Bu kış yetersiz yağış alan Salihli Marmara Gölü, en önemli su kaynağı da Gördes Barajı'na yönlendirilince hızla kurumaya başladı. Çiftçi, kuruyan göl tabanını tarlaya dönüştürüyor

Bu kış beklentilerin çok altında yağış kaydedilince yağmur sularıyla beslenemeyen Marmara Gölü, havzayı besleyen en önemli akarsu Gördes Barajı'na yönlendirilince hızla kurumaya başladı. Bundan 10 yıl önce de bu yılki gibi kurak bir dönem yaşayan göl karadan uzaklaştıkça, ortaya çıkan zemini çiftçiler tarla olarak kullanmaya başladı. Edinilen bilgilere göre en önemli kaynaklarından mahrum kalan göldeki su miktarı 70 milyon metrekübün altına düştü. 321.4 milyon metreküplük su biriktirme kapasitesine sahip olan göldeki su miktarı Ocak ayında 92.2 milyon metreküpken, Mart ayında 71.7 milyon metrekübe gerilemişti.

SU KAYNAĞI KALMADI


Barajdaki su miktarı yıllardan bu yana ilk kez yüzde 18 seviyesinin altına düştü. Sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte hızlı buharlaşmayla göldeki suyun yok olma seviyesine gelebileceği belirtildi. Gölmarmara Ziraat Odası Başkanı Erdal Ziyan, Marmara Gölü’nde su seviyesinde görülen azalmanın 1990’lı yıllarda başladığını ve son yıllarda iyice belirginleştiğini söyledi. Ziyan, göldeki su miktarının 2006 yılında 300 milyon metreküp iken, 2007 yılında 180 milyon metrekübe, en kurak yıl olan 2008 yılı sonunda ise 25 milyon metrekübe gerilediğini hatırlattı. Ziyan, “Göldeki en derin yer artık 2 metre. Gölmarmara Gölü’nün en önemli su kaynağı olan Gördes Çayı, Gördes Barajı’nın inşaatı tamamlandıktan sonra baraja yönlendirildi. Yağmurun dışında gölü besleyebilecek bir su kaynağı kalmadı” diye konuştu.


KUŞLAR DA GİDİYOR


Bu arada sular çekildikçe Marmara Gölü'nün çevresinde tarım alanı olarak kullanılmaya başlanan arazilerin genişliği giderek artıyor. Kuruyan göl tabanını tarla olarak düşük fiyatla kiralayan köylüler buğday, mısır ve diğer bazı ürünleri ekerek gölün tabanını değerlendiriyor. Tarım yapılan göl tabanının genişliği artık onbinlerce dekar olarak olarak açıklanıyor. Uzmanlara göre su seviyesinin hızla gerilemesi göldeki canlı yaşamını da olumsuz etkiledi. Gölde sazan balığı kalmadı. Su yılanları ve midyeler de toplu halde ölüyor. 102 kuş türüne ev sahipliği yapan göldeki su azaldıkça göl çevresinde konaklayan kuşların sayısı da azalıyor. Balıkçılar da teknelerini Haziran ayında yeniden suya indirmek üzere karaya çektiler.

Eskiden göldü


Salihli yakınlarında bulunan ve depoladığı su ile çevredeki birçok köyün tarım alanlarının sulanmasını sağlayan Marmara Gölü bütünüyle kurumak üzere. 302 milyon metreküp su depolama kapasitesi bulunan gölde Şubat ayı itibariyle yalnızca 40 milyon metreküp su kaldı. Küçük bir göl iken 1932-1950 yılları arasında yapılan çalışmalarla 6 bin 800 hektar genişliğinde önemli bir rezervuar haline getirilen Marmara Gölü’ne birkaç yıldır Demirköprü Barajı’ndan pompa istasyonu ile su aktarılarak kuruması önleniyordu. 2007 yılı Şubat ayında göldeki su miktarı 144 milyon metreküp düzeyindeydi. Geçen kış ve bu yıl yetersiz yağış kaydedilmesinin, Demirköprü Barajı’ndaki suyun da yok denecek kadar azalmasına neden olması sonucu Marmara Gölü’ne su akışı da durdu.