Haber / Didar DEMİRCİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) kasım ayı olağan 4’üncü meclis birleşimi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Meclis birleşimi İBB Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde tamamlandı. Mecliste, Büyükşehir Belediyesinin 2021 Mali Yılı Bütçesinde yatırım, kamulaştırma ve diğer harcamalar için nakdi veya gayri nakdi olarak, dilimler halinde kullanılmak üzere; bankalardan 110 milyon liraya kadar kredi sağlanması ve kullanması, borçlanmanın yapılabilmesi için İBB Başkanı Tunç Soyer’e yetki verilmesi tartışmaya neden oldu. Oyçokluğuyla kabul edilen 110 milyon liralık borçlanma yetkisine ilişkin AKP Grubu, ‘Kenti iflasa sürüklüyorsunuz’ diyerek kararı eleştirdi. CHP Grubun’dan da ekonomik kriz ve dolar çıkışı geldi.

‘İŞÇİLERİN İKRAMİYELERİ ÖDENMİYOR’

CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu’yu istifaya sürükleyen ses kaydını hatırlatarak, belediyenin sadece işçi aldığını yatırım yapmadığını iddia eden AKP’li Büyükşehir Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Şimdi bir kent nasıl batırılır? Nasıl iflasa sürüklenir? Bir borçlanmaya gidiyoruz. 2019-2020 yılında tüm borçlanmalara oy birliği verdik. Fakat gördük ki pandemi diye sadece gündeme pandemi ve akaryakıt zamlarıyla geliyorsunuz. İzmir’de kaç personel aldınız. Keşke bunların hepsi İzmir’de olsaydı. Ses kaydında diyor ki ‘kurultay için yüzlerce insan işe alındı.’ İşte İzmir, bu kent bundan dolayı iflasa sürükleniyor” şeklinde konuştu. Konuyla ilgili AKP Grup Sözcüsü Özgür Hızal da yapılan borçlanmalarla kente yatırım yapılmadığını öne sürerek, “Siz adeta miras yedi gibi 2,5 yılda bütün bu güzel yapıyı altüst ettiniz. İBB’de işçilerin ikramiyeleri ödenemiyor. Emekten bahsediyorsunuz ya emekçilerin ikramiyeleri, avans ödemeleri yapılamıyor. Yatırımları geçtik artık. Bu belediyeyi, belediye başkanına ve yanındaki 5 tane fantastik fikirli danışmanlara bırakırsanız bugün 110 milyon istersiniz yarın 500 milyon istersiniz. Hiçbiri yatırım odaklı değil. Maaş ödeyemiyorsunuz maaş ödemek için asfalt yapamıyorsunuz. Asfalt dökmek için iki ay önce de 145 milyon istediniz. Devasa İBB içler acısı hale geldi” diye konuştu.

‘BORÇLANMANIN SEBEBİ ÜLKEDEKİ KRİZ’

Ses kaydı konusunu siyasete malzeme yapılmasına izin vermeyeceklerini belirten CHP Meclis Üyesi Gamze Gül Çamur, AKP Grubu’nun manipülasyon yaptığını söyledi. İBB’nin kredi kullanma nedeninin ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz olduğunu vurgulayan Çamur, “110 milyonluk borçlanma belediyenin bütçesiyle ilgili ve biz bunu sadece İzmir sınırları içerisinde değerlendiremeyiz. Dolar, Euro, altın fiyatlarına baktığımızda bütçemizde öngörmediğimiz durumlar var, aslında öngördük ama bu kadar fırlayacağını düşünmedik. Tabi ki muhalefet yapacaklar ama bu ses kaydı üzerinden siyaset yapmalarına izin vermeyeceğiz. Biz, kentin parasını kentin çıkarları doğrultusunda harcıyoruz. Biz bu krediyi neden kullanacağımızın cevabını verdik. Bizi bu krediyi kullanmaya iten ülkenin ekonomik durumudur” diye konuştu. Öte yandan Meclis Başkan Vekili Özuslu’da Boztepe’nin işe alımlarla ilgili sorularına yanıt vererek, “Her zaman söyledim. Yine söyleyeyim. Ben bir kişiyi dahi işe aldırmadım” dedi. Yatırımlarla ilgili eleştirilere de CHP’li Meclis Üyesi Bülent Sözüpek cevap verdi. İBB’nin borçlanma oranının yüzde 42 olduğunu belirten Sözüpek, “Yatırım oranları en son yüzde 98 seviyelerindeydi. Önümüzdeki meclislerde gündeme gelen faaliyet raporlarında da yatırımlarla ilgili neler yaptığımızı göreceksiniz. Canla başla çalışmaya devam ediyoruz” dedi. Sözüpek, işçilerin maaşlarının ödenmediği konusundaki iddialara da “Tıkır tıkır ödeniyor” yanıtını vererek, ekonomik kriz başlığı altında hükümete eleştirilerini yöneltti.

TAHSİS SÜRESİ UZATILDI

İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan depremin ardından İBB Meclisi’nin aldığı karar doğrultusunda; Karabağlar’da İBB’ye ait olan konutların, depremde evleri yıkılan ya da ağır hasar gören vatandaşlara 1 yıl süreyle bedelsiz olarak tahsis edilmesi ve tahsis edilen konutlarda elektrik, su giderleri ait fatura bedelleri, yakıt ve ortak giderleri belediye tarafından ödenmesi kararlaştırılmıştı. İBB Meclisi’nin kasım ayı dördüncü meclis toplantısında, söz konusu tahsisin süresinin 6 ay süre ile bedelsiz ve aynı şartlarla uzatılması kabul edildi.