını tehlikeye atma anlamına geliyor. Bu işin sorumluluğu 17 kişide değil, tamamen hastane müdüründedir. Bu tür teknik işler, hastane müdürü denetiminde yapılır. Bu işlerini bile hakkıyla yapamayanlar, daha üst görevlere talip oluyor. Hastanelerdeki idareci görevlendirmeleri, liyakat sistemi içerisinde yapılmalı. Son yıllarda liyakat sistemi ile değil bulduğu torpile göre atamalar yapılmakta” dedi. Umut KARAKOYUN


Olayın ortaya çıkması önemli

İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur; “Varsa bir sorumlunun ihmali, bunun ortaya çıkması önemli. Ama bir ihmal de yoksa soruşturma sonucunda olay açığa çıkacak. Hastanede bir bebeğimiz hayatını kaybetti. Ortada bir iddia var. Bu iddia nedeniyle bir suçlu varsa veya sorumlu kişinin gereğini yapıp yapmadığı tespiti, biz sağlık yöneticileri açısından önemli. Burada ben başhekim suçludur, müdür suçludur demek istemiyorum ama savcılık soruşturması bu konuda olayı bir neticeye vardıracak” dedi.